• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 06-10-2023 07:06:05

Ny mikroproducent fra Champagne - Laurent Godard


Af Thor Gottschalk Rasmussen

I sidste uge kunne vi fortælle om et nyt, spændende lille vinhus fra New Zealand, Staete Landt, og vi fortsætter med at byde velkommen til endnu en ny producent i denne uge. Vi skal dog noget tættere på Danmark for at finde det charmerende familie-domæne, Laurent Godard, der laver guddommelig Champagne fra den berømte Marne-dal. De har mere end 100 års erfaring med Champagne-produktion og i dette blogindlæg skal vi kigge nærmere på deres lækre Champagner og deres imponerende historie!  

De små bønders kamp mod giganterne

Gør dig klar til autentisk terroirdrevet Champagne-håndværk fra det Vestlige Vallée de la Marne. Her har familien Godard i over 100 år lavet Champagne og er blevet dus med hver eneste vinstok på deres blot 4,16 hektar vinmarker.

Eventyret startede i 1922, da den nuværende ejers oldefar, George Godard, købte 1,2 hektar vinmarker i Marne-dalen. Skæbnen ville, at George døde pludseligt i 1946 og derfor måtte familie-foretagenet køres videre af hans eneste søn, Maurice. Det var en svær tid for de små producenter, som i løbet af 1950’erne blev presset så voldsomt på priserne af de store Champagne-giganter, at Maurice besluttede sig for at grundlægge landsbyens første kooperativ. Det var først i 1968, at familien kunne lancere deres Champagne under eget label, men fællesskabsfølelsen med de andre små producenter er stadig en del af huset DNA.

Maurice-GODARD-et-amis-1024x768

Maurice i midten var nødt til at overtage tøjler efter sin fars pludselige død.  

Bæredygtighed og Champagne-fremstilling i bedste "grower-stil". 

Laurent Godards vinmarker og domæne ligger direkte i epicentret for champagnedruen Meunier, der helt naturligt dækker 2,55 ha. Resten udgøres er Chardonnay og Pinot Noir. Vinplanterne fordeler sig over de fire enkeltmarker (lieux-dits) Les Carreaux, Les Grés, Les Hauts de la Malmaison og Les Quatrièmes. Gennem årene har familien Godard identificeret hele 15 bittesmå parceller med forskellige terroirsmæssige karakteristika, der alle tilgodeses i markarbejdet og under høsten. Bæredygtighed spiller en stor rolle hos Godard, der gennem møjsommelige praksisser som pløjning af jordbunden samt udtynding af løvvæggen har opnået dobbelt certificering for bæredygtig dyrkning.

Der er i disse år meget snak blandt Champagne-fans omkring "grower"-stemplet, der på fransk kendes som RM (recoltant manipulant). Mange mener, at disse Champagner er mere unikke, terroir-typiske og ganske enkelt lavet med større kærlighed end mange masseproducerede flasker fra store berømte brands. Selve betegnelsen dækker over en Champagne-bonde, der selv står for dyrkning af deres druer, kældermodning og salg af den færdige Champagne. Dvs. uden fordyrende mellemled.  

Selvom Laurent Godard altså garanterer terroirpræget grower champagne af fineste karat, finder du ikke betegnelsen RM (recoltant manipulant) på etiketterne.

“They could actually claim the RM mention but it requires rather lenghty paperwork”, skriver vores leverandør.

Sagen er, at Laurent Godard laver sine basisvine på Verneuils lille lokale kooperativ, som familien i sin tid var med til at grundlægge. Selve vinfremstillingen er dog 100% individualiseret og nøjagtig lige så meget ”hands on” som hos en recoltant manipulant. Basisvinene laves i familien Godards egne, separate tanke, ligesom alle vinenes aftappes, flaskemodner og sælges under egen label.

Laurant Godard har en helt særlig status i byen Verneuil, hvor 76 af 80 vinfamilier sælger druehøsten fra til de store negogianter. Og ved at trække på de fælles lokaler holdes omkostningerne og priserne tilmed ekstra lave.

Mannaz blog-1

Signatur-Champagnen "Mannaz" er skabt på et blend af Meunier, Chardonnay og Pinot Noir, der i kælderen forkæles med hele 36 måneders flaskelagring samt hele 22 % Reserve-vin gemt fra store årgange. En fornemt balanceret Champagne, der allerede høster meget flotte anmeldelser både herhjemme og i udlandet. 

⭐93/100 WineWherever
”Sprød Chardonnay champagne med umamismag i retningen af parmesanost og syrlige Cox Orange æbler. Den har en perfekt balance mellem syren, den frugtfyldte krop og dosagen. Eftersmagen bliver hængende i munden og skaber et elegant og smagfuldt aftryk. Meget velkomponeret champagne.”

⭐92/100 Mad & Monopolet

⭐91/100 Houlberg

⭐Gold Medal Winner – Gilbert & Gaillard

Læs mere om "Mannaz"-Champagnen her

Opalan

Vi fortsætter med Godards imponerende Blanc de Blancs-Champagne, der som bekendt kun består af Chardonnay-druer. Elegant og finesserig næse med stor citrusmineralsk friskhed, der kombineres med dyb brødkrumme-kompleksitet fra hele 40 måneders modning på bærmen! Du finder Granny smith æble, citron, fersken, pære, figner, kvæde og ananas, der bliver løftet af fine nuancer af toast fra den lange modning på gærresterne. Der er tilsat 9,6 gram dosage, som i øvrigt er hjemmelavet på domænet, så det er en tør Champagne, der dog ikke er knastør. 

"Ôpalan Blanc de Blancs" gør sig perfekt til lette tapas, fisk og skaldyr, sushi, øster og kaviar.

Læs mere om Laurent Godards Blanc de Blancs Champagne "Opalan" her 

Rose Champagne

Laurent Godard har naturligvis også et bud på, hvordan en rigtig rosé-Champagne skal smage. Rosé-Champagne trender i disse år takket være deres indbydende og elegante lyserøde farve samt deres store gastronomiske potentiale. Hos Laurent Godard er de særligt stolte af deres rosé-Champagne, da den primært består af Pinot Meunier, som jo er Marne-dalens specialitet.

Den store del af Meunier giver Champagnen struktur, aromatisk finesse og smagsintensitet, der gør den oplagt at servere til fjerkræ, svampe eller laks. Champagnen vinder yderligere kompleksitet og madvenlig smagsdybde gennem 3 års modning på gærresterne.

Køb Laurent Godards Rosé-Champagne her

Helge

Vi slutter slutter på toppen med Laurent Godards flagskibs-Champagne, "Helgé". 

“This is a blend of the best crus from the Champagne vineyard, with a dominant Chardonnay, which gives it a great nobility” – Laurent Godard

Som Laurent forklarer her, så er rygraden i "Helgé" Chardonnay, der suppleres med 20 % Pinot Noir og 20 % Meunier. Topvinen forkæles med 40 måneders modning på de fine gærrester og det udmønter sig i en rig, honningduftende og brødkompleks Champagne, der har en helt utrolig smagsdybde som man ellers kun finder i "Vintage-Champagner". 

Du finder Laurent Godards flagskib "Helgé" her