• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 05-10-2021 10:24:50

Mad til Bordeaux-vine


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Har du lyst til Bordeaux, men er du i tvivl om, hvilken mad du skal servere til? Fortvivl ikke, Supervin giver dig her guide til, hvad der matcher de forskellige vine fra det ikoniske franske vindistrikt. 

Hvilken side af floden står du på?

Inden vi kigger nærmere på de konkrete madforslag til vinene, er det vigtigt at se på, hvilken type Bordeaux, der skal i glasset. Gironde-floden, der løber gennem Bordeaux, deler byen i to, hvilket har skabt den populære opdeling i vine fra højre- og venstrebred. Det er der en god grund til, fordi vinene varierer meget i både stil og smag, hvilket også stiller forskellige krav til maden, som skal ledsage dem. 


Højrebred
På højrebred ligger blandt andet Pomerol og St. Emilion, der er de vigtigste og mest kendte kommuner her. Kongedruen, Merlot, spiller hovedrollen i stort set alle vine mens birollerne indtages af Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon. Det karakteristiske for højrebreds-Bordeaux er, at de pga. det høje Merlot-indhold, er silkebløde og runde i smagen med skønne noter af modne blommer, hindbær, kirsebær - tit også med fadnoter af vanilje og mokka. Både tanniner og syre ligger i midterfeltet af skalaen. 


Venstrebred

På venstrebreden ved Medóc er hoveddruen Cabernet Sauvignon. I forhold til Merlot får man lidt mere af det hele, både struktur, syre og tanniner, hvilket også gør, at vinene altid blandes med en hvis mængde Merlot for at afrunde dem og gøre dem mere imødekommende.  Vinene er genkendelige på deres smag af solbær og sorte kirsebær samt søde krydderier fra fadlagring. Mange ynder også at bruge noten, grafit, eller blyantspids, som et særpræg ved lige netop Cabernet Sauvignon fra Bordeaux. 

 

Du finder alle vores bordeaux-vine her!

Bro i Bordeaux

Pont de Pierre-broen i Bordeaux, der forbinder højre- og venstrebred

Pas på sødmen!

Noget af det man skal være særligt opmærksom, når der skal sættes Bordeaux til maden, er sødmen. Særligt Médoc-vinene har et relativt højt tannin-indhold fra Cabernet Sauvignon, der i mødet med sødmefuld mad kan få dem til at fremstå tyndbenede og tørre.

Igennem årene er der mange komplekse og elegante Cru Classé-vine, der har endt sine dage på julebordet med sursød rødkål, søde brune kartofler og æbler med gele. En stille anbefaling kunne være at nyde et glas stort Bordeaux som hyggeglas d. 23. imens man alligevel sidder og pudser sølvtøj... Hvis man bare ikke kan undvære Bordeaux til julemaden (eller Mortensaften), så vælg en vin fra St. Emilion eller Pomerol, da de trods alt er lidt mere bløde i smagen end de stringente brødre fra Médoc. Som hovedregel siger man, at jo flere smage, der er i retten, jo mere vil vinen træde i baggrunden.

 
 Kød og krydderier til Cabernet Sauvignon

Du kan drikke Bordeaux til rigtig mange ting og et af de bedste match, er kød. Der er simpelthen ikke noget bedre end en rød bøf fra grillen med et med et glas Cabernet Sauvignon fra en af de mange kommuner i Médoc.  
Det skønne match opstår, fordi tanninerne fra Cabernet Sauvignon bogstaveligt talt går i kødet på bøffen og får det hele til at virke harmonisk i munden. Rent smagsmæssigt går de lidt krydrede elementer i vinen også godt i spænd med krydderierne fra bøffen og/eller saucen.

Du kan derfor roligt finde de fedtrige udskæringer frem og sætte dem sammen med Médoc, som eksempelvis lammekød. Selvom stor Cabernet Sauvignon ikke nødvendigvis er den ideelle ledsager til det danske julebord, kan du sagtens nyde den til retter med and. Prøv i stedet et saftigt stykke andebryst med krydderurter, grøntsager og sauce. Så længe du ikke har for meget sødme i retten, er du i sikkerhed. 

 

Top tre anbefalinger til Cabernet Sauvignon: 

  • Steaks fra grillen med krydrede saucer
  • Lamme-steak med rosmarin og hvidløg. Det kan også være gryderetter med lam (gyros)
  • And - dog uden det traditionelle, danske, søde juletilbehør. 

Mad til Bordeaux

 

Merlot til hverdag (og fest)!

Tager vi turen over floden til Pomerol og St. Emilion på højrebreden, så vil vi hurtigt smage, at Merlot-vinene generelt er mere runde og bløde, ja nærmest cremede i smagen. Vinene kan uden problemer bære en god bøf, men da de ikke har så lige så meget krop og tanniner som Cabernet, vil de være mere oplagte at servere til lidt lysere kød. Merlot er helt genialt til hverdagskylling eller kalkun og fungerer samtidig glimrende som Bordeaux svar på en Pizza-vin. Højrebreds-bordeaux har længe været en kokke-favorit at servere til svinekød. Kan du forestille dig noget mere syndigt og lækkert end pulled pork til en blommesaftig, blød Pomerol? 

Helt generelt er Merlot en fremragende hverdagsvin og madvin, fordi den meget sjældent overmander maden på tallerkenen. Samtidig er den elsket af mange pga. dens bløde tanniner og milde syre, der gør at man også lige kan drikke resten af flasken efter maden er spist. 

Top 3 anbefalinger til Merlot:

  • Pulled pork og svinekoteletter 
  • Pizza 
  • Kylling og kalkun 

 

Det er værd at huske på, at Bordeaux faktisk går rigtig godt til de fleste typer mad - særligt de danske hverdagsretter med bøf, kylling og svinekød. Der var engang, hvor Bordeaux skulle på bordet ved store højtider, fordi det blev anset som "luksuriøst" eller "fint". Det kan, som nævnt, have resulteret i uhensigtsmæssige smagsoplevelser med sød julemad og tør Bordeaux. Vi vil gerne slå et slag for, at man prøver Bordeaux til både de gode, klassiske hverdagsretter, men selvfølgelig også til festmåltider, hvor vinen får mulighed for at imponere. Velbekomme! 

Pulled Pork-1