• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 12-07-2022 16:40:43

Læskende rødvine til sommervarmen


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Selvom det er blevet sommer skal det ikke kun handle om hvidvin og rosé! I dette blogindlæg kommer vi med vores mest læskende rødvinsanbefalinger, der passer perfekt til de lune dage på terrassen.

Hellere for kold end for varm

Uanset hvilken rødvin du vælger at åbne på terrassen eller til sommerfesten, er det altid en god idé at smide den en god halv time i køleskabet først. Når først vinen er i glasset vil den hurtigt nå den ideelle serveringstemperatur, der for de fleste rødvine ligger omkring 15-18 grader. De lette rødvine som vi skal se nærmere på i dette blogindlæg kan dog med fordel serveres et par grader køligere. 

 

Læskende rødvine, der slukker tørsten

Lad det være sagt med det samme. Bare fordi, det er varmt betyder det ikke nødvendigvis, at vinen skal være let. Det kan den store andel af landets portvins-fans skrive under på. De åbner gerne en stor og fyldig 20 % Vintage Port til grill-bøffen selvom termometeret siger 30 grader. Der er imidlertid mange, der foretrækker at rødvinene lige bliver en tand mindre koncentrerede og tanninholdige om sommeren, så drikkeoplevelsen bliver mere læskende. De fire vine vi skal se nærmere på nu er alle saftige og elegante uden på nogen måde at være tunge.  

Grenache-nyhed fra Valencia - kåret til "Bedste Spanske vin 2017" af Decanter

Vi kender og elsker dig store fadkrydrede Tempranillo'er fra enten Ribera del Duero eller Rioja. Står den på frisk og læskende spansk rødvin kan det imidlertid godt betale sig at kigge mod nogle af de lidt mindre kendte regioner, hvor andre druer også kan indtage hovedrollen. Eksempelvis Garnacha, der i øjeblikket oplever et kæmpe boom i mange spanske vinregioner lige fra Madrid til Catalonien og Valencia, hvor Antonio Sarrión driver Bodegas Mustiguillo. I svimlende 800 meters højde dyrker han sine marker i det kuperede og kalkholdige terroir, El Terrerazo. Her får Grenache-druen en utrolig finesse og elegance, der nærmest kunne give bourgogne-associationer. Det er måske også en af grundende til at vinen i 2017 bliver udråbt af Decanter som" årets bedste spanske vin". En 100 % økologisk vin, der emmer af jordbær, kirsebær, violer, middelhavskrydderier samt et lille touch af engelsk lakrids. En vin, der viser, hvorfor er blevet så populært - også på den internationale scene. 

100 % økologisk Garnarcha fra Bodegas Mustiguillo - læs mere om vinen her

Mustiguillo - Garnacha

Østrigs bedste Pinot Noir-køb!

Den sarte og tyndskindede Pinot Noir-drue frembringer nogle af de mest læskende og elegante rødvine i verden. Derfor er Bourgogne naturligvis en sikker vinder som sommervin, men den stigende efterspørgsel kombineret med inflation har imidlertid sendt priserne i vejret, så her kan det ligeledes betale sig at kigge mod andre regioner udenfor Frankrig. Her tøver vi ikke et sekund med at anbefale Gerhard Markowitsch, der holder til i den østligste del af Østrig ved området Carnuntum. En af hans lidt dyrere Pinot Noir-vine har slået selveste Romanée Conti i en blindsmagning, så han ved virkelig, hvordan man skal få det optimale ud af den svære druesort. Han nye 2021 årgang er mineralsk og slank med forførende rød bærfrugt og diskrete noter af skovbund. Hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro der var Bourgogne i glasset. 

Se Østrigs bedste Pinot Noir-køb her!

 

Markowitsch - Pinot Noir

Klassikeren fra Chianti

Det er ikke uden grund af Sangiovese fra Toscana er blevet en af danskernes ultimative favoritvine. Det er saftigt, drikkevenligt og går fremragende til nogle af retter vi spiser mest herhjemme, såsom spaghetti bolognese, lasagne osv. "Montaperto" er skabt af Gioia Cresti i fælleskab med ægtefællen, Carlo Ferrini, der flere gange er kåret som ”Italiens bedste winemaker”. Fra deres tre økologiske topmarker høster de druerne til denne vin, der år efter år er blandt vores mest efterspurgte vine fra Toscana. Her kan du forvente dig spandevis af rød bærfrugt suppleres af timian, orangeskal og andre middelhavskrydderier. Vinen har desuden modnet i et år på mellemstore egetræsfade, så tannin og tekstur er helt perfekt. Det er virkelig essensen af Chianti, det her og står den på tapas og charcuterie her til sommer, så MÅ du bare have Montaperto på bordet! 

Læs mere om Carpineta Fonatalpinos øko-Sangiovese her!Fontalpino

Piemonte - meget mere end Barolo

Fra Toscanas saftige Sangiovese sætter vi kursen nordpå til en af Italiens mange andre favorit-regioner, nemlig Piemonte. De fleste forbinder området ved foden af bjerget med de store Nebbiolo-vine fra Barolo og Barbaresco. Her er tale om noget af det mest garvesyreholdige vin man kan forestille sig, så det er måske ikke lige sagen, hvis man skal have et drikkevenligt glas rødvin i sommervarmen. Når man er i Piemonte må man ikke snyde sig selv for vinene på druesorten Barbera. Her er der et et populært ordsprog, der siger: "Barolo er det alle taler om, mens Barbera er det folk drikker". Det skyldes både, at vinene ofte er meget billigere, men også at det bare smager hammergodt. Casali del Barones Barbera suppleres dog lige af 15 % Nebbiolo, der giver struktur og kompleksitet, men uden at på nogen måde bliver skarpt i smagen. "Det er nærmest årets køb" lyder det fra Mad&monopolet om den nyeste årgang 2021, så hvis du skal have ren drikkeglæde hele sommeren, så er der al mulig grund til at tanke op nu! 

Super saftig Barbera fra Piemonte - se vinen her"

Barbera 150+1