Guides & Områder / 19-08-2019 16:43:13

Kender du disse druer?


Af Malene Bach

Vin er en vanesag. Vi finder en drue eller vinstil, som vi kan lide og holder os mest til dem. Måske kan du ikke glemme din førstegangsoplevelse med den bløde og indsmigrende Merlot. Eller også har du forelsket dig hovedkulds i den tørre og mystiske Sangiovese. Det kan være, at du sukker efter ung, frisk og slank Riesling fra Mosel. Ikke desto mindre findes der mange andre spændende druer derude, som blot venter på at blive opdaget af dig.

 

Part 1: Oversete rødvinsdruer

 

Mencia – den frække fætter til Pinot Noir:

Denne drue finder man i Dão i Portugal eller i det nordvestlige Spanien i området Bierzo, hvor klimaet er regnfuldt på grund af indflydelsen fra det urolige Atlanterhav. Traditionelt set var vine lavet på Mencia lyse i farven, medium-fyldige med en frisk syre og bedst egnede til at nydes som unge. I takt med udviklingen ser man nu også mere komplekse vine fra gamle stokke. Mencia kan kendes på sine florale aromaer og forførende noter af rød frugt. Hvis du er pjattet med Pinot Noir, er Mencia ikke et dårligt valg!

 

Klik her for at se se Supervins anbefaling til en vin lavet på Mencia.

 

Barbera – Piemontes skjulte skat

Flere har måske hørt om Barbera, der blandt andet dyrkes i Piemonte, men druen har altid stået i skyggen af Nebbiolo; faderen til de store Barolovine. Druen giver lette vine, men uden at smagen træder i baggrunden. Barbera byder på blide tanniner, høj syre og masser af frugt med en let urtet karakter. Barbera er Piemontes skjulte skat, der blot venter på at blive opdaget af vinconnoisseurer med hang til pirateri.

 

Klik her for at se vores anbefaling til en vin lavet på Barbera.

 

Dolcetto – den lille ’’søde’’ sag

Dolcetto betyder ‘’den lille søde’’.

Der er nu ikke meget sødt over denne drue, der ligesom Barbera har sit hjemsted i Piemonte. I mange tilfælde kan vine lavet på Dolcetto ligefrem have et let aggressivt tanninbid. Vinene er typisk lette og tørre i stilen og domineret af mørk frugt. Dolcetto er en vaskeægte italiener med masser af temperament, og hvis du er til Chianti eller Valpolicella, går du ikke helt galt i byen med Dolcetto!

Klik her for at se Supervins anbefaling til en vin lavet på Dolcetto.

 

Udklip blog ukendte-1

 

Vranec – Zinfandels hemmelige søn

Mørk, frugtig med fuld smæk på tanninerne og masser af power. Her er hestekræfter som en 599 GTO Ferrari og potens som en balstyrisk løve i brunst. Meget sigende betyder navnet ’’muskuløs, sort hingst’’. Druen er en krydsning mellem Zinfandel og en anden ukendt drue. Vinene bomber dine smagsløg med noter af mørk frugt som skovbær, blommer, brombær og rosin og efterlader en krydret eftersmag. Vranec minder om Zinfandel i smagen, men har ligeså hidsige tanniner som en velvoksen Cabernet Sauvignon. Hvis du elsker vin, der bider lidt, og bare ikke kan få nok af Barolo eller Bordeaux, er der stor sandsynlighed for, at du vil kunne lide Vranec.

 

Klik her for at se Supervins anbefaling til en vin lavet på Vranec.

 

Nerello Mascalese – “nair-rello mask-ah-lay-zay”

Nu skal vi møde Nerello Mascalese. Druen gror primært i Sicilien på skråningerne, der hører til bjerget Etna, hvilket forklarer, at nogle finder en snert af vulkansk sten i smagen. Vinene er slanke i stilen med en let krop og et medium niveau af tannin, men når man smager på vinene, udfolder der sig en eksplosion af søde kirsebær og vilde jordbær i munden. Nerello Mascalese er den sydlandske, eksotiske tvilling til Pinot Noir, som er nem at blive fortryllet af og svær at tage afsked med, når først flasken er tom.

 

Klik her for at se Supervins anbefaling til en vin lavet på Nerello Mascalese.

 

Zweigelt – Østrigs Bjarne Riis

Zweigelt dyrkes i hele Østrig og med sine 6500 hektar er Zweigelt den mest plantede drue, der dermed beholder sin gule førertrøje. Særligt i regionerne Carnuntum, Burgenland og omkring Neusiedlersee har Zweigelt sit hjemsted. Vinene er saftige og ofte meget intense, og at drikke et glas Zweigelt føles som at sætte tænderne i et friskt Morello-kirsebær: saftigt, lækkert og en lille smule syndigt.

 

Klik her for at se Supervins anbefaling til en vin lavet på Zweigelt.