• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 07-07-2022 22:16:21

Kæmpe nyhed - nyt Chablishus i Supervin


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Nu kan alle Chardonnay-fans med hang til sprøde, mineralske og citrusfriske vine godt finde proptrækkerne frem. Supervin kan nu byde velkommen til en af Chablis' mest erfarne producenter, Lamblin et Fils. Med en imponerende portefølje, der spænder lige fra spændende value-køb til den absolutte Grand Cru-elite får du nu muligheden for at dykke ned i det guddommelige Chablis-terroir. 

 

En af Chablis' ældste producenter

Vi finder Lamblin et FIls i den lille landsby Maligny, der må siges af have rødderne solidt plantet i den fortryllende jordbund. Familien har nemlig forædlet Chablis-kunsten siden 1690, hvilket gør dem til en af området absolut mest traditionsrige huse.

I dag ledes domænet af 11. generations Michel og Didier Lamblin, som har arbejdet sammen siden 1987. Mens Michel tager sig af de administrative kontoropgaver, så giver den ønologuddannede Didier vinene kærlighed i kælderen, hvor han siden 2003 har været assisteret af sønnen Clément, der har studeret vindyrkning og ønologi i Beaune. Michels søn, Alexandre, sluttede sig til familiefirmaet i 2005. Hele teamet kan ses på billedet her. 

Lamblin familie

12 forskellige vine fra Lamblin et Fils

Som en af områdets mest erfarne producenter laver Lamblin ikke blot en håndfuld vine. De tilbyder et nærmest komplet tour de Chablis med hele 12 forskellige vine, der tager os rundt i hele området. Lige fra deres prisvenlige Petit Chablis til et imponerende udvalg af 1er- og Grand Cru'er fra de allermest eftertragtede marker.

Fælles for hele produktionen er en stærk grøn profil, der er dybt forankret i familiens respekt for naturen og stoltheden over de lokale terroirs. I kælderen ønsker de at fremstille vine med minimal intervention og denne indstilling har gjort, at flere og flere af deres vine er blevet økologisk certificerede.

Du finder hele udvalget fra Lamblin her! 

 

Og hvordan smager vinene så?  

Chablis er ligesom resten af vinene fra Bourgogne enormt efterspurgt i øjeblikket. Det nordfranske vindistrikt har igennem århundreder sat standarden for krystalklar, sprød Chardonnay uden fadkrydderier, men kombineret med en helt unik mineralitet som franskmændene kalder goût de pierre à fusil, hvilket bedst kan oversættes med rygende flintesten. Mineraliteten i vinene skyldes ikke mindst den helt exceptionelle kalk- og fossilholdige jordbund, der blev dannet for godt 150 mio. år siden.

Lamblin laver mange af deres vine helt efter den store Chablis-ABC. Det vil sige med gæring på ståltanke, hvor vinen også gennemgår malolaktisk gæring, så den hårde æblesyre omdannes til blød og cremet mælkesyre. Den færdige vin får ofte lov til at hvile i kontakt med de fine gærrester, hvilket tilføjer yderligere fedme den ranke friske Chardonnay.   

Alt dette forenes i Lamblins vidunderlige Chablis Vieilles Vignes. Her får du en helt forrygende fortolkning af terroiret med en Chablis på druer fra husets ældste vinstokke. En vin, der emmer af pære, havsalte østersskaller, frisk lime, røg og flint samt fine frugtstrejf af hvid fersken og mirabelle. Frem med østers og skaldyr!

Læs mere om Lamblins Chablis på gamle stokke her

Blogbillede Lamblin gamle stokke

1er Cru og Grand Cru Chablis

Chablis er en en kølig vinregion og derfor kan det være svært at modne druerne tilstrækkeligt, hvis soleksponeringen er ikke er god nok. Derfor er det hovedsageligt placeringen af vinmarken, der afgør om den er værdig til at være klassificeringen 1er Cru eller sågar Grand Cru. Marken skal være sydvendt og allerhelst sydvestvendt, som er kendetegnende for alle Grand Cru-markerne, der ligger i en klump sammen på højrebreden af Serein-floden, der skærer igennem byen. Lamblin laver til gengæld en 1er Cru Mont de Milieu, der ligger meget tæt på Grand Cru'erne og dermed ret ekstraordinært nyder en lignende soleksponering. Det gør, vinen får en super god dybde med florale strejf af hvide blomster, honning, citronskal, saltet grapefrugt og friske grønne æbler samt delikate butterdejsnoter og en anelse fløde fra modningen med de fine gærrester. Her får du virkelig høj kvalitet for pengene!

1er Cru Chablis med et strejf af Grand Cru - se mere om "Mont de Milieu her

Chablis 1er Cru

Den største af dem alle - Grand Cru Les Clos

Sølle 2 % af al vinproduktion i Chablis leveres af regionens 7 Grand Cru marker. Af de syv marker hersker der absolut ingen tvivl om, at "Les Clos" er den bedste af dem alle. Vinene er uhyre eftertragtede og vi har da heller ikke fået mange kasser af Lamblins fortryllende "Les Clos", som tidligere har sikret huset deres højeste rating nogensinde på 96 point hos Wine Enthusiast. Grand Cru adskiller sig fra den øvrige del af Chablis ved at være meget dybere i smagen, hvilket i særlig grad skyldes, at vinene fadlagres. Ikke på nye egetræsfade, men på brugte, så nuancerne fra det fine terroir ikke overdøves af kokos og vanilje. I Lamblins tilfælde gæres og modnes "Les Clos" på 2-3 år gamle egetræsfade i op til 18 måneder. Det giver en guddommelig kompleksitet til den overdådige frugtrigdom, der suppleres af en enestående flintestens-mineralitet som vinstokkene suger op fra den  jurakalkholdige jordbund. Hvis du vil prøve det bedste Chablis har at byde på, så er "Les Clos" the way to go. 
Grand Cru Chablis Les Clos - se vinen her 

Blog Grand Cru les clos