Det er blevet til mange smagninger igennem tiden for den nu 71-årige Jancis Robinson fra Storbritannien. Hendes ansigt er flere gange tonet frem på TV-skærmen, og seerne af BBC's'' Jancis Robinson Wine Course'' har opmærksomt lyttet til hendes ekspertise, når hun har delt ud af sin kæmpemæssige viden om vin, der forgrener sig langt ind i diverse landes appellationssystemer og komplicerede vinifikationsprocesser. Selv dronning Elizabeth ll spørger Jancis til råds, når der skal udvælges vin til slotskælderen. Et af de førende vinmagasiner Decanter kalder Jancis for den mest respekterede vinkritiker og journalist i verden, og der er ingen tvivl om, at Jancis' ord tages seriøst af både almindelige vininteresserede og professionelle. Men hvad er hendes baggrund, og hvor kom interessen for vin fra? Hvad kan besøgende forvente at finde, når de klikker ind på hjemmesiden www.jancisrobinson.com?
''The first sip'': Smagte et glas vin for første gang juleaften
Som 12-årig smagte Jancis et glas vin for første gang. Anledningen var juleaften. Dengang var det ikke så almindeligt at drikke vin, der var noget lidt eksotisk forbeholdt særlige lejligheder. Måske blev magien vakt dengang, måske senere, men sikkert er det, at vin kom til at blive hendes livslange kærlighed, der kun bliver udfordret af manden Nick og hendes tre børn. Nick er inden for restaurationsbranchen og deler hendes passion for mad og vin, så de to har meget at tale om.
Et ophold i Provence førte til nye erkendelser
Da hun var 18 år, arbejdede Jancis på et hotel. Lønnen var lav, men til gengæld var der et andet ''personalegode'', som hun kunne nyde godt af: Jancis kunne få vinen til skarpe priser. Det har måske bidraget til interessen, den unge kvinde fik i hvert fald øjnene op for drikken, der kan være så rig på smagsnuancer og indtryk. Især under sin universitetstid blev hun introduceret til den finere madlavningskunst. Da Jancis først havde forelsket sig i gastronomien, lå det lige til højrebenet at blive fascineret af vin. En ny passion var i sin spæde vækst, men ifølge Jancis blev det på daværende tidspunkt anset for at være frivolt at gå for meget op i mad og vin, så hun tøvede lidt med at hengive sig helt til sin spirende passion. Men efter et ophold i Provence, hvor livet hos de lokale i høj grad centrerede sig om nydelsen af mad og god vin, sådan oplevede Jancis det i hvert fald, fik hun igen blod på tanden. Nu skulle det være. Det blev starten på en ambitiøs og meget lang karriere.
Flittig med pennen
Jancis er som allerede nævnt uddannet inden for filosofi og matematik på Oxford Universitetet. Senere skulle hun blive den første uden for vinhandlen til at opnå den ærefulde titel Master of Wine. Selve eksaminationerne tager en hel uge og indbefatter både svære teoretiske emner såvel som blindsmagning. En titel, der kræver mange års hårdt slid og arbejde - en af de højeste udmærkelser, du kan opnå inden for vin. Ikke noget, man kommer sovende eller halvhjertet til. Heller ikke Jancis, der tilmed har efterladt et hav af publikationer i sit kølvand. Jancis er bla. udgiver af et af de mest omfattende leksikon om vin i verden, The Oxford Companion of Wine, og hun er sammen med Hugh Johnson om skabelsen af The World Atlas of Wine, der gør det nemmere for forbrugerne at orientere sig blandt verdens mange lande og vinområder. Jancis har altid været flittig med pennen, og sideløbende har hun stået bag en lang række artikler og bøger - hun er selv usikker på antallet - som hun har modtaget flere anerkendelser og priser for.
Jancis' favoritvin: Slank Mosel-Riesling eller let Bordeaux
Hvad drikker Jancis så i mere privat sammenhæng? Vindronningen nipper gerne til Mosel-Riesling i en let stil, men Bordeaux har også en plads i den erfarne kvindes hjerte. Tendensen på markedet i dag går dog i en anden retning end de helt lette vine, som Jancis især foretrækker til sin private nydelse. Alkoholprocenterne bliver højere og vinene ofte tungere og mere massive i stilen. En kedelig tendens, hvis man spørger Jancis, der forklarer det med, at vinene er lavet til at blive drukket her og nu frem for med henblik på langtidsopbevaring.
Vinverdenens first lady
Jancis er vinverdenens first lady. Hendes viden er uhyre, og årtiers erfaring og uddannelse har gjort hende til en garvet rotte inden for sit felt. På hendes hjemmeside finder man masser af smagenoter, som der dog kun er adgang til, hvis man er medlem, men til gengæld ligger der en række artikler offentligt tilgængelige for alle, der ønsker at tage et dyk ned i vinens forunderlige smagsverden.
Læs mere om Jancis Robinson og hendes karriere her:
https://sallybernstein.com/beverages/wine/jancis_robinson.htm
https://www.jancisrobinson.com/jancis-robinson-the-long-version
Nedenfor kan du se en række vine, der er anmeldt af Jancis Robinson.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!