Vin og mad, Guides & Områder / 21-04-2021 15:40:06

  Fremstilling af alkoholfri vin


  Af Malene Bach

  Alkoholfri vin er i stigende grad blevet hot, og salget af alkoholfri vin og øl boomer. Der kan være mange grunde til at vælge et alkoholfrit alternativ. Måske er du gravid. Måske er du kørende. Måske bryder du dig ganske enkelt ikke om effekten af alkohol. Måske noget helt fjerde. Uanset hvad din grund er, er der sket meget med de alkoholfri dråber igennem det sidste årti, og producenterne er blevet skarpere til at efterligne traditionel vin. En fordom lyder på, at al alkoholfri vin er noget ''tyndt saftevandspjask'', men det er langt fra tilfældet. Der findes mange kvalitetseksemplarer på markedet. Alkoholfri vin er kommet for at blive, og flere producenter som f.eks. Torres satser nu stort på markedet for alkoholfri vin. I dette indlæg vil vi se nærmere på, hvad alkoholfri vin er, og hvordan fremstillingen foregår.

   

  iStock-1253045423

   

  Hvad er alkoholfri vin?

  Alkoholfri vin må indeholde op til 0,5 % alkohol ifølge den danske lovgivning, før den ikke længere må betegnes som alkoholfri. Det er værd at være opmærksom på, hvis du f.eks. er gravid, men der findes også mange vine med 0,0 % alkohol, som du trygt kan nyde. 

  Hvordan fremstilles alkoholfri vin?

  Der er flere måder at fremstille alkoholfri vin på. Alkoholfri vin laves på samme måde som almindelig vin med den forskel, at man trækker alkoholen ud bagefter. Det kan bla. ske ved en af de følgende metoder, som hyppigt anvendes (der findes også flere):

  • Vakuumdestillation. Vinen destilleres under meget lavt tryk ved stuetemperatur, hvorved man får alkoholen til at fordampe, så man kan adskille alkoholen fra resten af væsken. Under vakuum, hvor trykket nedsættes til at være meget lavt, reduceres alkoholens kogepunkt, og det gør det muligt for producenten at koge væsken ved lavere temperaturer. Det gode ved denne metode er, at de ikke-flygtige bestanddele af vinen som mineraler, syrer, fenoler, sukker og vitaminer bliver bevaret, så man lader mest muligt af smagen og aromaerne tilbage. Man undgår også, at vinen kommer til at smage ''kogt'', som alkoholfri vin tidligere fik skyld for, når processen foregik ved højere temperaturer. Resultatet er alkoholfri vin, der er mere lig traditionel vin. 

  • En metode, hvor man anvender en teknik ved navn omvendt osmose til at frafiltrere alkoholen med, uden at man går på kompromis med den autentiske vinsmag. Vinen ledes gennem et filter med porer, der er så små, ​​at kun alkohol og vand (og et par flygtige syrer) kan passere igennem. Alkoholen destilleres under anvendelse af konventionelle metoder. Vandet og de resterende syrer tilsættes tilbage i blandingen af sukker og smagsstoffer efterladt på den anden side af filteret. Så har man sin alkoholfri vin.

  iStock-1215864898


  Der sker hele tiden nyt inden for universet af alkoholfri vin, og flere nyskabende brands som ISH, Torres og Rivani har formået at udvikle produkter, der værdsættes meget af forbrugerne. Ja, alkoholfri vin er kommet for at blive og giver god mulighed for at være en del af den gode stemning omkring vin og mad, når der skal skåles ved festlige lejligheder. Udbuddet af velsmagende og lækker alkoholfri vin vokser hele tiden - og heldigvis for det! 

   

  koholfri bobler

   

  Smagekasse med alkoholfri bobler. Klik på billedet for at læse mere eller se vores udvalg af alkoholfri vin ved at klikke her: