• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 04-05-2023 16:43:57

Find den perfekte vin til asparges


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Fra tørre sandbunker kæmper de hvide asparges side om side for at komme først op i lyset. I nærheden står de grønne fætre og vokser sig store på græsplæner. De længe ventede delikatesser markerer starten på de nye forårs- og sommergrøntsager, der snart får følgeskab af både kartofler, tomater, ærter, spinat m.fl. Asparges kan være lidt tricky at matche til vin pga. dens bitre og lidt særprægede vegetalske smag. Men bare rolig - der er heldigvis masser af vintyper, der matcher Asparges perfekt. Læs med i dette blogindlæg og find din favorit!

Forskellen på grønne og hvide asparges

Inden vi hopper til selve anbefalingerne skal vi lige se nærmere på et par af forskellene mellem de hvide og grønne asparges. Selve farveforskellen skyldes, at de hvide vokser under jorden mens de grønne over jorden, hvor sollyset giver dem deres farve. Det er også med til at forklare, hvorfor de grønne aspargeres har et højt indhold cholorofyl, der giver grøntsagen sin let bitre karakter. Det findes eksempelvis også i rosenkål og broccoli. Da de hvide asparges gror under jorden, har de ikke den samme bitterhed i sig og her kan man vælge lidt mere frit fra vinhylden. Anbefalingerne vi kommer med her kan dog sagtens gå til både hvide og grønne asparges. Det bitre element udelukker stort set alle rødvine og vi skal i stedet have fat i friske og sprøde hvidvine - meget lig aspargesen selv. 

hvide asparges på vej op

Chardonnay - uden for meget fad

Chardonnay er som bekendt en rigtig kamæleon-drue og kan bøjes og formes i nærmest alle retninger alt efter klimaet den dyrkes i og winemakeren, der står i kælderen. Til asparges er kølig Chardonnay uden fadlagring et fantastisk match. Her kommer vi ikke uden om Chablis, der med sin citrusfriske, mineralske og sprøde stil klarer opgaven til perfektion. Er du på jagt efter mere prisvenlige alternativer, så kan du finde frisk og cremet Chardonnay i fadfri stil hos vores østrigske stjerneproducent, Gerhard Markowitsch. Generelt anbefaler vi de ikke-fadlagrede udgaver af Chardonnay, da de sødmefulde krydderier såsom vanilje, kokos og nelliker ikke passer særlig godt til de friske grønne noter i aspargesen. Undtagelsen her er, hvis man laver asparges med fed hollandaisesauce - så kan du sagtens anvende en fadlagret Chardonnay fra eksempelvis Bourgogne. 

👉Vi anbefaler - Prosper Maufoux Mâcon Villages 2022

"Det er lidt af et røverkøb det her - det er hvid Bourgogne, og den koster mindre end 100 kr. - det burde være umuligt." Mad & Monopolet siger det meget godt her. Det burde ikke kunne lave sig gøre at lave Bourgogne af så høj kvalitet til så lav en pris. Prosper Maufoux leverer her en skøn Chardonnay med en perfekt balance mellem generøs frugtfylde og mineralsk friskhed. Den dugfriske årgang 2022 vil være et magisk match til de nye asparges. 

Macon blog

Sauvignon Blanc fra nær og fjern!

Den måske mest oplagt drue til asparges, da den i sig selv har et aspargeslignende element i sin aromaprofil. Den er særlig udtalt i de new zealandske udgaver, hvor man også får masser af frugtfylde. Vores anmelderroste producent, Toi Toi, laver to forskellige varianter, der begge vil passe rigtig fint til. Når vi taler Sauvignon Blanc, så kommer vi ikke uden om den dobbelte verdensmester fra Chile, Casa Marin. Deres topvin, Cipresses, er noget af det mest aromatiske Sauvignon Blanc vi nogensinde har smagt og har samtidig en lidt grøn note i smagen, der vil være helt ideel til Asparges. 

Vi må selvfølgelig ikke glemme Frankrig og det berømte Sauvignon Blanc-område, Loire, hvor vi finder både Sancerre og Pouilly-Fumé. Begge dele kan du få hos vores biodynamisk-inspirerede producent, Patrice Moreaux, der laver terroir-typiske vine ved at lade dem gære med de naturligt forekommende gærstammer. Rene og friske vine med masser mineralitet og aromatik, der er som skabt til mad.

👉Vi anbefaler - Casa Marin Cartagena Sauvignon Blanc 2022

Lillesøsteren til Verdens bedste Sauvignon Blanc er fuldstændig fantastisk i den nye årgang 2022. Cartagena høster 94 points samtidig med at prisen ligger milevidt fra andre konkurrenter fra New Zealand og Frankrig. Med en beliggenhed blot 4 km fra Stillehavet er klimaet køligere end i Champagne, og sommertemperaturerne kommer ikke over 25°C. Det unikke terroir resulterer i ultra-aromatisk og hyldeblomstlækker Sauvignon Blanc, der med sin mineralske finesse og tropiske frugtfylde fusionerer Sancerre og New Zealand.   

Cartagena blog

Pinot Blanc fra Alsace 

Pinot Blanc er en drue som kan være lidt fremmed for mange, men i Alsace og Tyskland nyder den stor anerkendelse. Den udmærker sig ved hverken at være for let eller for kraftig og har en skøn aromaprofil med masser af citrus, æbler, forårsblomster og en snert af mineralitet og grønne urter, der passer godt til de nye asparges. 

👉Vi anbefaler - Gustave Lorentz Cuvée des Asperges 2021

Tophuset fra Alsace, Gustave Lorentz, har altid beskrevet deres vine som gastronomiske og her må man sige, at de er gået hele vejen for at skabe en god mad- og vinoplevelse. De har ganske enkelt fremstillet en special-cuvée til asparges på Pinot Blanc. Den mest easy-drinking-hvidvin, der kommer fra kalkholdige alsaciske skråninger omkring byen Grand Cru-byen Bergheim. Enormt frugtlækker, delikat aromatisk og vibrerende mineralsk vin…

Gustave asparges

 

Tørre vine på Riesling og Grüner Veltliner

Sprøde og friske vine får sikkert straks vinelskere til at tænke på Riesling og Grüner Veltliner. De aromatiske druesorter går også hånd i hånd med Asparges-retterne, men vær opmærksom på at vælge de tørre vine, da sødmen vil kollidere med det bitre hos aspargesen. Vores tyske producent, Martin Tesch, har altid fokuseret på at lave krystalklar, tør og ren Riesling, så de vil helt sikkert være ideelle partnere. Det samme vil Grüner Veltliner, der stort set altid kommer fra Østrig. Den adskiller sig fra Riesling ved at være lidt mere urtet i stilen med et særpræg af hvid peber, der gør den særdeles madvenlig. Se vinene på Grüner Veltliner her.  

👉Vi anbefaler - Huber Riesling Terrassen 2022 - Økologisk

Vores anbefaling lander på et kompromis - nemlig en Riesling fra Østrig. Markus Huber er nærmest ustoppelig for tiden og hans vine er på et niveau, der blæser både os og anmelderne bagover. Hans Riesling Terrassen er netop kommet på lager og vinjournalisterne står nærmest i kø for at aflevere deres topanmeldelser. Huber høster sine perfekt modne Riesling-druer fra stejle, kalkholdige terrasser langs Traisenfloden. Friskheden, frugten og mineraliteten vibrerer, så man kunne mistænke vejrguderne for at have sat strøm til Markus Hubers krystalrene hvidvin, der igen-igen understreger sin status som Østrigs bedste Riesling-køb.

"94 point. Det her er fremragende Riesling, og prisen er meget fair. Jeg smagte den første gang i en tidligere årgang i en blindsmagning, hvor jeg ganske vist gættede på Riesling, men ikke fra Østrig og slet ikke til denne pris - det var langt over" - Mad & Monopolet

Huber Riesling blog-2