Vin og mad, Guides & Områder / 07-11-2019 14:05:05

Et boblende univers: Alternativer til Champagne


Af Malene Bach

Efter at have været en tur i Champagne vil vi nu vende os mod de andre typer af mousserende vine, som du kan møde på din vej. Der findes nemlig heldigvis masser af nyt terroir at udforske i universet af bobler. Vi vil komme lidt rundt omkring i verden på denne 'Tour de Chambre'.

Crémant

Vi forbliver i Frankrig indtil videre. Crémant er en type af mousserende vin, som laves i forskellige områder i Frankrig. Der findes således både Crémant d'Alsace, Crémant de Bourgogne og Crémant de Loire. Vinene vil typisk blive lavet på de druer, der er karakteristiske for regionerne. Crémant bliver lavet på den traditionelle metode ligesom Champagne, hvor andengæringen foregår på flasken, og vinen skal minimum ligge 9 måneder på gærresterne. 

Vores mest populære Crémant: Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Grande Cuvée Brut

Lækker og alsidig Crémant fra Alsace: Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut

Og et flot eksempel fra Loire: Crémant de Loire Brut La Garde

bobler3

Cava - Spaniens succes

Det meste Cava kommer fra Catalonien i Spanien, men kan også stamme fra andre steder i landet. Andre områder, hvor det er tilladt at lave Cava, er Aragon, Navarra, Valencia og sågar det berømte Rioja, der dog mest kendes for sine fadlagrede, krydrede vine. Igen laves vinene på den traditionelle metode, og de skal ligge minimum 9 måneder på gærresterne.  Druerne inkluderer traditionelle spanske sorter som Xarel-lo, Parellada og Macabeo, mens roséerne laves på Monastrell og Garnacha. Der anvendes nu også de klassiske champagnedruer som Pinot Noir og Chardonnay. Cava har typisk lavere syre end Champagne, så hvis man synes, at den prikkende syre fra Champagne er for meget, kan man med fordel vende sig mod de mildere Cava-typer.

Vellavet og frisk Cava til hverdag og til fest: Torre Oria Cava Brut

Virkelig flot Cava til prisen: Bodegas Langa Reyes d'Aragón Cava Brut Reserva

prosecco

Prosecco

Prosecco laves i det nordøstlige Italien i regionerne Veneto og Friuli. Prosecco er fremstillet efter tank-metoden, hvilket vil sige, at andengæringen foregår i en forseglet tank. Man hælder simpelthen vinen i tanken og tilsætter gær, sukker mm., hvorefter den anden gæring finder sted. Forskellen er blot, at den foregår på en tank frem for på en flaske. Det er en metode, der er særlig god til at bevare frugtkarakteren af vinen. Vinen er typisk ikke i kontakt med gærresterne i længere tid, og der anvendes som regel ingen fadlagring. Druesorten er Glera. Vinene udviser typisk noter af melon og friske grønne æbler, og de har generelt et højere sukkerindhold end vinene fra Champagne. En fordel, hvis man ikke er til de helt tørre Champagnetyper eller blot elsker vin i en frisk og frugtig stil.

Et eksempel på en frugtig og halvtør Prosecco: Amicone Prosecco Extra Dry

Lækker og sprød Prosecco: Cavatina Premium Prosecco DOC Extra Dry

rose

Lambrusco - fra fest og farver til seriøs kvalitet

Fest og farver. Lyserøde bobler og ondt i hovedet. Lambrusco er blevet symbolet på mange ting. Én ting er sikkert: Lambrusco er ikke, hvad det har været. På den gode måde. Kvaliteten har været støt stigende siden de glade firsere, hvor der måske blev gået lidt mindre op i kvalitet og mere i hat og briller. Men hvad er Lambrusco ud over symbolet på fest?

Lambrusco er en mousserende vin, der primært bliver lavet på druerne Grasparossa, Salamino og Sorbara, men også andre indfødte druesorter anvendes i produktionen af de dejlige rødlige bobler. Det meste Lambrusco er fremstillet efter tank-metoden, men enkelte gærer på flaske.

Skal din vin være tør i stilen, så skal du kigge efter, om der står ''secco'' på flasken, men er du glad for det søde, så må du hellere finde dig en vin, der er ''dolce''. Ønsker du en vin midt i mellem, skal du vælge en ''semi-secco'' eller ''Amabile''. Lambrusco er nemlig italiensk og kommer fra regionerne Emilia-Romagna og Lombardiet. Vinen er herlig til charcuteri og kan sågar nydes til en fed medister eller flæskestegen til jul. Prøv den også gerne til Spaghetti Bolognese eller  Pasta Carbonara.

Et eksempel på en sød og kraftig Lambrusco:

Medici Ermete Bocciolo Lambrusco Dolce

Og en tør, frisk og fyldig Lambrusco, der er yderst madegnet:

i Quercioli Secco Reggiano Lambrusco DOC NV

Og en top-Lambrusco i en lidt lettere stil lavet på samme metode som Champagne:

Unique Rosé Brut Lambrusco

england

Engelsk ''Champagne''?

Vi befinder os 100 mil nord for Champagne. Nær byen Pulborough i Sussex i England har man nemlig fundet på at producere mousserende vin. Her er en jordbund og et tilpas køligt klima, der skaber de bedste forudsætninger for produktion af kvalitetsdruer. Druerne er de samme som i Champagne, metoden er den samme, og en af vinene får lov til at ligge længere tid på gærresterne end Dom Perignon.

Navnet er Ambriel. Det er et af de engelske vinhuse, der har markeret sig på scenen for bobler på det seneste, og meget tyder på, at vi ikke engang har set toppen endnu.

Det er i hvert fald ikke usandsynligt, at vi vil komme til at se mange kvalitetsvine fra regioner i verden, hvor det førhen var utænkeligt, at der kunne produceres mousserende vin på niveau med Champagne. Klimaforandringerne betyder bekymringer og grå hår for mange vinbønder, men også nye muligheder for andre, der tør gribe dagen...

 

Se vores udvalg af mousserende vin fra Ambriel herunder:

Ambriel Classic Cuveé Brut

Ambriel Rosé 2014

Ambriel Blanc de Blancs Brut 2010