Efter at have svælget i læskende og bærfrugtige roséer hele sommeren i håb om at blive kølet ned, er der mange, der i efterårsperioden vender blikket mod de kraftigere, kuldefordrivende rødvine eller de fyldigere hvidvine frem for de helt lette terrassebaskere. Kniber det med inspirationen, når du skal vælge vin til efterårets tunge gryderetter? Så læs med her og få forslag til, hvad du kan drikke til forskellige tilberedninger, hvor der ikke er sparet på hverken kødet eller sovsen.
Boeuf Bourguignon: Fra fransk fattigmandsret til kulinarisk specialitet
En smagfuld ret fra det franske landkøkken, hvor oksekød får lov til at småboble i timevis i en god dosis rødvin. Egentlig en ''fattigmandsret'', hvor man oprindeligt kogte sejt kød længe for at gøre det mørt og mere appetitligt, men boeuf bourguignon regnes i dag for en kulinarisk specialitet, som flere stjernekokke har guddommeliggjort. Feinschmeckerens førstevalg er rød Bourgogne, selvfølgelig, der ikke stjæler for meget opmærksomhed fra retten og samtidig er tro mod den franske oprindelse, men hvorfor ikke en oversøisk Pinot Noir med mere sul på kroppen? Du kan altid hælde ''billigbourgognen'' i maden, hvis du ikke vil ofre din dyrt indkøbte 1. cru til sovsen. Det er dog ikke kun Bourgogne, der duer: F.eks. kan en rødvin fra det nordlige eller sydlige Rhône sagtens matche baconens røgede velsmag, eftersom flere af disse vine tit byder på animalske noter, der vil supplere maden flot. En Barolo, hvis aromaprofil til tider lægger sig tæt op ad Pinot Noir, kan også bruges, når du serverer den fine franske ret for dine kære gæster.
- Rød Bourgogne, f.eks. en Pommard
- Oversøisk Pinot Noir
- Vin fra det nordlige Rhône
- Vin fra det sydlige Rhône f.eks. en Châteauneuf-du-Pape
- Barolo
Jean Gagnerot Pommard 1. cru Les Rugiens 2014
Stjernelækker Pommard fra den absolutte topmark i appellationen, der burde være velsignet med Grand Cru-status for længst, hvis man spørger vinguruen Robert Parker. Hvad end man mener om det statement, er det sikkert og vist, at der er Pommard-power i glasset, en kombination af mørke og modne bæraromaer, en hel abefest af indtryk, der bevæger sig dansende over i animalske noter af læder og tørret kød, godt med fad og tanniner, røgede toner og svimlende mineralitetsfornemmelser. Wow, her er stjerner i glasset!
Mørbradgryde: ''Som mormor lavede den''
Nyder du en ret som mørbradgyde i familiens skød? Mormorklassikeren laves gerne med en fed brun flødesovs og en herligt cremet og klistret kartoffelmos til, og det hænder, at der tilsættes de umami-smagende champignon. Der er altså tale om noget af en mastodontret, en fyldig og fed sovsebombe, som kræver noget af sin vin. Prøv gerne en oversøisk og saftig Shiraz til, men du kan også servere en Ripasso eller en vin fra det sydlige Rhône for at modsvare tyngden i retten. På hvidvinssiden kan du overveje en fyldig og frugtig Riesling, ikke for spinkel, gerne med en vis ''gennemslagskraft'', så den ikke drukner helt sat over for sovsens vælde. Og hvorfor Riesling? Jo, fordi Tysklands-kæledæggen ofte har en høj syre til at skære igennem den bombastiske fedme, der sætter sig i munden. Er du ikke så meget for Riesling, kan du i stedet sætte en frugtig og fyldig Chardonnay eller Pinot Gris på bordet.
- Shiraz fra Australien
- Ripasso
- Vin fra det sydlige Rhône f.eks. en Côtes du Rhône
- Riesling fra Tyskland eller Alsace
- Pinot Gris
- Chardonnay
Scrubby Risé Shiraz McLaren Vale, Australien
Så bliver solmoden og frugtfyldig Shiraz ikke mere charmerende! Wirra Wirra forbedrer og finpudser sin vin fra årgang til årgang, og 2017 er et strålende bevis på husets færdigheder. Vinen emmer af lun frugtfylde, og de ellers hårde tanniner er pakket ind i en tæt blommeblødhed, der ikke er til at stå for. En vin, der gør det nemt at blive glad for Shiraz!
Paprikakrydret gullasch: En genial efterårsret
Hvilken vin skal du vælge til din gullasch, der ofte er krydret godt med paprika? Her vil du i hvert fald ikke blive anklaget for at være gal, hvis du hiver en krydret og kraftig vin frem af vinskabet - faktisk er det vigtigt, at styrkeforholdet i vinen og maden hænger sammen, for en meget let vin kan hurtigt opleves som tyndbenet stillet over for en ret med noget på sidebenene. Der må gerne komme noget spansk fadlagret Tempranillo eller peberkrydret australsk Shiraz på bordet, når du skænker din gullasch op. Vine, der strutter af saft og kraft, er mere end velkomne ledsagere til den tunge gryderet, og fadet tilfører det nødvendige krydderi til vinen, som gør den ideel til maden. En vaniljekysset og let sødmefuld Zinfandel vil også stå sig godt til rettens opulente smagsfylde.
- Tempranillo fra Spanien - f.eks. en crianza
- Shiraz fra Australien
- Zinfandel fra Italien eller USA
Lopez Cristobal Ribera del Duero Crianza 2018, Spanien
DK's bedste spanske køb? Kongen af crianza? En vin, der vil noget, når vi taler smag og kraft. En moden brombær- og hindbærduft vælter op af glasset, og fadkrydderier som vanilje, chokolade, kaffe og kokos kommer fluks flyvende hen til næsen. Et mørkt og mystisk muskelbundt. Vinverdenens svar på Mr. Grey? I hvert fald en intens vin, der ikke lader noget tilbage at mangle med hensyn til power og potens. Anmelderne er også vilde med den!
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!