Guides & Områder / 15-04-2021 10:09:28

  Dr. Martin Tesch: Ren dynamit


  Af Malene Bach

  I dette indlæg skal vi møde den eksperimenterende producent, rockfan og winemaker Dr. Martin Tesch, der omformede familiehusets praksisser radikalt for at lave vin på sin helt egen måde. Tesch er nu er strøget ind på flere af de store anmelderes hitlister, hvor han henter toppoint ind i spandevis. Men det har ikke altid været lige nemt at være ham. Teschs alternative stil og kompromisløshed kostede ham kunder og popularitet i starten, men ildsjælen har formået at rejse sig igen. Lad os sætte Tesch i søgelyset og lære hans stil bedre at kende.

   

  weingut tesch

   

  Weingut Tesch: Riesling og rock'n' roll

  Den unge mikrobiolog dr. Tesch er ikke bare winemaker, han er dynamit. Da han overtog familieforetagendet i Langenlonsheim i Nahe i 1996, blot 29 år gammel, blev der ændret på tingene på radikal vis. Hvad der udadtil kunne ligne en stille familieovertagelse, var i virkeligheden en nådesløs revolution. Tesch tøvede ikke med at gøre sine idéer gældende og sætte sig igennem trods sin unge alder. Et utal af vinstokke med forskellige druesorter blev rykket op med rode og erstattet med Riesling, som Tesch havde kær. Slut med søde vine, nu skulle der primært laves terroirfokuseret Riesling i en tør og sprød stil spækfyldt med mineralitet. Pinot Noir og Pinot Blanc fik dog allernådigst lov til at blive.

   

  tesch_pic

   

  Salget faldt drastisk i starten. Havde Tesch mon skudt sig selv i foden med det nye fokus og sit opgør med ''sukkersminket'' mainstream-Riesling? Ville folk ikke længere have hans vin? Trods nedgangen i tallene i starten holdt winemakeren stædigt fast i sin husstil, og vinene er i stigende grad begyndt at blive populære, hvoraf flere har opnået kultstatus. I 2012 kårede Stuart Pigott Tesch som årets winemaker på grund af hans unikke stil - ikke kun på grund af hans store pointhøst.

  Tesch er alternativ på flere måder. Han besluttede nemlig at forlade det fine VDP-forbund, en sammenslutning af de bedste tyske vinproducenter, fordi han var utilfreds med regeltyranniet. Skidt med anerkendelsen og med at være en del af ''det fine selskab'', Tesch ville lave vin på sin egen måde, og ingen skulle diktere hvordan. 

  Rockmusik har en særlig plads i den kompromisløse winemakers hjerte. Hans vin ''Unplugged'' hylder en musikstil, hvor performeren taler til publikum på en intim og personlig måde. En hyldest til det autentiske og særprægede. Winemakerens vine mangler i hvert fald ikke personlighed, og Tesch har virkelig formået at etablere sig en selvstændig stemme indenfor vinbranchen.

   

  martin tesch2

   

  Kronen af juvelen er hans enkeltmarks Rieslinger, der hver især reflekterer deres unikke terroir på fineste vis, og som imponerer med deres labels og praktiske Stelvin Lux-skruelåg, der kommer igennem hele farvepaletten.  ''St. Remigiusberg'' er en reference til den vulkanske jordbund, der gemmer sig under marken, mens det tørre, varme klima afspejler sig i ''Krone''. Og ligeledes med de andre vine i serien, der hver især udtrykker det særlige ved deres respektive mark. Her kan man virkelig smage og fornemme forskellene. Tesch er en unik producent, og selv om hans anderledes stil har kostet ham gamle kunder, er der kommet nye til, som er faldet pladask for winemakerens moderne stil.

   

  tesch vineyard

  Klik på billedet for at læse mere om Tesch Vineyard Box.

   

   

  Se vores udvalg af tysk vin ved at klikke her