I vinuniverset hører man ofte ord som dekantering indgå som en fast bestanddel af sproget. Der er dog lagt op til sprogforvirring, da dekantering og iltning af vin bruges i flæng, men ikke nødvendigvis betyder det samme. I dette indlæg vil undertegnede derfor vælge sine ord med ligeså stor omhu som sin vin.
Back to wine business. Hvad er dekantering og iltning, og hvad er formålet med at dekantere sin vin, udover at det kan ligne et æstetisk mesterstykke på linje med champagnesabling?
Dekantering betyder, at man omhælder indholdet af en vinflaske, som typisk hældes på en karaffel. Det gøres med to formål for øje: At slippe for bundfald og at ilte vinen. Iltning frigiver aromastoffer og gør vinen mere blød. Umiddelbart en ren win-win-situation, men der findes alligevel vinkendere, som siger nej til dekantering.
Fjernelse af bundfald
Fjernelse af bundfald kræver forsigtighed, så man skal helst ikke ryste for meget på hånden, når man omhælder de eftertragtede dråber. Brug en god lyskilde, så du kan se, når bundfaldet har manifesteret sig i flasken. Flasken skal være på skrå, og så hælder du stille og roligt. Stop, så snart du ser bundfald i flaskens hals. Du kan med fordel anvende et filter til at placere ved karaflens munding.
Det er især ældre vine og Vintage Port, der udvikler bundfald og har behov for dekantering.
Se Supervins vinkaraffel til dekantering ved at klikke her
Og en anden model her
Iltning
Som bekendt findes der flere veje til rom. Der er også flere måder at ilte sin vin på. Den helt klassiske metode er at slynge vinen i glasset. Alternativt kan man hælde den på en karaffel, som har en bred og flad bund, hvilket giver en stor overflade, så vinen får tilstrækkeligt med ilt. Stil derefter vinen til side. 5, 10 eller 30 minutter. Der er uenighed om, hvor længe vinen skal stå. Du kan med fordel prøve dig frem og smage på vinen på forskellige tidspunkter for at se, hvordan du foretrækker den.
Kan med fordel iltes: Unge vine på tanninrige druesorter som Cabernet Sauvignon, Syrah, Nebbiolo, Malbec, etc.
Klik her for at se Supervins oxytwister, der er et nemt redskab til at ilte en vin.
Nej til dekantering: Vil have upoleret vin
Nogle vil ikke have, at deres vin bliver dekanteret, fordi de mener, at den ekstra iltning er lig med mindre smag. Andre kan godt lide fornemmelsen af en ungdommelig vin, som ifølge dem virker mere frisk, livlig og spændstig. Kort sagt: Mere levende. Ved dekantering sætter man et skub i vinens udvikling. Alt i alt er det en smagssag, om man foretrækker, at vinen udvikler sig langsomt.
Forsigtighed ved ældre vine
Ældre vine skal tilgås med forsigtighed, da der er stor risiko for at spolere vinen, der måske allerede nærmer sig sin afslutning. Det er dog altid en afvejning i forhold til mængden af bundfald. Gør det, du foretrækker. Dekantering eller ej. Så går du ikke helt galt i den vinøse verden. Og som vinmagasinet Decanter skriver i overskriften til en artikel med et shakespearsk udtryk: ’’To decant or not to decant wine: That is the question.’’
Vi lader spørgsmålet stå åbent...
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!