• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 01-08-2022 14:50:02

Chablis: Mineralitetsmagi og frugtglæde


Af Malene Bach

Har du set lyset i Chablis? Blade dækker de nøgne druer iført bleggrønt hentet fra naturens farvepalet, dansende fugtperler oplyst af morgenrøden, opsvulmet og blottet druekød, Chardonnay-druer, der plukkes og presses og ender i Chablis-vinene. Altid Chardonnay. Chablis kan blive rigtig stort, og priserne på vinene ligger gerne lavere, end hvis vi var i Côte d' Or. Her kan du få Grand Cru-vin som Les Clos til ca. 500 kr. - afhængig af producenten - og sukker du snarere efter friskhed og ukompliceret drikkeglæde, kan du også få det. Alt findes her. Mange af vinene er fyldt med mineralitet, og vil du have det mere dybt og komplekst og har du tid til at vente nogle år på, at din vin folder sig ud, kan du gå efter en af de syv Grand Cru'er omkring Serein-floden, vandvejen i området, der puster ånde og liv i vinstokkene. Hvis du ikke har set lyset i Chablis, vil du måske komme til det nu. For i Chablis får du masser af mineralitetsmagi og frugtfriskhed til mere menneskelige priser (i bourgognesammenhæng!). Svært at sige nej til, hvis du er hvidvinselsker - og særligt da, hvis du er bare det mindste bourgogneglad.

 

iStock-905461784

 

Les Clos: Så bliver Chablis ikke større

Ligesom resten af Bourgogne har Chablis sine helt egne Grand Cru-skatte, alle beliggende på skråningen nær byen af samme navn. Les Clos, perlen og den mægtigste af dem alle, nr. 1, Chablis' svar på Le Montrachet eller i hvert et hvidvinsglas på øverste feinschmeckerniveau. En sjælden dybde, koncentration og intensitet åbenbarer sig her - langt mere end de '''almindelige'' frugtfriske kommunevine, men hvert et glas til sin tid. Dog: Chablis bliver næppe større end her.

Forfinet mineralitet, frugtfylde og friskhed

II Grand Cru-vinene fra Vaudesir, den solmættede mark med form som et amfiteater, får du mere elegance og en blødere frugt med en forfinet floralitet, der omkranser den ikoniske, næsten obligatoriske mineralitet. De powerfulde Valmur-vine er også smageværdige og tilmed enormt lagringsegnede, dog mindre konsistente pga. forskelligheden af eksponeringer for solen inden for marken. I Grenouilles er der mere moden frugt, mere fylde, honning, appelsinskal og varm tropefrugt i glasset på grund af markens sydvendte eksponering lige ned til bredden af Serein-floden, der kaster solstrålerne op mod vinstokkene, der gavmildt afgiver deres varme til druerne og stimulerer deres vækst.

Lamblin & Fils Chablis Grand Cru Les Clos

lamblin_chablis_grand_cru_les_clos

 

Chablis-vine med værdighed

Bougros producerer mere tilgængelige vine, åbne i deres ungdom, knap så skarpe som de andre, lettere at have med at gøre, Grand Cru Chablis for de utålmodige. Ligesådan med Les Preuses, der balancerer mellem det fyldige og mere elegante udtryk, knap så skarpe, men stadig med en forfriskende syre, som udgør kernen i de fleste af Chablis-vinene med en vis værdighed. Som rosinen i pølseenden har vi  Blanchot, den sydligste beliggende, med en mere forfinet mineralitet og lettere i stilen.

De bedste af 1. cru'erne

Ærkeklassicismen inden for Chablis repræsenteres af 1.cru'en Vaillon, den overstrømmende kilde til delikate og meget mineralske vine, der sammen med Fourchaume mfl. udgør et af områdets bedste terroirs. Den sidstnævnte 1.cru ligger i nordlig forlængelse af Grand Cru'erne på højrebredden af floden Serein. Dommen er sikker: 1.cru verdenklasse i dit glas. Parker kvitterer med følgende bemærkning om topcruen:

"A Premier Cru many feel should be elevated to Grand Cru status” – Robert Parker (om Fourchaume)

Kun få hundrede meter fra flere af de bedste Grand Cru-marker ligger Mont de Milieu, der ligeledes ånder flere af de største Grand Cru-er i nakken. Elegance, kompleksitet og masser af mineralitet, en vin, der nemt stjæler den gule førertrøje iblandt mængder af seje 1.cru aspiranter. I det hele taget: Mineralitet, mineralitet og mere mineralitet er essensen af Chablis.

 

iStock-612739064

 

At se lyset i Chablis

Fra de friske og frugtige Chablis og Petit Chablis-vine til de intense og komplekst smagende vine som Les Clos. Chablis har det hele. Og er du bare en lille smule glad for hvid Bourgogne, vil du måske allerede have set lyset i vinene fra et af verdens mest berømte vinområder, hvor der - måske paradoksalt nok, berømmelsen taget i betragtning - stadig er Grand Cru-value at finde. 

 

Se vores udvalg af vine fra Chablis - klik her