• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 07-07-2023 11:35:51

Casa Marin - den unikke vingård ved Stillehavet


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Der er nogle vinproducenter som man er ekstra stolt af at have i sit sortiment og chilenske Casa Marin er én af dem. Fra deres kystnære terroir 4 km. fra Stillehavet laver de nogle af de mest anmelderroste vine i Chile og Sydamerika. De har papir på at have lavet verdens bedste Sauvignon Blanc og hele deres serie af vine høster topanmeldelser hos verdens største vinkritikere. Casa Marin er også historien om en modig og ambitiøs kvinde, der turde udfordre konventionerne og plante vinstokke et sted, hvor ingen andre turde drømme om at gøre det. I dette blogindlæg dykker vi ned i vinene fra Casa Marin og fortæller historien bag "Huset ved havet".

Casa Marin ligger i San Antonio Valley, sydvest for Santiago, der er Chiles hovedstad. Vi er som nævnt helt ude ved kysten af landet og med blot 4 kilometer til Stillehavet kan man nærmest mærke de salte havbriser blæse ind over markerne. Vinproduktionen i dette område starter mere eller mindre med grundlæggelsen af Casa Marin i 2000 og de bliver senere hen kaldt den første "koldklima"-producent i Sydamerika. I dag har området opnået et særdeles godt ry for at producere vine af høj kvalitet, men det lå bestemt ikke i kortene fra begyndelsen, at det skulle blive nogen succes.

Maria Luz Marin - den første kvindelige ejer af en vingård i Chile maria luz

Casa Marins historie er indbegrebet af en enkelt persons vision og vilje til at udfordre konventionerne. Omkring årtusindeskiftet fandtes der ikke nogen kvindelige vinproducenter i Chile, for ikke at tale om gårdejere. Derfor vakte det opsigt i mere end en forstand, da hun besluttede sig for at starte sin egen vingård i San Antonio Valley. På det tidspunkt anså mange eksperter San Antonio Valley for at være for køligt og vindblæst til vindyrkning. Eksempelvis kommer temperaturen aldrig op over 25 grader i vækstsæsonen og overordnet set er klimaet køligere end Champagne. Men Maria Luz trodsede alle odds og anbefalinger. Hun var overbevist om potentialet i denne "ugæstfri" terroir og troede på, at det kunne producere vine af uovertruffen kvalitet. 

Efter mange måneders søgen efter den perfekte jord købte Maria Luz endelig et lille plot jord i den lille landsby Lo Abarca. Hun brugte de næste par år på at pleje jorden og plante de første vinstokke. Der blev plantet Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Syrah og Riesling - allesammen druesorter, der trives i et koldt klima. Maria Luz frigav i 2004 den første årgang fra Casa Marin, og det stod hurtigt klart, at vinene fra fremragende. Kigger man tilbage i arkiverne kan man se, at Robert Parker allerede dengang gav vinene +90 ratings selvom vi snakker om vin fra helt nye stokke. Stilen på vinene fra Casa Marin var (og er stadigvæk) karakteriseret ved en utrolig mineralitet og en friskhed, der afspejlede det kølige klima og den salte havluft. Denne stil stod i skarp kontrast til de meget kraftige og solslikkede vine, der var typiske for Chile på det tidspunkt.

Med tiden er interessen og anerkendelse kun blevet større, hvilket er hjulpet godt på vej af både Robert Parker og Decanter, hvor den legendariske Steven Spurrier (manden bag den ikoniske Paris-smagning i 1976) har rost Casa Marin helt fra starten. Vinene eksporteres til mere end 20 lande rundt om i verden og faktisk var vinhuset et af de første som vi begyndte at importere vine fra i Supervin. Casa Marin har spillet en kæmpe rolle for den chilenske vinindustri, da de har vist omverdenen, at de også formår at lave verdensklasse "Cool Climate"-vine. 

Casa Marin hus

SE HELE UDVALGET AF CASA MARINS VINE HER

"Cipreses" - Kåret til Verdens Bedste Sauvignon Blanc to gange! 

Det er lige før, at der kunne skrives et særskilt blogindlæg om "Cipreses" Sauvignon Blanc, der i den nye 2022-årgang fejrer sit 20 år jubilæum, hvilket markeres med en særligt guldbelagt Limited Edition-flaske. Vinen har en helt særlig betydning for Casa Marin. Ikke kun fordi, at den to gange er udråbt som verdens bedste Sauvignon Blanc, men fordi Maria Luz i tidernes morgen insisterede på, at denne vin havde så stor kvalitet, at den burde koste det samme som Sancerre og Pouilly-Fumé - store Sauvignon Blanc-vine fra Loire i Frankrig. På det tidspunkt var det fuldstændig uhørt, at en chilensk vin kunne bære dette, men de høje ratings og fornemme udmærkelser gav hende ret. Når man lige ser engang til på prisen for en flaske Cipreses, så får man stadig lang, langt mere for pengene end i de førnævnte franske områder. 

Vi plejer at sige i Supervin, at Cipreses er så aromatisk og intenst, at eftersmagen varer til dagen efter. Det er der en god grund til. Høstudbytterne hos Casa Marin er i løbet af årene blevet reduceret med hel 60 %, hvilket i særlig grad skyldes tørke i regionen. Udbytterne er helt nede omkring 15 hektoliter pr. hektar, hvilket er mindre end Grand Cru Bourgogne og Champagne! Det siger næsten alt om kvalitetsniveauet...

Køb den ikoniske Cipreses Sauvignon Blanc i jubilæums-flaske her

Cipreses Blog

 

Casa Marins svar på "Grand Cru" Pinot  Noir 

Før Casa Marin kom til verden var Pinot Noir fra Chile ikke noget, der fik særlig meget opmærksomhed. Det kølige klima i Lo Abarca er som nævnt sammenligneligt med Champagne og derfor kan de lykkedes med at lave uhyre elegant Pinot Noir. Denne vin er en 11 år gammel kælderskat fra husets "Icons" serie, der viser terroiretet fra sin bedste side. Vinlegenden, Steven Spurrier, havde denne vin fra som sin favoritvin ved Casa Marin, hvilket bestemt ikke har gjort efterspørgslen mindre. Vi har lille rest tilbage af vinen, så hvis du vil opleve en helt perfekt drikkemoden top-Pinot Noir fra Casa Marin, så skal du slå til nu. 

“95 point. Nok det bedste Pinot Noir under 300 kr, jeg har smagt" - Mad & Monopolet
"95 point. Får dig ned i slowmotion fart, så du smider dig langsomt i sofaen, smækker benene op og lukker verdenen ude" - Houlberg

"93 points. A really lovely wine" - Steven Spurrier, Decanter

Læs mere om topvinen fra Casa Marin herCasa Marin Pinot