• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 20-04-2023 16:12:35

Bliv klogere på Chablis og se de bedste tilbud


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Chablis, det lille vinområde i det nordlige Bourgogne, er kendt og elsket for sine fantastiske hvidvine, der kombinerer elegance, friskhed og mineralitet. Men hvad er det, der gør Chablis så unikt? I dette blogindlæg dykker vi ned i Chablis' fascinerende historie og ser også nærmere på en række af vores bedste vine fra regionen.

SE HELE VORES UDVALG AF CHABLIS HER

Chablis rækker langt tilbage i historiebøgerne!

Historien om Chablis går flere århundreder tilbage. Det siges, at romerne var de første til at plante vinstokke i området i det første århundrede e.Kr. Imidlertid blev det først i det niende århundrede at vinproduktionen i Chablis begyndte at tage fart takket være de mange driftige munke på klostrene i området. Allerede i middelalderen var kvaliteten fra Chablis anerkendt og hvidvinene blev eksporteret til England og andre dele af Europa. Det var dog først i det 19. århundrede, at Chablis-vinene for alvor fik den international berømmelse som de lever højt på den dag i dag, hvor de har patent på den unikke mineralske og sprøde Chardonnay-stil. 

Sprød mineralitet og gamle fossiler i jordbunden

Chablis er beliggende i det nordlige Bourgogne, omkring 180 km syd for Paris. Området er kendetegnet ved sin kalkholdige jordbund, der er dannet af fossiler af skaldyr fra en tidligere havbund. Denne kalkholdige jord er afgørende for vinens karakteristiske mineralitet, da det giver vinstokkene mulighed for at absorbere de nødvendige mineraler og næring til at producere komplekse og smagsfulde vine. Klimaet i Chablis er kontinentalt, hvilket betyder, at det er præget af kolde vintre og varme somre, der er ideelt for dyrkning af Chardonnay-druen.

Vinproduktionen i Chablis er kendetegnet ved sin traditionelle og minimalistiske tilgang. Vinbønderne i Chablis værner om deres naturlige arv og forsøger at bevare den unikke stil og karakter af Chablis-vinene. Mange af vinmarkerne er små og familieejede, og et stigende stort antal er økologiske eller biodynamiske.

Chablis acacia

Chablis' klassificerings-system

I Chablis er der et officiel klassificeringssystem kendt som "Chablis Classification" eller "Chablis Grands Crus Classification", som blev etableret i 1938 og senere revideret i 1944 og 1978. Denne klassificering er baseret på de forskellige vinmarker eller "climats" i Chablis-regionen, som anses for at have særligt høje kvalitetsniveauer. Det er altså ikke producenterne, som i Bordeaux, der får Cru-status, men derimod markerne. Denne tilgang nævnes ofte som en af hovedårsagerne til Chablis' og resten af Bourgognes succes de senere år og den bliver i stigende grad kopieret andre steder i verden.

Der findes i alt 7 marker med Grand Cru-status i Chablis: Preuses, Bougros, Vaudesir, Grenoilles, Valmur, Blanchos og Les Clos. Lige under Grand Cru-niveauet finder vi 40 forskellige 1er Cru'er efterfulgt af de regionale Chablis-vine, der ikke nødvendigvis kommer fra én mark, men kan være sammensat af druer fra flere steder. 


Dugfrisk Chablis fra den nye årgang 2022

Chablis er en vinregion, hvor der kan være store forskelle fra årgang til årgang. Det skyldes ikke mindst, at det er et "kold-klima"-område, hvor det kan være en udfordring at få modnet Chardonnay-druerne tilstrækkeligt. Vi har netop modtaget de nye 2020-vine fra Stephane Brocard (Closerie des Alisiers) og det er en længe ventet årgang, hvor smilene igen er store hos Chablis-bønderne. Der var rigelige mængder solskin og milde forårstemperaturer uden frost, så der i sidste ende kunne laves vine med flot balance og en arketypisk Chablis-friskhed og mineralitet. Vinen her er lavet på Stephane Brocards ældste vinstokke, der er mere end 45 år gamle. De har rødderne solidt plantet i den unikke ”Kimmeridgian clay”-jordbund, hvilket giver vinen det helt rigtigte Chablis-touch. 

Læs mere om Stephane Brocard Chablis 2022 her!

Chablis 2022-1

 

Vores mest populære 1er Cru Chablis 

Vi går et skridt op af niveau-stigen og tager til 1er Cru-marken Fourchaumes, hvorfra den traditionsrige producent, Lamblin & Fils, laver helt eminent Chablis. Faktisk er domænet det ældste i området Chablis og de har lavet vin her siden 1690. I dag er det 12. generation, der styrer slagets gang hos Lamblin, så du kan være helt sikker på at få textbook Chablis, hvor alt gøres med respekt for terroiret og naturen. Selve Fourchaumes-marken ligger i direkte forlængelse af de 7 Grand Cru'er og leverer så høj kvalitet, at mange mener, den burde have Grand Cru status.

Det her er winemaker, Michel Lamblins, egen personlige favoritvin og den har da også høstet helt vilde anmeldelser både i Frankrig og herhjemme i Danmark. Op til 97 points hos Houlberg og 95 points fra Winewherever vidner om Chablis i verdensklasse, selvom der stadrig "kun" står 1er Cru på etiketten. Vinen er lige nu vores mest solgte 1er Cru Chablis og vi har stadig lidt flasker tilbage, hvis du skal nå at smage den liflige og læskende vin fra Fourchaumes.  

Lamblin & Fils 1er Cru Fourchaumes - se vinen her

Chablis Fourchaumes

Chablis med lidt alder fra den store årgang 2018

"This vintage was a gift from heaven after two small harvests".- Chablis-wines.com
“2018 var et drømmeår”  - Didier Lamblin 

Vi bliver på 1er Cru-niveauet, men her skal vi have fat i en lidt ældre årgang, nemlig 2018. Dette år var et af de helt store i Chablis med flotte udbytter og en kvalitet i særklasse som også Didier Lamblin giver udtryk for. "Mont de Milieu"-marken har en perfekt syd- og sydøstvendt placering, der giver den så meget sol som det er muligt i Chablis. For at bringe terroiret i fokus gærer og modner vinen kun på ståltanke, hvorefter den får kompleksitet og toast-noter fra lagring på de fine gærrester. Efter godt 5 år på flaske får man lidt mere dybde i både smag og duft sammenligning med Fourchaumes. Hvis du gerne vil smage stor Chablis fra en kæmpe årgang, så skal du prøve Lamblins Mont de Milieu 2018. Igen forrygende anmeldt med helt op til 97 points hos Houlberg.  

Stor 1er Cru med op til 97 points - se her!

Mont de Milieu-1

Grand Cru Vaudesir - Chablis fra allerøverste hylde! 

Ligesom det forholder sig med resten af Bourgogne, så findes der meget begrænsede mængder Grand Cru Chablis. Noget af det bedste kommer fra marken Vaudesir, der er formet som et amfiteater, således at den opfanger solens varme og giver en fyldig, raffineret og imødekommende Chablis med blomstrede aromaer og en flot mineralitet. En af de ting, der for alvor adskiller 1er Cru og Grand Cru Chablis er modningsprocessen. Mens langt størstedelen af 1er Cru'erne bliver gæret og modnet på ståltanke, så får Grand Cru'erne lidt mere kærlighed i kælderen. Lamblins Vaudesir bliver således lagret i hele 18 måneder på brugte egetræsfade, hvilket bidrager med ekstra struktur og lagringspotentiale uden at smagen overdøves af vanilje og andre kraftige fadkrydderier. Det her er smooth, flintestens-mineralsk med komplekse noter af bivoks og ristede hasselnødder.  

Læs mere om Lamblins Grand Cru Vaudesir her!

Vaudesir