Vin og mad, Fund til prisen / 18-12-2019 12:15:30

Billige alternativer til champagne


Af Malene Bach

Champagne eller ej. Hvis du godt kan lide fornemmelsen af perler på tungen og bobler, der bruser i blodet, men der ikke behøver at stå champagne på etiketten, kommer her nogle billige alternativer til champagne. 

Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Grande Cuvée Brut

Denne dejlige crémant har sneget sig ind på Wine Spectators årlige favoritliste, der hedder ''Top 100 of 2019''. Her er langt til jævne supermarkedsbobler, men til gengæld får du masser af ægte crémantkvalitet for ingen penge. Den sarte lysgule farve ledsages af små fine perler, der langsomt stiger op til overfladen, inden de forsvinder i et brus af velsmag. Virkelig lækker, frugtdomineret crémant, hvor forførende noter af fersken og abrikos viser deres smukke ansigt. Cremet og fyldigt og med et strejf af smørfedme, ristet brød og en diskret sødme, der bliver opvejet af den friske syre. Virkelig vellavet crémant, der ikke bliver større til prisen. Fremstillet på samme metode som champagne og på de samme druer, som bruges i det prestigefyldte område. 

 

veuve ambal cremant (2)

 

Bodegas Langa Reyes d'Aragón Cava Brut Reserva

150 års erfaring med vinproduktion og solide familietraditioner har bidraget til at skabe denne Cava fra Aragón-provinsen i det nordlige Spanien. Reyes d'Aragón er en af de flotteste cava'er, vi har smagt til prisen. Det er to passionerede brødre, der har lavet denne frugtcharmerende spanske forførerske, der med sine aromaer af grønne æbler, lime og passionsfrugt kan få blodet til at bruse hos enhver boblefetischist! Vinen drager med sine noter af friskbagt brioche, honning og lidt hasselnød, der rundes af med en fin cremet mousse og en lang delikat afslutning. Spaniens lokalkoloristiske drue Macabeo og globetrotteren Chardonnay danner par i denne mousserende vin, der er lavet efter samme metode som champagne.

 

cava bodegas reyes (2)

 

Amicone Prosecco Extra Dry

Italienske bobler for begyndere? Leder du efter et tredje alternativ, må du næsten prøve denne Prosecco, der med sin liflige duft af æbleblomst, honningmelon, citron og pære kan charmere sig ind på enhver italienselsker. Stilen er Extra Dry, men navnet snyder, for vinen indeholder mere restsukker end en ''Brut'' - hele 15 g. pr. liter - og vinen kan derfor med fordel bruges i en velkomstdrink (se link for opskrift). Lavet på den aromatiske drue Glera, der viser sit fulde potentiale i denne vin med lette, kildrende bobler, der sender tankerne tilbage til lune sommerdage. Andengæringen foregår på ståltank (charmat-metoden) for at bevare den rene frugtsmag. Amicone er et af Schenks største succesbrands - og det med god grund.

 

amicone (2)

 

Nebbie Malvasia Dolce 2014

Denne lille middelhavs-charmør kommer fra ''Lambrusco land'' (bedre kendt som Emilia-Romagna) og er lavet på Malvasia-druen, der har en lang historie, som strækker sig tilbage til de gamle grækere, som udover filosofi så sandelig også forstod sig på vin! Gæringen foregår i en tryktank, hvilket skaber de eftertragtede bobler. Gæringen stoppes tidligt og efterlader et meget højt sukkerindhold på 117 g. pr liter. Næsen imponerer med noter af fersken, orangeblomst, abrikos og honning. Frisk, liflig og let perlende med en lang, letkrydret finish. ''Nebbie'' er kort fortalt en dejlig vin, der vil vække begejstring hos alle med en sød tand. Hvem sagde kransekage?

 

nebbie (3)

 

Cavatina Premium Gold Moscato Spumante Dolce

Sødere og mere syndigt bliver det næsten ikke! Her er dømt fest, ''bling bling'' og glimmer for alle pengene. Lavet på 100 % Moscato fra Norditalien. En sikker vinder, der vil få stemningen i vejret. Friske grønne druer, æbler, pære, hyldeblomst og orangeskal dominerer i næsen, mens de herlige og opfriskende bobler får mundvandet til at løbe med 100 km. i timen. Cavatina Gold Moscato kan lede selv den bedste i fordærv med sin syndige sødme, kildrende mundfornemmelse og eksotiske sydlandscharme. Gæret på tank under tryk for en ren frugtgengivelse. Findes også i roséudgave.

 

moscato gold (2)