Guides & Områder / 15-09-2020 16:01:35

Betaget af Bourgogne del 4: Côte de Nuits


Af Malene Bach

Côte de Nuits huser legendariske appellationer som Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny og Vosne-Romanée. I sidstnævnte har Domaine de la Romanée-Conti sit hovedsæde. I deres kældre befinder der sig verdens dyreste vine, som sælges for flere millioner kr. på aktioner. Bourgogne er dog andet end det. Området byder også på udmærkede villages-vine, hvoraf visse overstiger forventningerne, og enkelte frembyder i visse år en kvalitet, der kan være selv en cru værdig. I dette indlæg vil vi dykke ned i Côte de Nuits og de fantastiske (rød)vine herfra.*

Den gyldne skråning: Midten af labyrinten

Kernen i  Bourgogne er Cõte d'Or, bedre kendt som den gyldne skråning, der typisk deles i de to: Côte de Nuits og Côte de Beaune, som den snor sig igennem. En varieret jordbund bestående af mange forskellige typer af kalksten og bjergarter betyder, at vinenes stil varierer fra sted til sted, fra mark til mark. Terroir er derfor hjertet i det labyrintiske Bourgogne og noget af det mest enestående ved vinene. 

 

park-748339_1920

 

Nuits-Saint-Georges: Et vitikulturelt centrum

Byen har lagt navn til selveste Côte de Nuits og befinder sig i den nordlige del af Bourgogne. Appellationen er kendt for vine, der er relativt kraftige i stilen. Chardonnay udgør kun en marginal del af produktionen, og ligesom i resten af Côte de Nuits har Pinot Noir kronede dage her. I Nuits-Saint-Georges befinder der sig en lang række Premier cru'er og villages-marker, men ingen Grand cru'er. På trods af dette faktum rangerer mange af vinene højt på ratinglisterne. Byen er et centrum for vitikulturel aktivitet, og mange vinkøbmænd og négocianter har slået deres folder her. Først i 1936 fik Nuits-Saint-Georges sin egen appellation, men området har være anerkendt for sine vine i flere hundreder af år. 

 

gladiator-1931077_1920

 

Gevrey-Chambertin: Mørk og muskuløs ridder

Dette appellation kendes på sine kraftfulde og mørke rødvine med stort gemmepotentiale, der hyldes for at være nogle af Bourgognes bedste og længstlevende. 1847 var året, hvor byen tilføjede navnet på sin mest berømte vinmark, Chambertin, til byens navn. Et ikke uvirksomt træk i markedsføringsøjemed. Chambertin var i øvrigt en af Napoleons personlige favoritter. Appellationen kan bryste sig af sine otte Grand cru'er, der bla. omfatter Chambertin, Chambertin Clos de Bèze, Mazis-Chambertin, der regnes for at være de ypperste vine, området har at byde på. Clos de Bèze er højere beliggende, og stilen er derfor typisk mindre kraftig end flagskibet Chambertin.  Mazis-Chambertin går for at være ligeså intens som Chambertin, men knap så fast i kødet.  Dernæst kommer 1.cru'erne, som udmærker sig på hver sin måde. Der laves også en del udmærket kommunevin under navnet Gevrey-Chambertin.

 

chess-1215079_1920

 

Chambolle-Musigny: Blød og robust dronning

Chambolle-Musigny er en tredje af Côte de Nuits' stoltheder. Appellationen er berømt for sine charmerende rødvine, der stilmæssigt befinder sig et sted i mellem Vosne-Romanées finesse og Gevrey-Chambertins kraft. Chambolle-Musigny indeholder to store Grand cru-marker: Musigny og Bonnes Mares. Sidstnævnte er kendt for mere solide og robuste vine, der egner sig godt til at gemmes længe, mens Musigny udmærker sig ved sine yndefulde, men samtidig kraftfulde vine indsvøbt i en nærmest fløjlsagtig robe. De lidt mindre kraftige 1. cru'er Les Amoureuses og Charmes er også efterspurgte for deres fremragende vine. 

 

ganagobie-3789666_1920

 

Vougeot: Cisterciensernes flagskib

Vougeot, der har navn efter floden Vouge, er også en betydelig appellation i Côte de Nuits, der skylder det meste af sin berømmelse Grand cru-marken Clos de Vougeot. Det var cistercienser-munkede, der tilplantede marken og byggede murværket omkring den. Marken deles dog nu af over 80 ejere på grund af arvelovgivningen i Frankrig, og kvaliteten kan derfor være svingende. Det samme gælder derfor stilen på vinene. Vinene kan være tillukkede som unge og folder sig ofte først rigtig ud med alderen, hvor de kan antage nærmest trøffellignende noter.

 

girl-881905_1920

 

Vosne-Romanée: Kronprinsessen af Bourgogne

Denne appellation regnes for en af de mest fornemme i det burgundiske landskab. Med Grand cru'erne Romanée-Conti, La Romanée, La Tâche, Richebourg, Romanée-St.-Vivant og La Grande Rue har Vosne-Romanée da også stærke kort på hånden. Vosne-Romanée-vinene tilbedes for deres næsten overjordiske finesse og elegance, men er desværre svære at komme i nærheden af, så længe der er tale om grand cru'erne. Villages- og 1. cru-vinene er dog også kendt for deres høje kvalitet; her går man sjældent på kompromis. 

 

*Fokus er lagt på rødvinene, da de udgør omkring 95 % af al produktionen her. Det er snarere Côte de Beaune, der er kendt for at være hvidvinenes ''mekka''.