Guides & Områder / 19-05-2020 14:15:07

Bardolino: Italiens Beaujolais?


Af Malene Bach

Bardolino. En af de charmerende byer ved Gardasøens bred i Veneto-regionen, et yndet turistmål for de italiensglade danskere og det perfekte sted at promenere og nyde udsigten, mens man  hypnotiseres af bølgernes melodiske skvulpen. Men Bardolino er også et vindistrikt, der kendes for sine lette og frugtige vine, der nydes af mange danskere. Rødvine, men også roséer, der går under navnet ''Chiaretto'', er i højsædet her i dette idylliske landskab, hvor så mange valfarter til på ferie.

 

bardolino3

 

Den perfekte hverdagsvin

Tilbage i 1968 opnåede Bardolino DOC-status som selvstændigt vindistrikt. Ligesom i mange andre regioner finder man her en classico-zone, som dækker over det område, hvor der oprindeligt blev dyrket vin. Blandt Bardolino-vinene er der også Bardolino Superiore forsynet med sin egen DOCG. Disse vine er typisk et niveau over de almindelige Bardolino'er, ligesom de er en anelse kraftigere i stilen. Bardolino er og bliver dog ikke nogen gemmevin, men gør sig bedst som ung. Selv om Bardolino måske ikke nyder et stort ry, er de fantastiske hverdagsvine. Leder du således efter en god drikkevenlig vin til daglig brug, er Bardolino den oplagte kandidat! Derfor vil vi rette vores opmærksomhed mod denne charmerende norditaliener, der også kan noget i sig selv. Prøv den gerne samme med en omgang pasta og pizza under varme himmelstrøg eller på en lun sommerdag. Godt nok er vi ikke i samme klasse som Barolo eller Brunello, men den spinklere Bardolino vinder ved sin enkelhed, friskhed og rene, saftige frugtsmag! Så leder du efter noget god vin at drikke her og nu, er Bardolino højst sandsynligt noget for dig. 

 

bardolino2

 

Samme druesorter som i Amarone og Ripasso

Der anvendes de samme druesorter i det bakkede Bardolino som i det berømte nabodistrikt Valpolicella. Ligesom i Amarone og Ripasso bruger man Corvina og Rondinella i vinene her, men det er også tilladt at tilsætte 20 % af andre druesorter som f.eks. Molinara, Sangiovese, Barbera, Merlot og Cabernet mfl. Der er altså tale om blandingsvine. En Bardolino af god kvalitet er typisk lys, let, blød, tør og frisk med en duft af kirsebær og slutter med et pikant bittert bid. Corvina giver krop og struktur til vinene, mens Rondinella tilføjer en frisk, let urtet karakter til de bedre af vinene. Alt i alt et lækkert glas!

 

bardolino4

 

Italiens Beaujolais?

Til tider bliver Bardolino sammenlignet med Beaujolais. Bardolino har da også del i noget af den frugtcharme, friskhed og svævende lette elegance, som udmærker Beaujolais-vinene. I hvert fald de unge af slagsen. I 1987 blev Bardolino Novello også lanceret som et svar på Beaujolais Nouveau, men tiltrak sig dog aldrig samme internationale bevågenhed. Selv om Bardolino måske aldrig bliver Beaujolais eller omvendt, er der helt klart visse lighedstræk. Bardolino er klart en udmærket vin at have i glasset, hvis man er Beaujolais-glad eller mest til lette, ungdommelige vine, der bare glider ned.