Vin og mad, Guides & Områder / 19-03-2020 15:29:07

5 forskellige rosékøb: Find din favorit!


Af Malene Bach

Er du til fyldig og forførende Bandol-rosé? Eller hvad med et glas af den ranke og feminine Provence-rosé? Var det noget med en italiensk mørkrød og cremet rosé?  Hvad siger du til en smagfuld og solmoden frugtbombe fra Australien? Rosé kommer i mange forklædninger, farver og former. Selv om rosé har stået lidt i skyggen af rødvin og hvidvin, er det ikke helt forkert at sige, at rosévin har fået sin helt egen renæssance, som vi skrev om i et tidligere indlæg. Herunder vil du blive præsenteret for 5 forskellige roséer, der stilmæssigt adskiller sig fra hinanden. Fælles for dem alle er, at de smager hammergodt - men ord er taknemmelige, så prøv dem selv og find din favorit!  Klik på billederne for at læse mere om vinene...

 

udklip_bandol_rose_petite_reine (2)

 

Famille Negrel Bandol Rosé La Petite Reine 2018

Det er svært ikke at blive forfalden til Familien Negrels ferskenfede og citrusprægede Bandol-rosé, som der virkelig er kredset om. Familien har specialiseret sig inden for produktion af rosé, og omtrent 60 % af al den vin, som de laver, udgøres af de lyserøde dråber. Derfor er det heller ikke overraskende, at kvaliteten er helt i top - og det samme gælder La Petite Reine, der er et dronningeeksempel på klassisk og fyldig Bandol-rosé med et frækt tvist af krydderi og en snert af cremethed! Grenache, Cinsault og Mourvèdre er brødre i denne svært vanedannende madvin, der dog også sagtens kan nydes i sig selv! La Petite Reine byder på en overvældende kompleksitet, der overgår mange rødvines. Bandol-roséen kommer fra Provence, og huset er beliggende i billedskønne omgivelser ved foden af Sainte Victoire-bjerget, hvor maleren og impressionisten Paul Sezánne fandt inspiration. La Petit Reine er i hvert fald mindst ligeså skøn som omgivelserne!

 

patrice_moreux_rose (2)

 

Patrice Moreux Chateau des Vingtinières Côtes de Provence rosé 2018

Frisk og feminin Provence-rosé til den tørre side, som man aldrig bliver træt af at drikke! Fra det centrale Provence, hvor Patrice Moreux har opkøbt vinmarker. Chateau des Vingtinières udmærker sig ved en sart elegance, der kulminerer i forførende og intens bærfrugt med strejf af nyplukkede hindbær og jordbær, samt fersken og citrus i den lange, nervepirrende finale. Lad dig forføre af Chateau des Vingtinières pigede charme, men pas på, for hun er svær at give slip på! 50 % Cinsault, 10 % Syrah og 40 % Grenache har lagt krop til denne lyse, laksefarvede og labre rosé! Nydes bedst i skinnende solskin...

 

ciro_2018 (2)

 

San Franscesco Ciro Rosato 2018

Her er vi ovre i en noget mørkere og dybere farve end de to franskmænd, vi har stiftet bekendtskab med indtil nu. San Franscesco fejer alle konkurrenter af banen - her er tale om en saftdryppende og nærmest koralrød rosé med masser af power og frugtfylde. Dette 92-points Luca Maroni hit er lavet på håndhøstede lokale Gaglioppo-druer fra Italiens varme ''støvlesnude'', Calabrien. Resultatet er en kødfuld rosé, hvis afslutning føles alenlang og bamseblød i munden.

 

mrs wigley (3)

 

Wirra Wirra Grenache Rosé Mrs. Wigley 2018

Ungkarlen Robert S. Wigley opkaldte vinen efter sin kat. Der er en lille sød historie, som vil få en katteelskers hjerte til at smelte. Som killing blev Mrs. Wigley nemlig lagt i en tom gæringstank af sin mor og blev fra da af en fast og kær attraktion i Wirra Wirras vinkælder! Mrs. Wigley er en smagfuld rosé, der betager med sine noter af hindbær, hybenrose og jordbær, som bliver akkompagneret af stænk af parfume. Lækker blød frugtfylde og en sprød forfriskende finish, der varer ved længe.

 

tesch_spatburgunder_rose_2017 (2)

 

Tesch Spätburgunder Rosé Nahe 2017

Kært barn har mange navne. Sådan er det også med Pinot Noir, der bliver kaldt for Spätburgunder i Tyskland, hvor de også har taget druen til sig og forstået at kultivere den med fast hånd. Den dejlige Bourgogne-drue lægger krop til Dr. Teschs brilliante rosé, der er en sand frugtcocktail af hindbær, jordbær, ribs og rabarber i skønt samvær med hinanden. Friske blomster titter forsigtigt frem i duften, og de suppleres af lidt klassisk Pinot Noir ''krydderi'' og en  ren mineralitet, som udmærker den unge komets vine. Der er hints af skovbund at ane i vinen - ja, så ved man, at man har med Pinot Noir at gøre. Men det er Pinot Noir i en noget anden indpakning end de klassiske Bourgogner, og flasken ser mere moderne og ''kitsch'' ud. Man skal dog ikke lade sig narre af udseendet. På trods af den buttede flaske er Teschs rosé rank og slank i stilen og med en elegance som en ung Bourgogne.