Vin og mad / 10-12-2019 11:42:18

4 bud på vin til juleaften


Af Malene Bach

Her er nogle bud på gode vine til juleaften. De har alle noget til fælles. Et kendetegn ved vinene er, at de har en god alkoholstyrke, er fyldige og bærfrugtige i stilen, samtidig med, at flere af dem har et strejf af pikant sødme. Derfor er de perfekte makkere til den fede og søde julemad. 

Wirra Wirra Catapult Shiraz 2017

Du kan roligt servere denne uimodståelige Shiraz fra Australien til middagen juleaften. Catapult Shiraz er ganske enkelt den perfekte julevin: Frugtbetonet, solmoden og herligt blød med en let krydret bouquet fra fadlagringen. Navnet kommer af den afdøde tidligere ejer Gregg Trott’s fantasi om at bombe sine naboer med vinflasker ved hjælp af en katapult, der senere hen blev anskaffet af arvtagerne af det anerkendte hus som en hyldest til stamfaderen. Sådan opstod idéen til Wirra Wirras drøm af en Shiraz, der på elegant vis forener aromaer af røde og mørke bær med julens varme krydderier som anis, peber og kanel. ’’Let the fruit shine’’ er mottoet hos Wirra Wirra, der fremtryller den ene pragtvin efter den anden. Vinen tilføres ekstra elegance og en mere aromatisk karakter af de 2 % Viognier, der indgår i druesammensætningen. Catapult Shiraz vil især gå godt til flæskestegen med sin fyldige charme og afrundede frugtkarakter.

 

catapult shiraz (2)

 

Felipe Staiti Vertigo 2015

En anden potentiel julevin er Felipe Staitis hjertebarn Vertigo. Neden for Andesbjergene i Argentina dyrkes druerne til denne Suckling-favorit, der høster svimlende 97 point hos den velansete vinanmelder. Vinen er et blend af Malbec, Shiraz og Cabernet Franc, der forener Mendozas rige frugtpower med finessen fra Bordeaux-vinene. Ren magi! Felipe Staitis dygtighed og et solidt samarbejde med Marcelo Pelleriti, den første argentiner, der opnåede 100 point hos Parker, har frembragt denne kraftudladning af en vin, der kulminerer i en intens blommet frugtfedme med fine noter af tobak, vanilje og chokolade fra fadet. Animalske noter trænger sig på, inden vinen rundes af i en lang finish med friske, mineralske anstrøg. Vertigo er den fødte ledsager til flæskestegen og en god partner til anden.

 

felipe staiti (2)

 

Feudo Maccari Saia 2016

Topanmeldelserne af Saia 2016 falder som perler på en snor, og anmelderne står nærmest i kø med deres lovprisning af vinen. Anmelder-kæledæggen er lavet på Siciliens stolte rødvinsdrue, Nero d’Avola, der frembringer mørke og intense vine med en fortryllende rosinsødme og powerfuld mørk frugt. Fyldig og lækkerblød stil med noter af middelhavsurter og espressobønner, nellike og cedertræ fra det elegant integrerede fad. Det hæderkronede hus, Tenuta Sette Ponti, har investeret massivt i deres tro på sicilianske Feudo Maccaris store evner inden for fremstilling af topklassevine, der imponerer gang på gang. Herlig vin til julemaden.

 

saia 2016 (2)

 

Abremundos Octava Alta 2015

Octava Alta 2015 er en raffineret og kompleks vin fra Parkers yndling, argentinske Marcelo Pelleriti, der har stået i mesterlære hos den berømte ønologiske konsulent fra Bordeaux, Michel Rolland. 80 % Malbec og 20 % Cabernet Franc i en skøn symbiose. Frembragt i tæt samarbejde med mestersommelieren Pedro Aznar. Vinen er nærmest sort i glasset med tætpakkede noter af mørke brombær, solbær, blommer og et net strejf af viol, der toppes af lakrids, chokolade, kaffe og peber. Fyldig, blød og sveskelækker i munden med masser af karakter og krydderi. Ganske enkelt et perfekt valg til julemiddagen.

 

abremundos octava alta (3)