Jeg har i lidt over 2 år været været vinskribent i Supervins marketing-team og gør hver dag mit bedste for at formidle historierne bag vores mere end 2000 forskellige vine i sortimentet, der i øvrigt hele tiden vokser. Jeg skriver desuden blogindlæg hver uge om alt lige fra vinproduktion til druesorter samt mad/vinsammensætninger. Her bliver jeg ofte spurgt, hvad mine egne yndlingsvine er, så derfor bliver denne uges blogindlæg en top 5 over de vine som jeg i løbet af de sidste 2 år selv har puttet i kurven flest gange!
Dominio del Aguila - Albillo Viñas Viejas 2019
Vi lægger ud med en stor vin, faktisk en af de største hvidvine i Spanien, ifølge Tim Atkin, der er en af de førende eksperter, når det kommer til vine fra den Iberiske halvø og Sydamerika. Den kommer fra vinhuset Dominio del Aguila, som er godt i gang med at etablere sig som det hotteste kultnavn i Ribera del Duero efter, at de sidste år scorerede endnu en 100 point-rating fra Robert Parker til rødvinen Peñas Aladas. Her skal vi dog have fat i deres vidunderlige hvidvin, der sagtens kunne gå hen og blive den næste 100 points-vin fra Dominio del Aguila. Det her er nok det tætteste jeg kommer på at være decideret forelsket i en vin. Jeg har hverken før eller siden smagt en hvidvin som denne og det er egentlig ikke så underligt, for der findes ikke andre producenter i hverken Spanien eller resten af verden, der laver vin som de gør det hos Dominio del Aguila.
Ejerne, Jorge og Isabel Monzon, råder over 30 hektar vinmarker, der er beplantet med ekstraordinært gamle vinstokke, hvoraf størstedelen har rundet de 100 år. Som om det ikke var spektakulært nok i sig selv, er de 30 hektar delt op i mere end 300(!) forskellige parceller. Fordelt på de 300 parceller står de mere end 100 år gamle vinstokke med den lokale druesort Albillo. Det er en druesort, der på nogle punkter minder om Chardonnay idet den er rigtig god til at tage imod fadlagring og det er særligt fadlagrings, der er med til at løfte vinen op i verdensklasse. Her vælger Jorge Monzon at gære vinen køligt og langsomt på burgundiske egetræsfade i hele 10 måneder! Det sker i deres underjordiske kældre, der er mindst 500 år gamle. Når vinen omsider er gæret færdig tilbringer den yderligere 28 måneder på fadet inden aftapning. Det er en helt absurd modningsproces for en hvidvin, men det er den man skal have i tankerne, når man står med resultatet i glasset, for man vil instinktivt spørge sig selv, hvordan det dog kan lade sig gøre at skabe sådan en vin. Knitrende mineralsk og let reduktiv i duften som en stor hvidvin fra Jura kombineret med Grand Cru Bourgogne-finesse og fadkrydderi. Aguilas hvidvin var den første vin jeg smagte i Supervin - og dén er aldrig siden aldrig glemt.
Casa Marin Riesling Miramar 2021
Riesling er en af de mest populære druesorter og vi drikke det utrolig meget hjemme hos os selv. Jeg kunne sagtens anbefale alle vinene fra tyske Martin Tesch og østrigske Markus Huber, da de hver især er godt i gang med at etablere deres navne i verdenseliten. I stedet vil jeg fremhæve en Riesling fra Chile og den helt særlige vingård, Casa Marin. Jeg skrev i forrige uge et blogindlæg om huset som du kan læse her. Jeg kan ikke mindes nogensinde at have smagt en Riesling fra Chile, før jeg stiftede bekendtskab med Casa Marin. De har hjemme i en meget kold del af Chile, 4 km. fra Stillehavet, og deres klima er sammenligneligt med Champagne, hvilket forklarer at de er i stand til at lave så flotte vine på druesorter som Riesling, Pinot Noir, Gewürztraminer og Syrah. "Miramar" er deres topvin og denne enkelmarksvin er skabt på perfekte Riesling-druer fra stejle skråninger med kalk og granitholdig jordbund, der nyder en guddommelig udsigt tæt på Stillehavet – heraf navnet, der betyder ”Se havet”.
Det er en fuldstændig fantastisk vin, der i mine øjne leverer langt mere end mange andre Grösses Gewächs-vine fra Tyskland til den dobbelte pris. Jeg smagte for nyligt "Miramar 2017", og det er altså en vin, der har kæmpe lagringspotentiale. Hvis du er glad for petroleums-noter, så skal du prøve at lade disse flasker få lidt alder.
Villa Conchi Cava Ekstra Brut Imperial Reserva 2018
Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg har en stor forkærlighed for spanske vine, da jeg har boet i landet i længere perioder af min ungdom. Derfor har jeg altid haft som kæphest, at Cava bliver groft undervurderet. Ja, der findes da meget billig Cava, som ikke er videre interessant, men finder man "seriøse" udgaver, så kan man altså hente rigtig meget mousserende glæde for ganske få penge.
Villa Conchi kom til i vores sortiment sidste år og det er blevet en af de helt store bestsellere i Supervin, hvilket jeg selv har bidraget kraftigt til. Den har slået adskillige Champagner ved International Wine Challenge, hvor den blev kåret til bedste Cava og den har en vidunderlig friskhed kombineret med en dyb brødkrumme-kompleksitet fra 20 måneders flaskemodning. Hvis man ikke lige er i stødet til at betale det nødvendige for en flaske Champagne, så er Villa Conchi Cava det bedste alternativ, jeg kan komme i tanke om.
Tony Bish Heartwood Chardonnay Hawkes Bay
Nu skal det handle om Chardonnay. Jeg elsker ligesom så mange andre Bourgogne, men det er næppe gået nogens næse forbi, at priserne er steget en anelse hen over de senere år. Så hvor går man hen, hvis man skal have stillet sin lyst efter elegant og fadkrydret Chardonnay? Jeg griber altid ud efter Tony Bish og hans vine fra Hawke's Bay, New Zealand. Tony Bish er en helt eminent vinmager, der har dedikeret sit liv til Chardonnay og producerer således kun vine på den ene druesort. Han gik solo for 10 år siden og laver nu en serie af eksklusive vine, som vi er utrolig heldige at få lov til at importere til Danmark. Mængderne er nemlig meget små og Tony kunne nemt sælge det hele "Down Under" eller til mange af de andre lande, som fører hans vine. "Heartwood" er min "go to" vin, hvis der skal noget virkelig flot og smørblød Chardonnay på bordet, men hvor jeg samtidig undgår at skulle betale 400-500 kroner for en flaske Meursault.
Taransaud er Frankrigs bedste bødker og leverandør til verdens dyreste vine fra Bourgogne og Bordeaux. Han skaffer stammer fra hjertet af landets egetræsskove, hvorfra kun det inderste af selve træet benyttes. Deraf navnet "Heartwood". Vinen er fremstillet på de bedste druer fra lavtydende vinstokke og forkæles i bedste "Grand Cru"-stil med BÅDE gæring og modning i 11 måneder på luksus-fadene. En helt forrygende vin som Robert Parker tidligere har kåret som en af verdens 100 største vinopdagelser.
Bodegas Amaren Viñedo Singular "El Cristo de Sanmaniego" 2018
Vi slutter af i Rioja, der jo er det mest klassiske og kendte vinområde i Spanien. Det er samtidig et område, der er i rivende udvikling og nogle af de mest progressive og moderne producenter viser i dag terroiret i det nordlige Spanien fra en helt ny side. Bodegas Amaren er en knopskydning af det hæderkronede Luis Cañas og i dag laver de en serie af enkeltmarks-vine, der indgår i den nye klassifikation "Viñedo Singular" som du kan læse om i dette blogindlæg. Enkeltmarken ”El Cristo” ligger i hele 685 meters højde og troner frem som den højeste i området. Her lider vinstokkene i et fjendtligt klima med voldsomme vinde og kolde temperaturer. Det er en Rioja med en helt særlig kølig friskhed, der samtidig har power og luksuskrydderier fra 14 måneder på 100 % nye, franske egetræsfade. Selvom der er brugte nye egetræsfade, så er det stadig frugten, der er i fokus. Det kan også smages, at man har valgt at bruge dyre franske egetræsfade, soom giver et lidt mere subtilt fadpræg sammenlignet med amerikanske fade, der traditionelt har været meget populære i Rioja.
Jeg er helt tosset med denne vin, der også høster helt op til 98 points. Der er ikke så meget at sige til, at Bodegas Amarens vine serveres på hele 23 forskellige Michelin-restauranter.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!