• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 07-06-2023 14:14:46

Rioja-revolution: De nye enkeltmarksvine


Af Thor Gottschalk Rasmussen

"Viñedo Singular". Hvis man er vinkyndig eller har haft spansk på gymnasie-niveau, så kan man måske gætte, at dette betyder "Enkeltmarksvin". Det er et begreb, der utrolig populært i disse år og i Riojas har det fået en helt særlig betydning. Spaniens mest traditionsrige vinregion søsatte i 2017 "Viñedo Singular" som en nyskabende enkeltmarks-klassifikation, der skal vise Riojas terroir på en helt unik måde. Glem alt om de gamle støvede Rioja'er, der var dækket til i vanilje og kokos-krydderi. Det her er raffinerede og moderne vine, som viser fremtiden for den prestigefyldte vinregion. Bliv klogere på Rioja og de nye vine i denne uges blogindlæg.

Den store fadtradition i Rioja - måske på retur?

De fleste, der huske Rioja fra "gamle dage" vil forbinde det med bronzefarvede vine, der virkelig duftede igennem af både kokos, vanilje og andre sødmefulde krydderier. Det hang sammen med, at langt størstedelen af vinproducenterne valgte amerikanske egetræsfade, der som bekendt afgiver markant mere duft og smag til vinen end de franske fade. Denne stil vandt indpas i 1960'erne og fortsatte langt op i 1980'erne. Mange er dog sidenhen skiftet over til franske fade eller har som minimum forsøgt at begrænse brugen af de amerikanske fade for at få mere friskhed og terroir-autencitet ind i vinene. Uanset hvordan man vender og drejer det, så er fadlagring uløseligt forbundet til Rioja, der har deres kvalitetspyramide ombygget efter, hvor lang tid vinen har ligget på fad. 

Riojas traditionelle klassificering for rødvine:

Crianza - modnet i to år, mindst et år på fad

Reserva - modnet i tre år, mindst et år på fad og et halvt år på flaske

Gran Reserva - modnet i fem år, mindst to år på fad og to år på flaske 


Der har været stor debat omkring behovet for en ny måde at anskue kvalitet på i Rioja og ifølge Telmo Rodriguez, der er en af regionens bedste producenter, er det helt klart, at der er behov for noget nyt.

“I believe Rioja needs a pyramid soil classification; this is a region full of nuances, villages, great vineyards, and we need to focus on the exceptional, rather than the generic. Modern drinkers want to understand a wine’s origins and discover a sense of place."

Denne bevægelse har fået en række producenter til helt at droppe de klassiske betegnelser som "Reserva" eller "Gran Reserva" på etiketten for i stedet at fremhæve en mark eller vinområde. Det er særligt ud fra denne idé og bevægelse, at "Viñedo Singular"-betegnelsen er opstået. Som en sidebemærkning skal det nævnes, at vi også har set flere at vores producenter i Ribera del Duero gøre det samme, så noget kunne tyde på at trenden breder sig.

iStock-1315122087 (1) 

"Viñedo Singular skal få pulsen op og give dig lyst til at skrige 'Olé'"

De vise ord stammer fra Pablo Franco, der er med i Riojas kvalitetsråd, som er med til at kontrollere og vurdere vinene som optages i "Viñedo Singular"-kategorien. Vinene skal kunne noget helt særligt og kravene til en "Viñedo Singular" er ekstra strenge -  høstudbytterne skal være lavere end normalt, vinstokkene og marken skal være minimum 35 år gamle, ligesom der også stilles krav til ejeren om, at man skal have langtid-kontrakt på marken i minimum 10 år. Derudover skal det beskrives af producenten, hvorfor lige netop den pågældende mark er exceptionelt god. I sidste ende vil vinenes kvalitet blive bedømt ad to omgange - først lige efter færdiggæring og dernæst når den er blevet frigivet til. Ved den anden smagning skal den pågældende vin score 93 points eller derover fra kvalitetsrådet for at blive godkendt. Der findes pt. 133 forskellige "Viñedo Singular"-vine og de fordeler sig på både rødvine, hvidvine og nu også mousserende vine. 

Amaren enkeltmarksvine blog

Bodegas Amaren - pionerer indenfor enkeltmarksvine

Da det prestigefyldte vinmagasin, Decanter, i starten af 2022 lavede en kæmpe test-smagning af de nye "Viñedo Singular"-vine var der særligt ét navn, der gik igen - Bodegas Amaren. Vinhuset er en knopskydningen af det legendariske Luis Cañas som er en af Riojas mest traditionsrige og velrenommerede producenter. Bodegas Amaren blev grundlag i 1995 af Jon Cañas med fokus på at lave moderne vine fra gamle vinstokke og unikke enkeltmarker. Han har været forud for sin tid og det er i høj grad denne indsats han høster frugterne af nu.   

Amaren perhaps represents the concept of a village winery better than any other producer. Amaren was created in 1995 as a new project by Luis Cañas, but it quickly developed its own personality, and has become a pioneer of Viñedos Singulares - Decanter

Bodegas Amaren laver 4 forskellige enkeltmarksvine af så imponerende kvalitet og det er svært at pege på, hvilken vin der er bedst. "Chelus" scorede 100 points i årgang 2017, der som nævnt var debutårgangen for de nye "Viñedos Singulares". "El Regollar" er med 110 år gamle vinstokke den måske mest unikke vinmark i hele Rioja Alavesa og produceres sjældendt i over 1000 eksemplarer... "El Cristo de Sanmaniego" er det helt åbenlyse value-køb med 98 points og en pris der burde ligge på mindst det dobbelte. Skal vi alligevel fremhæve én af vinene er det "Carraquintana", der var den bedst anmeldte vin i Decanters førnævnte smagning.

Det her er indbegrebet af moderne Rioja med fokus på friskhed og finesse frem for fadkrydderier. Der anvendes kun brugte egetræsfade og det er med til at få frugten frem i smagsbilledet. En af hemmelighederne bag Carraquintana (og flere af de andre vine fra Amaren) er inklusionen af hvidvinsdruen Malvasía, der står samplantet med de røde sorter som et levn fra gamle dage. Det er med til at give en aromatisk kompleksitet til vinen, der er kåret som Rioja-testvinder hos Flaskehalsen for blot at nævne en af Carraquintanas mange bedrifter. 

"97 point. Testvinder - Rioja. Carraquintana er noget af det bedste, jeg har smagt i år. Så er det sagt." - Flaskehalsen

"97 point. Vinen smelter i munden, mens mit savl løber ned af hagen med englemusik i baggrunden..." - Houlberg

Læs mere om Bodegas Amaren Carraquintana her

Carraquintana

Imponerende enkeltmarks-Rioja fra Luis Cañas

Bagmanden fra Bodegas Amaren, Jon Cañas, står også bag det ikoniske vineri, Luis Cañas, der har lavet vin i Rioja i næsten 100 år. De har i vid udstrækning skabt deres succes på de helt traditionelle Rioja-vine og med en årlig produktion på omkring 1,2 millioner flasker, så har det ikke været enkeltmarks-principper, der har vejet tungest hos vinhuset. Det blev der til gengæld lavet om på i 2017, da Rioja lancerede "Viñedo Singular"-klassifikationen. Her valgte Luis Cañas at skabe en serie af nye enkeltmarksvine, der omgående blev en kæmpe succes. Tag bare enkelmarken "Camino Leza". Den har altid været betragtet som den bedste parcel hos Luis Cañas og druerne herfra har været fast komponent i husets topvine - nu får det 1,5 hektar mikro-terroir endelig scenen for sig selv.

Vinen fremstillet på et unikt Rioja ”field blend” med frit plantede buskvine fra 1965. Sammensætningen af druerne i vinen er ikke opgjort i procent, men i stedet med antallet af vinstokke på enkeltmarken - der er således Tempranillo (3621), Viura (133), Malvasía Riojana (10) og en enkelt stok med Calagraño. 

"Camino Leza" lå med helt i toppen af Decanters tema-smagning og har også indbragt 96 points fra Mad & Monopolet. Og hans anmeldelse taler vidst for sig selv. Rendyrket verdensklasse og et unikt indblik i Riojas nye "Grand Cru" kategori. 

"96 point. Til dato den bedste Rioja, jeg har smagt... Det er vin fra øverste hylde og bedste mark .... Den duft du får, når du åbner en pose friske bønner, cigarkasse, træ, eg, vanilje - og duften bliver ved og ved og ved! ... Det er enestående Rioja!" - Mad & Monopolet

Læs mere om Luis Cañas "Camino Leza" 2019 her

Leza blog