• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 01-12-2022 08:34:38

Årets julevine - find din favorit her!


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Julen en vidunderlig højtid - særligt for alle mad- og vinentusiaster, der får lejlighed til at kræse lidt ekstra om deres nærmeste. Er du også gået i gang med at spekulere over, hvilken vin du skal servere - eller have med - til juleaften? Så læs med i denne uges blogindlæg, hvor vi har udvalgt 5 særlige vine, der vil løfte julemiddagen til nye højder!

Danskerne spiser and i stor stil
Der er tilsyneladende bred enighed blandt dansker om, hvad der skal på bordet juleaften. Omkring 80 % spiser and med sovs, kartofler og rødkål ifølge en opgørelse fra Landbrug og Fødevarer sidste år. Men uanset om der serveres and, gås eller flæskesteg, er det i høj grad tilbehøret, som sætter præmisserne for julevinen. De søde, brune kartofler, sur/sød rødkål og fed andesovs kan gøre det svært for mange af de helt slanke og elegante vine. Derfor anbefaler vi, at du lader den helt dyre Bordeaux Cru Classé eller Grand Cru Bourgogne blive i kælderen til nytårsaften. De fine nuancer går ganske tabt i mødet med den kraftige julemad.  

 

Nøglen til julesucces ligger i vinens tyngde

Vinen til den danske julemad skal helst have en god tyngde, lidt sødme og masse frugt til at matche det førnævnte tilbehør. I modsætning til, hvad du måske kan læse nogle steder, så er det faktisk ikke svært at finde en vin med disse egenskaber og du er rimelig sikker på at ramme plet, hvis du vælger en vin/vintype fra nedenstående liste. I næste afsnit ser vi nærmere på 6 udvalgte vine, der kan noget helt særligt til julemaden (og som vi sætter på tilbud indtil nytårsaften - naturligvis). 

 

Buglioni Ripasso Øko - "Testvinder - Bedste italienske julevin"

Øverst på listen over vores topanbefalinger til årets julevine finder vi den økologiske Ripasso fra en af vores mest populære italienske producenter, Buglioni. Vinen er netop blevet kåret til den bedste italienske julevin i en stor smagning hos Flaskehalsen. Når man læser den dertilhørende anmeldelse er der ikke så meget at rafle om. Det her er den perfekte julevin. 

"har et rigtig dejligt bid, godt med krydderier – og alle de nuancer, der skal til, for at julemiddagen går op i en højere enhed. - Flaskehalsen. 

En Ripasso fremstilles på de samme druesorter som en Amarone, men laves imidlertid ikke på tørrede druer. Man starter med at lave en tør rødvin på helt traditionel vis, hvorefter den gennemgår en andengæring på druekvaset fra Amarone-fremstillingen. Druekvaset indeholder en vis mængde sukker, som sætter andengæringen i gang og derved giver Ripassoen ekstra smagsfylde, mere alkohol og en let sødme, som går så godt til den danske julemiddag. Ripasso blog

Lopez Cristobal "Bagus" Ribera del Duero


"Hvis du er til de spanske konger (Vega Sicilia, Clos Erasmus) og ikke vil betale flere tusinde kroner, så kan du faktisk få noget, der ligner dem til en brøkdel af prisen." - Mad&Monopolet


Nu skal vi have fat i en af de helt tunge drenge fra den populære spanske vinregion, Ribera del Duero. Og det er ment både i overført og bogstavelig forstand, for vinen er år efter år blevet anmeldt på niveau med andre kultvine fra Ribera del Duero. Vinen er også i Top 4 blandt Din Vinguides bedste julevine, hvor den samtidig kan prale af at være langt billigere end de øvrige konkurrenter. 

Derudover har Bagus den efterspurgte tyngde, der skal til for at komplimentere julemaden. Der er masser af sødmefulde julekrydderier til stede fra lagringen på både amerikanske og franske egetræsfade, men uden at det på nogen måde overdøver den lækre, mørke frugtsmag. Bagus er på mange måder Lopez Cristobals helt egen kultvin, da der kun produceres omkring 1000 kasser hvert år. 

Bagus til blog

William Wrights Old Vine Zinfandel 

Mange danskere kigger mod USA, når der skal sættes vin til julemaden og det er der god grund til. Amerikanske vine, særligt fra den californiske vestkyst, har et naturligt strejf af sødme som følge af det solrige vejr. Zinfandel er en af de mest populære druesorter og den giver typisk vine med høj alkohol og masser af power. William Wrights luksus-vin kommer fra gamle vinstokke i Zinfandel hot spottet, "Lodi Valley". En arketypisk californisk Zinfandel, der  holder hele 16 % alkohol, altså det samme niveau som en Amarone. Den har fået luksusbehandling i kælderen med hele 14 måneder på franske og ungarske egetræsfade, så der er også godt med fadkrydderi til at omfavne denne mørke frugtbombe. Til trods for den fornemme lagringstid på egetræsfade, så kan vinen stadig købes til en forbløffende lav pris, som vi holder hele julen igennem!

William til blog

Kæmpe value for money i Ventoux! 

Fra Californien vender vi "hjem" til Europa og det måske mest populære vinområde i Danmark, Côtes du Rhône. Nærmere bestemt Ventoux, som sikkert ringer en klokke hos mange Tour de France-fans. Druerne til denne vin er faktisk høstet på op mod 100 år gamle vinstokke ved foden af "det skaldede bjerg". I den store årgang 2019 laver Xavier Vignon sin måske bedste udgave af denne vin, der scorer topanmeldelser hos store vinkritikere til trods for at prisen ligger vanvittigt lavt. Vinen er spændt til bristepunktet med både røde og mørke bærfrugter, der virkelig for lov til at skinne igennem, da vinen ikke modner på egetræsfade. Smooth og blød i munden og samtidig med masser af power og fylde fra de 14,5 % alkohol. Skal du have masser af value for money ved julebordet, så er det Xaviers Ventoux du skal købe! 

Ventoux blog

Chateau Puech-Haut Tete de Belier - Languedoc 

Som nævnt før, er Rhône det måske mest populære område at købe vin fra til julemiddagen. Rigtig mange finder også deres favoritvin i prestige-appellationen  Chateauneuf du Pape. Hvis man elsker de store "Pave"-vine, så skal man unde sig selv at rykke lidt længere sydpå til Languedoc. I St-Drézery, 20 km nordøst for Montpeliier, finder vi nemlig Château Puech-Haut, der råder over et unikt terroir med samme type runde rullesten, som karakteriserer terroiret i Chateauneuf du Pape. Vinhuset er det måske bedst anmeldte i hele Languedoc og både Robert Parker og Jeb Dunnuck har sat huset helt øverst på listen over tophuset i Sydfrankrig: 


“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France)” – Robert Parker

 

Tête de Belier er en af husets topvine og står nærmest natsort i glasset, hvor det buldrer derudaf med 15 % alkohol, sorte kirsebær, mørke blommer og lækre krydrede noter fra de 70 % Syrah, der dominerer drueblendet. Den har samtidig godt med frugtsødme til at matche de brune kartofler og den vil uden tvivl kunne imponere gæsterne rundt om julebordet. Servér den eventuelt blindt sammen med en Chateauneuf du Pape. Det er dælme svært at skelne dem fra hinanden!

 

Tete de belier til blog