• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 18-09-2020 11:56:52

Vin til vegetaren


Af Malene Bach

Vegetarmad bliver mere og mere populært. Flere efterspørger vegetarvenlige retter. Men hvad kan man drikke til disse retter? Det behøver ikke være indviklet, og du kan med fordel gå ud fra nogle af de samme principper, som når du udvælger vin til alt muligt andet. 

1) Hav fokus på den dominerende smagsgiver i retten

Det er godt at holde sig for øje, hvilken smagsgiver, der er den mest dominerende i retten. Hvis der f.eks. er meget hvidløg, krydderurter og krydderi i retten, passer én slags vin gerne, hvorimod retter med en mildere smag typisk kræver en anden type vin. Derudover fungerer  vine med en god fylde og frugtighed godt til mad med umami-smag som f.eks. retter med svampe, nødder eller asparges, da umamismag i mad formindsker oplevelsen af fylde, sødme og frugtighed i vinen. Mange nyder også fedmefulde og fadlagrede hvidvine til retter med umami. Chili i mad kan forstærke oplevelsen af alkohol i vinen. Nogle nyder dog denne kombination. Den eksotiske Gewurztraminer går desuden godt til krydrede, asiatiske retter.

 

food-1150029_1920

 

2) Hav fokus på tyngden af maden

Her går det gammelkendte princip godt: Kraftig vin til en kraftig ret, og en let vin til en let ret. Simple as that. Det er dog altid en god idé at kaste et blik på de andre principper, inden du foretager det endelige valg.

3) Hav fokus på, hvordan maden er tilberedt

Griller eller koger du dine grøntsager? Til retter, hvor grøntsagerne er grillet, kan det fungere godt med en fadlagret (og evt. sødlig, frugtig) hvidvin, hvorimod du med fordel kan vælge en lidt friskere og lettere vin til en ret, hvor grøntsagerne er kogte eller let sauterede. Det afhænger dog igen af, hvilke ingredienser, der ellers indgår i retten.  

 

krydderurter

 

4) Hav fokus på fedmen, bitterheden, syren og sødmen

Serverer du en ret, der har masser af fedme, vil det klæde retten med noget modspil i form af en vin med en god frisk syre. Den må dog stadig gerne have en vis fylde, så retten ikke kommer til at overdøve vinen. Sødme i mad skal helst efterfølges af et tilsvarende sødmeniveau i vinen, da vinen ellers kan synes bitter/''sur''. Retter med et højt syreindhold, hvor der f.eks. indgår citron eller tomater, har godt af at blive serveret sammen med vin med et tilsvarende højt syreniveau, eftersom syre i mad formindsker oplevelsen af syre i vinen. Tænk på pizza og Chianti. Salt i mad kan omvendt formindske oplevelsen af bitterhed i vinen - derfor fungerer mousserende vin/Champagne ofte godt sammen med salte snacks.

5) Vælg en vin, du kan lide

Det vigtigste princip. Man kan opstille mange regler, men det afgørende spørgsmål, man altid bør stille sig, er: Kan jeg (og evt. mine gæster) lide denne vin? 

 

smiley-1691280_1920 (1)

 

God fornøjelse med dit valg af vin!