Vin og mad / 12-11-2019 09:05:49

  Vin til sammenkogte retter/simremad


  Af Malene Bach

  Simremad er et vidt begreb, der kan spænde over alt fra krydrede, eksotiske perler til de gode gamle danske klassikere med brun sovs og kartofler. Derfor er valg af vin ofte ligeså komplekst og forskelligt. En ting er dog fælles for alle retterne: Det er sovsen, der gør det. Eller rettere: sovsen og tilbehøret. I dette indlæg vil der blive stillet skarpt på forskellige gryderetter, og hvad der er ideelt at servere til de forskellige tilberedninger.

  rødvin

  Vin til mørbradgryde - ''som mor lavede den''

  Den klassiske danske mørbradgryde eller jægergryde laves ofte med bacon, champignon, pølser og ris eller kartoffelmos - og ikke at forglemme: en fed brun flødesovs. Derfor har den også masser af smag og en dejlig smørfedme. Her kan du med fordel gå på udkig efter en kraftig og let syrlig vin. Det kan være en Shiraz fra Australien, en Tempranillo fra Spanien eller en Malbec fra Argentina.

   

  Et dejligt bær-friskt Shiraz-blend fra Australien: No Fixed Address Grenache/Syrah/Mourvedre 2014

  Kåret til en af Spaniens bedste crianza'er: Lopez Cristobal Ribera del Duero Crianza 2015

  Frugtig og yderst drikkevenlig Malbec: Malacara Malbec 2017

   

  gryderet

   

  Vin til Chili Con Carne

  Denne krydderbombe er en kraftig fætter, som gerne må ledsages af en vin med noget saft og kraft - og en anelse sødme i vinen skader bestemt ikke. Derfor vil de oplagte valg være en oversøisk Zinfandel eller en italiensk Primitivo. En god Shiraz fra Australien eller en Sydrhône fra et varmt år vil også være gode bud, fordi de både har alkoholstyrken, frugten og varmen til at matche retten.

   

  Saftig og dejlig krydret Zinfandel fra Californien: Biker Zinfandel Paso Robles 2013 Four Vines

  Stor Primitivo fra Manduria i Italien: Li Filitti Primitivo Riserva 2015 Masca del Tacco

  Topanmeldt Lirac fra Xavier fra den varme topårgang 2016: Xavier Lirac Rouge 2016

   

  chili con carne

   

  Vin til Bøf Stroganoff

  Igen en kraftig ret med en dejlig tyk flødesovs, hvis særlige kendetegn er, at den er krydret med paprika, hvilket fordrer en fadlagret rødvin, der kan matche krydderiet og fedmen fra sovsen. Prøv gerne en krydret vin fra Priorat, Ribera del Duero eller Rioja. Alternativt kan du forsøge dig med en rød Languedoc. 

   

  Flot og intens Priorat: Nassos Priorat 2017

  Dejlig Rioja med masser af fylde og fad: Tritium Reserva 2013

  Languedoc fra et af de højst ratede huse i området: Château Puech-Haut Languedoc Les Complices 2017

   

  bøf stroganoff

   

  Vin til gullasch

  Ligesom bøf stroganoff er denne simreret krydret med paprika og serveres oftest som en potpourri af tomat, løg, hvidløg, rød peberfrugt og kød. Her må der en krydret og kraftig vin til. Tænk Tempranillo fra Ribera del Duero eller Toro. En Ripasso eller Amarone fra Valpolicella vil også være ganske udmærkede valg, fordi de har en vis sødme, der går godt i spænd med retten.

   

  En biodynamisk inspireret Tempranillo med masser af  power, finesse og smukt afstemt fadkrydderi: Valsanzo Selección de Familia Ribera del Duero 2014

  En Ripasso, der ved en blindsmagning blev forvekslet med en Amarone:  Buglioni Ripasso Il Bugiardo 2016

  Og sidst, men ikke mindst, en kraftig og let sødmefuld Amarone fra tophuset Zeni: Zeni Amarone Classico 2015

   

  gullash

   

  Coq au vin

  Denne bonderet fra det franske landkøkken laves traditionelt med vin fra Bourgogne i saucen, så derfor er en rød eller hvid Bourgogne oplagte valg som ledsagere til den tidskrævende ret. De skal dog helst være i den kraftige ende. En Rhônevin eller en frugtig og fyldig Pinot Gris kan også være gode muligheder, hvis man er lidt mere vovet.

  Medium-fyldig rød Bourgogne med masser af saftig bærfrugt og elegance: Prosper Maufoux Bourgogne Hautes Côtes de Beaune 2017

  Og en hvid Bourgogne, der er holdt i lidt samme fede stil som Meursault: Prosper Maufoux Mâcon-Igé Château London 2018

  Og en klassisk og stor Pinot Gris fra en Grand Cru mark: Gustave Lorentz Pinot Gris Grand Cru Kanzlerberg 2010

  kylling

   

  Vildtgryde med svampe og rodfrugter/vildtraugot

  Kødet har en kraftig smag, hvilket kræver en koncentreret vin. Vildt har også en let sødlig tone og vildtgryde laves ofte med rodfrugter, som jo også har en lidt sødlig smag, så derfor må vinen gerne have masser af saft og kraft og ikke være for tør eller have for meget garvesyre. Prøv gerne en vin fra Sydrhône fra et varmt år (f.eks. en Châteauneuf-du-Pape) eller en frugtig Barbera.

   

  Dejlig og fyldig Chateauneuf fra en af de absolut bedste vinmagere i Rhône, den legendariske Xavier Vignon: Xavier Chateauneuf-du-Pape 2016

  En saftig og frugtig Barbera: Broccardo Barbera d'Alba 2015

   

  vildt

   

  Lammegryde

  Lammegryde krydres ofte med en række urter og ikke mindst peber. Derfor vil en Shiraz ikke være noget dårligt valg på grund af druens pebrede noter og urtede karakter. I sig selv har lam en relativt neutral smag - selv om nogen måske vil påpege, at det kan smage af ''uld'', hvilket vi dog vil se bort fra her - men kombineres lammet med en god sovs, må vinen gerne være tilsvarende kraftig. En australsk Shiraz vil være på sin plads her. Hvis lammet tilberedes i bedste Provencestil, kan en fyldig Bandol rødvin eller rosé også være interessante valg.

  Tilberedes lammet på mere eksotisk vis, og er der karry i retten, vil en aromatisk vin komme til sin ret. Det kan være en Gewurztraminer, der har tilpas med sødme, krydderi og fylde til at leve op til karryens kraftige smag. Alternativt kan den relativt aromatiske drue Chenin Blanc også bruges, ligesom der heller ikke er noget galt i at servere en god ''gammeldags'' fadlagret Chardonnay.

   

  En uimodståelig og frugtlækker Shiraz holdt i en kølig stil: Wirra Wirra Catapult Shiraz 2017

  Blød og fyldig Bandol-rosé: Famille Negrel Bandol Rosé La Petite Reine 2018

  Herlig frugtren Gewurztraminer fra enkeltmark i Chile: Casa Marin Gewurztraminer Casona Vineyard 2016

  Fadlagret og dejlig Chenin Blanc fra Western Australia: No Fixed Address Chenin Blanc 2016 Margaret River

   

  lam1