Vin og mad / 15-10-2020 15:44:36

  Vin til mortensaften


  Af Malene Bach

  Fejringen af mortensaften er en tradition for mange, hvad enten man er religiøs eller ej. Legenden bygger på Sankt Morten af Tours (Morten er en fordanskning af Martin), der efter sigende ikke ville udnævnes til biskop i al sin beskedenhed. Derfor søgte den fromme mand tilflugt hos gæssene. Men gæssene skræppede op og forråede den arme Morten. Derfor bestemte han ifølge myten at straffe dem ved at de skulle slagtes og spises - en begivenhed, der skulle gentages hvert år. Selv om gæssene snarere er blevet til ænder og den hellige fejring nedtonet til fordel for den hjemlige hygge, lever traditionen videre i bedste velgående. Men hvad kan man servere til gåsestegen eller anden, som ofte er i centrum denne aften?

  helgen

   

  Vin til konfiteret andelår/confit de canard 

  Confit de canard laves ved, at andelårerne først saltes og derefter koges i deres eget fedt, hvilket giver et sprødt skind og ret mørkt kød. Konfiteret andelår er altså en fed spise, der kalder på en vin med noget saft og kraft, men retten ledsages dog ofte af en syrlig og frisk vinaigrette-dressing til salaten. Konfiteret andelår med denne type af tilbehør kræver en vin, der både er kraftig og har masser af frugt, men som samtidig har syren i behold. En rødvin vil ofte være det idéelle valg. Det kunne være en saftig Barbera d'Alba, en Ribera del Duero uden for meget fad (gå efter joven eller roble på etiketten), eller, hvad der måske udgør den bedste parring: en vin fra det Nordlige Rhône, der har både tanninen og syren til at skære igennem den fede and. Man kunne også tage en oversøisk Zinfandel eller en italiensk Primitivo, men der er dog en fare for, at de kan mangle den nødvendige syre til at matche salaten.

   

  Det alternative valg:

  Oversøisk Pinot Noir

   

  And

   

  Vin til andesteg ''med det hele''

  Her er masser ''af det hele'', og der er ikke sparet på hverken fedt eller sukker i madlavningen. Rødkål, sovs, chips og brunede kartofler er ofte at finde på middagsbordet til mortensaften. Derfor vil førstevalget ofte være en vin med en snert af sødme i sig, så den ikke kommer til at føles tør i samspil med maden. Samtidig må vinen gerne have en god fylde, der kan matche det mørke, ofte sprøde kød, ligesom den gerne må have en høj alkoholprocent og masser af frugt. Amarone og Ripasso ligger lige til højrebenet. Det samme gælder oversøisk Zinfandel, Primitivo fra Apulien eller lignende typer af vin. For nogle bliver det dog næsten for meget med sødme i både vinen og maden, og i dette tilfælde kan man med fordel gå efter en vin fra det sydlige Rhône som f.eks. en Chateauneuf-du-Pape eller en anden af cru'erne, hvis det skal være ekstra fint.

   

  Det alternative valg:

  En frugtig, syrerig Riesling med lidt sødme.

   

  vin_hygge2

   

  Vin til gås

  Gås serveres typisk med samme tilbehør som and, så det vil vi tage udgangspunkt i her. Da gåsen er mildere smagende og kødet lidt sødere, bør man derfor ikke gå efter al for krasbørstige vine. Du kan med fordel søge mod Rhône endnu gang - eller overveje at vælge en af de blødere oversøiske Zinfandel'er eller Merlot'er. Hvis tilbehøret lettere, kan du med fordel servere en rød Bourgogne til. 

   

  Det alternative valg:

  Champagne lavet på en høj andel af Pinot Noir med mere fylde og bredde i smagen.