• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 04-01-2022 15:30:40

Vin til mexicansk mad


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Findes der noget mere appetitligt end en skål mørk, velkrydret chili con carne med creme fraiche på toppen? Eller hvad med nybagte quesadillas fyldt med smeltet ost, kylling, guacamole og salsa? Det mexicanske køkken har længe været blandt danskernes favoritter og byder på et hav af skønne retter. Traditionelt har øl været populært at drikke til den krydrede mad, men med den helt rigtige vin kan du løfte dit mexicanske måltid til nye højder.

Fyldte Tacos
- frem med de frugtige hvidvine og lette rødvine

Tacos med fyld

Tacos kan fyldes med lige præcis den type kød, du ønsker. Prøv eksempelvis Pulled Pork sammen med en let Pinot Noir!

Tacos er en af de absolutte "greatest hits", når det kommer til mexicansk mad. Selvom de lækre, små majspandekager altid har været blandt favoritterne, er de blevet genoplivet på ny af de mange "street food" steder, der popper op i byerne. Fyldet kan variere i det uendelige og kan laves med alle typer kød og grøntsager.

Pulled Pork er eminent at bruge i Tacos og det saftige svinekød passer perfekt til en let og elegant Pinot Noir. Det kunne eksempelvis være Rudi Rüttgers prisvenlige topvin, der ligger i top 3 over de bedste vine i Danmark til under 100 kroner.   

Laver du dine Tacos med kylling, så prøv en frugtig og frisk Pinot Gris eller Riesling. Tilføjer du masser af krydderurter, kan du med fordel vælge en Sauvignon Blanc eller en spansk Verdejo, der ofte har en skøn urtet note over sig.

Gustave Lorentz' Pinot Gris er perfekt til tacos med kylling. Læs mere om vinen her.

Pinot Gris

 

Quesadillas med salsa og guacamole
- kræver frisk vin til at skære igennem osten

Quesadillas med salsa og guacemole

Quesadillas er en anden af danskernes yndlingsretter fra Mexico og består af pandekager med ost og forskelligt fyld af kød og grøntsager. Retten suppleres af en krydret salsa og guacamole, der fungerer som dip. Ligesom med Tacos kan du sagtens servere både rød- og hvidvine. Det vigtige er at finde vine, der har masser af friskhed og syre til at skære igennem den lidt fedtede fornemmelse fra osten, pandekagen og guacamolen. Til den opgave er både tørre Rieslinger og Grüner-Veltliner-vine perfekte. Det kunne også være en Sauvignon Blanc fra chilenske Casa Marin, hvor de er eksperter i at lave sprøde og aromatiske vine, der vil give en dejlig friskhed til de ostefyldte Quesadillas. 

Er du mere til rødvin, så prøv en økologisk Chianti Classico fra toscanske Fontalpino. Deres saftige Sangiovese er en perfekt madvin og har masser af frugt og krydderi til at matche den mexicanske pandekage-ret. 

Sprød og aromatisk Sauvignon Blanc fra chilenske Casa Marin - perfekt til Quesadillas! 

2020-casa-marin-cartagena-sauvignon-blanc-1_kopier
 

Chili con carne
- krydrede og fyldige rødvine uden for mange tanniner

chili con carne-1

Den berømte chili-ret med tomatsovs kan spores helt tilbage til 1500-tallets Mexico, der sidenhen blev koloniseret af spanierne, som medbragte "carne" til retten. Udover den friske chili, så indeholder Chili con carne ofte mange andre krydderier såsom spidskommen, paprika, peber og andre markante smagsgivere som chokolade, kaffe eller brun farin. Det afgørende for retten er dog altid, hvor meget chili man putter i gryden. Det afhænger naturligvis af smag og behag, men ud fra et vinmæssigt perspektiv giver det ikke mening af drikke vin til retten, hvis den brændende chili udvisker alle smagsnuancer. Dertil er det bedre bare at drikke en kold øl til at slukke tørsten. I afsnittet nedenunder kan du læse mere om, hvordan chili (og stærke krydderier generelt) påvirker vinen i glasset. 

Forudsat, at man anvender chili indenfor rimelighedens grænser, så er der faktisk et stort udvalg af vine, der matcher retten perfekt. Vi anbefaler, at man tager fat i vine, der selv har noget styrke, fylde og krydderi over sig. Det kunne eksempelvis være Malbec fra Argentina, der takket være det solrige klima, har silkebløde tanniner og masser af frugtpower. Det kunne også være vine på den spanske nationaldrue, Tempranillo, fra Ribera del Duero eller Rioja, hvor de er ekstremt dygtige til at lave krydrede vine.

Prøv den mørke og powerfylde Malbec fra Abremundos her!

octava_bassa_2017

 

Sådan påvirker chili din vin 

Chili og krydderier

  • Chili forstærker din fornemmelse af både syre og bitterhed i vinen. Derfor vil en Barolo eller en venstrebreds Bordeaux komme til at tørre meget ud i munden, da både Nebbiolo og Cabernet Sauvignon har et højt indhold af tanniner og syre. Desuden vil den varmende effekt fra chilien booste styrken af vinens alkohol. Så selvom en Primitivo eller Amarone ikke nødvendigvis har mange tanniner, vil deres ofte meget høje alkoholprocent få måltidet til at føles meget hot.
     
  • Omvendt har chili også den effekt, at det mindsker fornemmelsen af frugtighed, sødme og krop i vinen. Derfor anbefaler vi en læskende hvidvin - gerne med lidt lav alkohol - med masser af frugtsmag til at tage toppen af den brændende chili-varme. Hvis du virkelig gerne vil have rødvin, så gå efter en, der har et lavt indhold af tanniner. Hertil er Beaujolais-vine helt perfekte, da de emmer af frugtighed og er særdeles letdrikkelige.