• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 25-09-2024 12:44:37

Supervin på roadtrip i Frankrig - første stop Alsace!


Af Thor Gottschalk Rasmussen

En Supervin-delegation på fem mand er netop hjemvendt efter en rundtur i tre af Frankrigs bedste vinregioner - Alsace, Champagne og Bourgogne. Vi aflagde besøg hos flere af vores dygtige producenter for at få endnu dybere forståelse af, hvordan de laver deres vine og for at tage pulsen på deres respektive områder. I de kommende uger vil vi dedikere et blogindlæg til hvert område og videregive nogle af de mest interessante opdagelser vi gjorde undervejs. Første stop på turen var Alsace og Gustave Lorentz, der regnes for at være blandt regionens top 5 producenter. Vi smagte omkring 20 forskellige vine og blev blæst bagover. Og til dem, der tror, det hele handler om Riesling - tro om igen! Du finder hele udvalget af vine fra Gustave Lorentz her

RAW Gustave Lorentz IMG_9551

Et smukt billede fra Bergheim, hvor Gustave Lorentz holder til. Faktisk blev lige netop denne lille by sidste år udråbt til landet smukkeste by af franskmændene selv. 

Alsace - stedet, hvor man sjældent får brug for en paraply

Alsace er en af Frankrigs mest traditionsrige vinregioner og man hævder her på egnen at være i besiddelse af verdens ældste flaske vin fra årgang 1472. Vinproduktion uløseligt forbundet til regionen, der har været kastebold mellem Tyskland og Frankrig de sidste 180 år, hvor de har skiftet tilhørsforhold hele fire gange. Selvom Alsace i dag er 100 % fransk, så mærker man tydeligt det germanske islæt i de små byer - både hvad angår arkitekturen såvel som i den regionale gastronomi.

Alsace har et helt enestående klima til at dyrke vin og overraskende nok er det den tørreste og mest solskinsrige vinregion i hele Frankrig. Mange tænker sikkert, at det må være nede omkring Provence og Saint-Tropez, men takket være Vogeser-bjergene, så får Alsaces mange vinmarker læ for regn og blæst igennem hele året, så de mange forskellige druetyper kan modnes perfekt.  

Rent størrelsesmæssigt består Alsace af 15.000 hektar vinmarker og regionen er dermed kun halvt så stor som Bourgogne. Vinmarkerne fordeler sig på en imponerende 170 kilometer lang snæver strækning. Til trods for den meget store strækning, så er regionen kun inddelt i to områder - Bas Rhein i nord og Haut-Rhein i syd. Riesling dominerer voldsomt og fylder halvdelen af alle vinmarker i Alsace. Nærmeste efterfølger er den grønne drue Pinot Gris med 20 %, der i øjeblikket er på lidt af en optur i de senere år, hvor efterspørgslen stiger.  

Famille GL_08.2024

Gustave Lorentz er i dén grad et familieforetagende. I midten ser vi George Lorentz, der er 6 generations vinmager. Hans ældste datter er allerede i fuld gang med oplæringen hos diverse vinhuse i hele verden for at kunne tage over, når George går på pension. 

Gustave Lorentz - leverandør til Michelin-restauranter og 1. klasses flyvninger!

Familien Lorentz’ kærlighedsaffære med vin begynder i Bergheim i 1836. Over flere generationer har familien forfinet kunsten at formidle sine fantastiske terroirs i hjertet af Alsace, og samtidigt bevare hver eneste druesorts unikke kendetegn. I dag er sjette generations George Lorentz ved roret, og tre døtre er klar til føre det stolte familiefirma ind i fremtiden. 

Den helt store styrke ved Gustave Lorentz' vine er deres gastronomiske potentiale. Alsace har en af verdens bedste madscener med over 33 Michelin-restauranter og Gustave Lorentz er storleverandør til de bedste toprestauranter, men også til de små hyggelige brasserier.

Under vores besøg forklarer Gustave Lorentz' eksportdirektør, Pascal Schiele, at mange producenter blevet bevidste om, at det franske vinmarked skrumper i disse år, hvor der konsumeres mindre og mindre vin. Derfor bliver der lagt ekstremt mange kræfter i at finde nye markeder i udlandet. Særligt Danmark og Skandinavien er storforbrugere af Alsace-vine, hvor vi herhjemme er det fjerdestørste eksportmarked. Ret imponerende vores størrelse taget i betragtning.

Hos Gustave Lorentz har man et ekstremt høj niveau på tværs af alle vine og druesorter. Derfor satser man på særligt på "high end"-markeder - dvs. hoteller, toprestauranter og luksus flyvninger. Senest har man lukket en aftale med Qatar Airways, hvor der udskænkes Grand Cru Altenberg Riesling 2019, der netop er udråbt som bedste Riesling ved Decanters store blindsmagning Decanter World Wine Awards

RAW Gustave Lorentz IMG_9597

Hos Gustave Lorentz fadlagrer man flere af sine Riesling og Pinot Gris-hvidvine. Fadene er tudsegamle og man investerer uforholdsmæssigt mange penge i af vedligeholde dem. De afgiver ingen fadkrydring til smagen, men mikrooxidationen er med til at frembringe en helt særlig kompleksitet til de lagringsværdige vine. 

Et udvandet Grand Cru-system bremser udviklingen for Alsace

Det hele er ikke fryd og gammen i Alsace. Selvom ingen kan anfægte, at nogle af verdens bedste tørre og søde vine på Riesling, Pinot Gris, Gewürztraminer og Muscat findes her, så har man udfordringer med at promovere sig som en moderne vinregion. Dette bedst eksemplificeret ved deres mildest talt uoverskuelige Grand Cru-system. 

Der findes hele 51 forskellige Grand Cru-klassificerede marker i Alsace, der gerne skulle lede forbrugeren i retning af de bedste vine. Til sammenligning har Bourgogne blot 33 Grand Cru-marker fordelt på BÅDE rødvine og hvidvine. Kort sagt, så er der ALT for mange Grand Cru'er i Alsace og i de franske supermarkeder kan man finde Grand Cru Riesling til ned omkring 60 kroner. Det udvander totalt Grand Cru-kategorien og det kræver rigtig meget engagement fra forbrugeren, der skal sætte sig i de enkelte producenter for at finde de helt gode flasker.

Alt i mens kan man se, hvordan Tyskland og Østrig med enorm succes har implementeret det burgundisk-inspirerede pyramidesystem med "Erste lage" og "Grosse lage"/Grosses Gewächs svarende til 1er Cru og Grand Cru. Mange mener, at antallet af Grand Cru-marker i Alsace burde halveres for at få et mere retvisende billede af, hvor de bedste vine findes. Nedenfor kan du se alle 51 Grand Cru-marker, hvoraf Gustave Lorentz lave vine fra to af de allerbedste - Altenberg de Bergheim og Kanzlerberg. 

Map of Alsace

Alsaces helt store styrke ligger i udvalget

Nu skal det handle om Alsaces helt store styrke. Deres udvalg. Under besøget på Gustave Lorentz blev vi præsenteret for ca. 20 forskellige vine. Her havde vi begrænset os og valgt i hvert fald 15 andre vine fra. I modsætning til de nærtvedliggende tyske naboer, så kan man her gå på opdagelse i 7 forskellige druer, der folder sig ud i både mousserende vine, hvidvine, rosévine, dessertvine og sågar også Pinot Noir-rødvine. Og hvad endnu bedre er, så kan man nemt finde årgang der er er kældermodnede og som har fået tid til at udvikle sig. 

Ifølge Gustave Lorentz, så kæmper de stadig med en forfejlet opfattelse i markedet af, at alsacisk vin er sødt. Langt de fleste vine er tørre, men får at undgå misforståelser har man på etiketten angivet tørhedsgraden.

Disse vine MÅ du opleve fra Gustave Lorentz 

Som nævnt, så prøvesmagte vi omkring 20 forskellige vine og jeg har her udvalgt tre af dem give som jeg også synes, at du bør smage for at få et godt indblik i måden Gustave Lorentz laver vin på. 

1. Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Zéro Dosage Vintage 2021

zero dosage

Cremant fra Alsace er faktisk den mest solgte Cremant-variant i Frankrig og i øjeblikket overtager den mere og mere af Champagne-markedet, da priserne er mere favorable på Cremant. Hos Gustave Lorentz laver de deres Cremant som en Vintage-udgave og man kan snart fejre 50 års jubilæum for denne Cuvee. Den er fremstillet på 68% Pinot Blanc, 21% Chardonnay og 11% Pinot Noir uden tilsat sukker, så her får man en vidunderligt læskende og helt tør Cremant, der går sublimt til øster, skaldyr, fisk og andre serveringer, der kræver god syre. Desuden får man en flot dyb kompleksitet fra 30 måneders modning med gærresterne og til prisen er det her en fantastisk Cremant til alle der elsker Blanc de Blanc-Champagne og de helt citrusmineralske mousserende vine. 

Du kan købe Crémant'en lige her. 

2. Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim Vieilles Vignes 2019

Grand Cru Altenberg

Det her er Riesling på 1. klasse forstået på alle måder... Det her var vinen jeg før nævnte var blevet inkluderet som et luksusglas på Qatar Airways flyvninger, men det er også noget af det bedste Riesling, der findes i Alsace. Vinen har tre gange på fire år fået 97 points af Decanter og 2019-årgangen blev "Best In Show". Det her er langt fra let, mineralsk Mosel-Riesling. Det er ekstremt koncentreret og fyldig Riesling med 14,5 % alkohol, der dog stadig har en skøn friskhed over sig. Da vi var ude og stå på Grand Cru-marken Altenberg kunne man virkelig fornemme, hvordan den østvendte placering gav perfekt eksponering for solen hele dagen. Lad dig ikke afskrække af alkoholprocenten - det her er perfekt balanceret Riesling og hvis du vil smage, hvordan Alsace-topniveauet er ift. tysk Grosses Gewächs, så er det her en flaske du skal opleve. 

Køb Grand Cru Altenberg de Bergheim Vieilles Vignes 2019

3. Pinot Gris Grand Cru Altenberg de Bergheim 2011

Pinot Gris-1

Vi bliver på Altenberg Grand Cru-marken, men går i stedet over til Pinot Gris-druerne. Det her er en af de absolut bedste specialiteter ved Alsace og her kan du sågar få lov til at opleve en perfekt kældermodnet udgave med 13 år på bagen. Der er omkring 25 gram restsukker i vinen, så har er i vi kategorien "off-dry" hvidvin, der er helt perfekt til lidt stærkere retter såsom indisk eller asiatisk mad. Det er derudover også særdeles velegnet til fois gras, hvis man er til den slags. Med den lange flaskelagring får du et væld af spændende noter såsom bivoks, ingefær, abrikoser, lichifrugt, tørrede frugter og så en anelse røg, der er karakteristisk for lidt ældre Pinot Gris.  

Køb Pinot Gris Grand Cru Altenberg de Bergheim 2011

RAW Gustave Lorentz IMG_9643