Fiskehandlernes kølediske bugner med "nordens kaviar". Vi hjælper dig på vej med at finde de perfekte vine at servere til den delikate forårsspecialitet!
Blinis eller Stenbiderrogn som luksustopping?
Stenbiderrogn er med sine små og purrøse æg utrolig let i smagen og kalder derfor også på hvidvine med samme karakter. Det kommer dog an på, hvad man serverer rognen på. Stenbiderrogn kan nemlig bruges som fornem topping i et utal af retter og det er reelt kun fantasien, der sætter grænser. Prøv det eksempelvis på æg, asparges, laks, tapas eller en kartoffelsalat. Den mest populære og klassiske anretning er på blinis med rødløg, purløg og creme fraiche.
Det kalder på friske, elegante hvidvine uden fadlagring - og Champagne!
Hvis man vælger den helt klassiske blinis-anretning til stenbiderrognen, så er det vigtigt at vælge en hvidvin, der ikke overdøver den fine smag. Derfor anbefaler vi, at man går udenom hvidvine med for meget fadkrydderi og alkohol. Det må meget gerne være friskt, elegant og med en god mineralitet til at supplere rognens let salte smag. Der kræves samtidig en god syre til at spille sammen med creme fraiche og til at nulstille paletten efter hver mundfuld. Der er rigtig mange hvidvine du kan bringe i spil og vi må ikke glemme, at Champagne og andre mousserende vine i den frisk og tørre stil også funger rigtig godt. Nedenfor kommer jeg med fem af mine favoritter som jeg ville elske at have på bordet til en frisk forårsservering med Stenbiderrogn.
Martin Tesch Karthäuser Nahe Riesling 2021
"97 points. A dry Riesling masterpiece…” – James Suckling
“Although the wines have cult status in numerous countries, prices are still extremely moderate.” – Robert Parker om Martin Teschs’ serie af enkeltmarksvine
Riesling er en af de druer, som rimer på forår og lune terrasse-dage. Det er også en drue, der med sin friske syre og aromatiske smag passer perfekt til stenbiderrogn. Vi kommer ikke uden om et af sidste års største "breaking news-øjeblikke" i vores vinverden. Martin Tesch leverede nemlig karrierens foreløbige højdepunkt med hans enkeltmarksvin, Karthäuser 2021, der ikke bare opnåede 97 points hos James Suckling - den kom også ind på en 7. plads over verdens bedste value-køb. Det er yderst sjældent at finde denne kombination!
Karthäuser er en historisk mark med navn efter Laubenheims vinkyndige karteusermunke, der allerede i Middelalderen så det sydvestvendte amfiteaters potentiale. Det potentiale har været åbenlyst i flere hundrede år og op til nutiden, hvor marken også var Grosses Gewächs-klassificeret indtil Martin Tesch trådte ud af det tyske VDP-forbund.
Vinen indsmigrende aromatisk og diamant-klar i frugten, som smagsmæssigt domineres af fersken, melon, citrus og madæbler. Det hele gennemsyres af en magisk mineralitet, der sørger for at rense munden efter de små stenbiderrogn. WOW!
Læs mere om Martins Teschs "dry Riesling materpiece" her!
Lamblin & Fils Chablis 1er Cru Fourchaumes
Fantastisk 1er Cru Chablis, der med op til 97 points smager i retning Grand Cru. Og det kan man faktisk godt forstå. Der er nemlig rigtig mange vineksperter, der mener at niveauet fra "Fourchaumes"-marken er værdigt til at bære Grand Cru-betegnelsen.
"A Premier Cru many feel should be elevated to Grand Cru status” – Robert Parker
Det her er et klassisk og luksuriøst match til stenbiderrogn fra en producent, der i dén grad ved, hvordan Chablis skal laves. Lamblin & Fils har nemlig lavet vin siden 1690 og er dermed et af Chablis’ ældste vinhuse, der nu gennem 12 generationer har forædlet og forfinet kunsten at lave mineralske hvidvine i verdensklasse.
Fourchaumes er ejerens (Michel Lamblins) egen personlige favoritvin og med med finesse, elegance og cremet Chardonnay-fylde er den et fantastisk valg til stenbiderrognen.
Læs mere om Lamblin & Fils Chablis 1er Cru Fourchaumes her!
Markus Huber Grüner Veltliner Alte Setzen Erste Lage 2020
Fra 1er Cru i Chablis til en anden 1er Cru, denne gang i den østrigske region, Traisental. Her er den unge vinmager, Markus Huber, godt i gang med at bringe Grüner Veltliner ind på den store hvidvinsscene og sidste år skabte han sin første 100 points-vin med netop den østrigske nationaldrue.
Denne vin kommer fra enkeltmarken, Alte Setzen, der bærer "Erste Lage"-klassifikationen. Her skal vi lige skynde os at sige, at der ikke findes noget "Grand Cru"-niveau endnu, så det her er så højt man kan komme på rangstien. Også selvom man ikke umiddelbart kan se det på prisskiltet. Det her er et helt vanvittigt value-køb og vinen blev kåret som Østrigs tredje bedste af magasinet Vinum.
Næsen er mega-mineralsk med intens duft af rygende flintesten, hvid peber og våd kalk, der blander sig med frugtige aromaer af pære, saltet grapefrugt, kvæde, honning og lidt mango. På tungen tør, sprød og mineralsk lige under den lækkert cremede overflade. Der er ikke mange flasker tilbage fra denne fantastiske årgang, så tøv ikke med at købe Markus Hubers Alte Setzen!
Læs mere om Markus Hubers Erste Lage Grüner Veltliner her
Bernard Magrez Bleu de Mer Rosé 2022
Stenbiderrognen er en af de klassiske forårsbebudere og det betyder samtidig, at rosé-sæsonen for alvor skydes i gang. Det er en fantastisk lejlighed til at fremhæve en af de mange nye vine som vi har fået i vores sortiment fra den verdensberømte vinmand, Barnard Magrez. Franskmanden ejer nogle af Bordeaux' største og mest berømte vinslotte, herunder Château Pape Clement, der har høstet adskillige 100 points ratings. Men den berømte vinmand mestrer også kunsten af lave stor kvalitet til små penge. Tag bag denne elegante og smukke rosé, Bleu de Mer.
Det her er klassisk sydfransk rosé, når det er allerbedst. En sprød og elegant tørstslukker med jordbær, ferskener og et terroir-strejf af Middelhavskrydderier. Den kan uden problemer hamle op med de dyre varianter fra Provence, men som du kan se, så er prisen skudt helt i bund! Det kan godt gå hen blive sommerens største rosé-hit. Du hørte det her først.
Læs mere om Bernard Magrez Bleu de Mer Rosé her
Reyes d'Aragon Cava Gran Reserva Brut Nature
Vi slutter af med en mousserende vinanbefaling til stenbiderrognen. Blinis og kaviar med Champagne er som bekendt et af det helt store nytårs-match og det fungerer også til den lyserøde kaviar. Du kan selvfølgelig gå med det skudsikre valg, en Blanc de blancs-Champagne på Chardonnay, men jeg vil alligevel godt slå et slag for, at man prøver en stor Cava. Der kan nemlig være store smagsoplevelser at hente til langt færre penge end i det franske prestige-distrikt.
Denne flaske fra Reyes d'Aragon er husets "flagskib" og er fremstillet med andengæring på flaske, ligesom vi kender det fra Champagne. Den er faktisk også lavet på 80 % Chardonnay, så den har noget Blanc de Blancs-DNA over sig. Druerne høstes i kølige 800 meters højde fra gamle vinstokke og får derefter luksusbehandling i kælderen med 3 måneders fadlagring efterfulgt af hele 40 måneder på flaske, hvilket giver den Gran Reserva-betegnelsen samt en helt utrolig smagskompleksitet.
"Modent, elegant og dufter sgu som nogle af de bedste, ældre årgangschampagner.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!