• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Vin og mad / 25-10-2023 14:46:08

Guide til at sammensætte ost og vin


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Ost og vin er to råvarer, der kan matche hinanden på genial vis. Oste-udvalget er imidlertid ligeså varieret i smag som det er tilfældet med vin og derfor kan det nemt blive lidt af en jungle af finde ud af, hvad man skal sætte sammen. Det guider vi dig igennem i denne uges blogindlæg og uanset om du er en vinelsker eller en oste-entusiast, får du her en dybere forståelse af, hvordan du bedst kan sammensætte disse to delikatesser for at skabe en himmelsk smagsoplevelse.

Balance er nøglen - kig både på vinens og ostens intensitet

Før vi dykker ned i specifikke vine og ostetyper, så lad os først tage et hurtigt kig på de grundlæggende principper bag kombinationen af vin og ost. Det vi leder efter er, at hver mundfuld skal have en harmonisk blanding af smag, hvor ingen af elementerne overmander hinanden. Dette opnås ved at parre vine og oste med komplementære smagsprofiler. Dvs. har vi en nøddeagtig Comté, så er det lækkert med en fadlagret hvid Bourgogne på Chardonnay, der typisk har netop disse smagsnuancer. Er det imidlertid en stærk blåskimmelost kan en intens og sødmefuld Vintage Portvin med høj alkohol være dejligt til at "neutralisere" smagsløgene.

Man kan også gå efter en såkaldt "kontrastparring". Det kunne eksempelvis være en blød og cremet brie, der sammensættes med en frisk Riesling, som skærer igennem fedmen og renser munden efter hver mundfuld.

Husk, at hvis du serverer syltetøj, marmelade eller andet sødt tilbehør til osten, så skal denne sødme gå igen i vinen. 

iStock-1243208900

Rødvin har ikke længere monopol på at ledsage osten

Mange husker sikker "ost og rødvins-arrangementerne" fra de gamle dage, hvor man fik serveret højtanniske vine, typisk fra Bordeaux som var på mode i 1990'erne, sammen med alverdens oste. Arrangementerne var uden tvivl hyggelige, men selve ost/vin-sammensætningen var knapt så vellykket. Det har helt sikkert hjulpet, at producenterne i dag er blevet dygtigere til at lave vine med rundere tanniner, men myten om at ost nødvendigvis skal ledsages af rødvin, er efterhånden blevet aflivet.

Som vi skal se lige om lidt, kan visse rødvine være fantastiske til ost, men det er vigtigt at holde sig for øje, at både hvidvine såvel som Sauternes og Portvin et langt stykke hen ad vejen er mere velegnede at smide på ostebordet.

Hvide cremede oste som Brie og Camembert 

Lad os begynde med et par af de mest kendte ostetyper, Brie og Camembert, som er de mest populære varianter indenfor genren af hvide, bløde og cremede oste. Disse oste er kendetegnet ved en mild, let nøddeagtig smag og for at fremhæve dette bør vi også vælge en vin, der er mild og delikat i smagen. En Chardonnay med friskhed og frugt i fokus er et perfekt match til Brie. Du behøver altså ikke nødvendigvis at finde en dyr fadlagret udgave. Alternativt kan du vælge en mousserende vin på Chardonnay, kendt som Blanc de Blancs, hvor boblerne hjælper med at rense munden for den fedtede ost. 

Vinanbefalinger hvide, cremede oste såsom Brie og Camembert

Parmesan og rødvin

Hårde oste - Parmesanost

En af de mest kendte og populære oste i verden. En ost, der kan bruges til nærmest alle pastaretter, men som også fungerer glimrende på tapas-brættet i selskab med charcuteri. Parmesanosten er kendt for sin nøddeagtige smag og hårde konsistens. Her har vi med en ost at gøre, hvor rødvinen faktisk er rigtig god. Der må gerne være smæk på smagen, så prøv en god Chianti Classico, Brunello eller Barolo. Er du mere til hvidvine, kan du med fordel vælge en stor Chardonnay med fadlagring og måske endda lidt alder, så du får de nøddeagtige nuancer frem til at komplimentere den lagrede Parmesanost. 

Vinanbefalinger til hårde oste som Parmesan

Gedeost

Gedeost har en intens og ofte krydret smag med noter af urter og græs. Derudover er den relativt syrlig i smagen, hvilket også fordrer en vin med et godt syreniveau. Når det kommer til gedeost og vin, findes der en helt perfekt kombination med Sauvignon Blanc fra Loire, dvs. enten fra Sancerre eller Pouilly-Fumé. Loire-regionen er kendt for at fremstille et bredt udvalg af godeoste og her gælder det gamle princip om at drikke det lokale vin til den lokalfremstillede mad. Sauvignon Blanc fra Loire har den fornødne syre til at skabe balance med syren i oste samt de underliggende urtede aromaer, der skaber perfekt harmoni i smagen. Gode alternativer finder du i Pinot Grigio og Chablis, som også har sine forcer i friskheden og den rene frugtsmag. 

Jeg har ofte fået serveret gedeost med honning og timian med tysk Spätlese eller Auslese Riesling. En servering, der fungerer himmelsk!

Vinanbefalinger til gedeost

Comte og hvidvin

Comté og andre faste oste

Comté er en berømt ost fra den østlige del af Frankrig og den tilhører familien af andre faste oste som Emmentaler, Cheddar og Gruyere. Comté er en fremragende ost med en delikat og nøddeagtig smag samt en fast tekstur, der i dén grad kalder på stor Chardonnay og Champagne, hvor vi kan finde de samme aromaer. Det oplagte er naturligvis at kigge mod Bourgogne ift. den store Chardonnay, men skal du have prisvenlige alternativer, så kig efter vores new zealandske producent, Tony Bish. Ift. Champagnen, så kan du med fordel vælge en variant, der har ligget længe på bærmen (gærresterne), hvorved den toast- og nøddeagtige smag opnås. En Vintage Champagne med lidt alder er ligeledes helt perfekt. 

Hvis du er mest til rødvin, så vil Pinot Noir eller Beaujolais være gode kandidater med deres store frugtighed og ikke alt for voldsomme tanniner. 

Vinanbefalinger til Comté og andre faste oste

Sauternes roquefort

Blåskimmeloste som Roquefort, Gorgonzola og Stilton

Vi slutter oste-guiden af med de karakteristiske blåskimmeloste, der omfatter Roquefort, Gorgonzola, Stilton og mange andre. Disse oste er skarpe i smagen, cremede i teksturen og er ofte meget salte. Til at matche de kraftige oste gør du klogt i at vælge powerfulde hedvine såsom Sauternes eller Portvin. Førstnævnte er et decideret match made in heaven, da de botrytiserede druer giver en helt unik aromaprofil, som fungerer perfekt i mødet med den skarpe blåskimmelost. Er du interesseret i at læse mere om Sauternes, så finder du vores guide om Sauternes her. Et andet oplagt valg, er portvinen, som har både smagsintensiteten samt alkoholstyrken til at rense godt ud i munden efter osten. Du kan vælge en Vintage Port, hvis du vil maxe ud på smag og kompleksitet, men en god LBV går bestemt også an. 

Vinanbefalinger til blåskimmeloste.