• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
/ 21-12-2023 14:17:21

Vin til Sushi


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Engang var nytårstorsken helt fast inventar til nytårsaften på linje med andestegen til jul, men igennem de seneste 20 år har Sushi-rullerne sneget sig indenom torsken, der i vid udtrækning er blevet erstattet af de japanske specialiteter. Nytårsaften er nok den dag på året, hvor der spises mest sushi og derfor får du her vores bedste guidelines til, hvordan du matcher vin og sushi. 

Sushi kalder aromatiske, sprøde hvidvine og Champagne

Sushi er en af de mest varierede retter, der findes. Nogle foretrækker de enkle Nigiri mens andre er mest til Rolls med eksempelvis tempurastegte rejer. Det er dog ingen tvivl om, at sushi består af mange forskellige smagskomponenter, der stiller nogle krav til vinen du sætter til. Vi har de søde, let klæbrige ris, stærk wasabi, soya, chili-mayo, syltet ingefær mm. Derfor vil det også være min anbefaling, at du ikke hiver proppen af de mest potente, alkoholtunge og særprægede vine - gem dem til en anden gang. Derimod er vine med lette frugtnuancer, friskhed og mundrensende effekt at foretrække. 

Med vine fra en af nedenstående kategorier, er du garanteret et godt match med Sushi'en.

  • Riesling - du kan faktisk både bruge tørre eller halvtørre alt efter dine egne præferencer, men også afhængigt af, hvor meget chili mayo du putter på din sushi. De sødere varianter er gode til at dulme varmen fra chili. 
  • Sauvignon Blanc  
  • Grüner Veltliner
  • Albariño
  • Rosé - gerne en tør elegant udgave fra eksempelvis Provence
  • Champagne - gerne en brut-udgave med en smule dósage

Toi Toi Blog

Sauvignon Blanc - både fra Loire og New Zealand

Sauvignon Blanc er for tiden en af de mest populære hvidvinsdruesorter og særligt de ekspressive og ultra-aromatiske vine fra New Zealand går deres sejrsgang i hele verden. Mens du aldrig går alt i byen med en Sancerre eller Pouilly-Fumé fra Loire, så er Sauvignon Blanc i new zealandsk fortolkning bare helt perfekt til Sushi. Den friske og aromatiske frugt kombineret med det mineralske touch spiller skønt sammen.  

Hvis ikke det var fordi, at vi også forhandlede verdens bedste Sauvignon Blanc (Casa Marin Cipreses fra Chile), så ville Toi Tois Reserve-udgave være vores bedst anmeldte nogensinde. Den har netop fået 96 points af Nathalie Mclean og overgår ikoniske vine som Dog Point og Cloudy Bay. Til prisen er det her et af vores bedste køb - og samtidig perfekt til sushi!

🏅"96 points. Vibrant, silky and lingering on the palate.” - Natalie Maclean
🏅“95 points. A powerful expression showing passionfruit, kaffir lime, rockmelon and lemon zest...” – Wine Orbit

🏅"94 point. En teknisk perfekt vin, og så er den urimelig billig i forhold til dens kvalitet" - WineWherever

Du finder Toi Tois Sauvignon Blanc Reserve 2020 - klik her

Pauly blog

Riesling i både tør og halvtør udgave er fremragende til sushi

Der er rigtig mange, der tænker Riesling med det samme, når de skal have sushi. Det er der en rigtig god grund til - det er nemlig et af de helt sikre valg og du kan faktisk både servere helt tørre eller let sødmefulde udgaver til sushi. Spätlese, Kabinett eller andre halvtørre Rieslinger-typer er oplagte, hvis du spiser tun med chili eller dypper i chili-mayo. Her går sødmen ind og dæmper den varme chilismag og nulstiller munden efter hver mundfuld. 

Jeg vil klart kigge mod Mosel og Axel Paulys Generations, hvis jeg skal bruge en let sødmefuld Riesling til min sushi. I glasset frisk, men ikke tør. Heller ikke sød. Hvidvinen rammer det perfekt læskende Mosel-midtpunkt, hvor Riesling-nydelsen topper. Et brag af en enkeltmarks-Riesling fra den op til 60% stejle og sydvendte topmark Bernkastel-Kueser Kardinalsberg. Er du glad for denne stil, så kan jeg også anbefale Axels topudgave Steinerd, som tidligere har fået 94 point af Robert Parker. 

Du finder Axel Paulys Mosel Riesling Generations 2022 her

Gruner Veltliner

Østrigs Grüner Veltliner

I rækken af sikre vin-valg til sushi skal Grüner Veltliner fremhæves. De kølige marker i Østrig frembringer udsøgte, sprøde og mineralske vine med afstemte frugtnoter, der fremhæver sushiens smag uden at overdøve den. Samtidig vil den ranke syre være med til at rense munden efter de lidt fedtede ris. Rent strukturmæssigt har Grüneren meget til fælles med Riesling (fra Tyskland), men du får en noget anderledes aromaprofil, der virkelig kan være spændende. 

Markus Hubers Grüner Veltliner Terrassen har været en kundefavorit igennem adskillige år og det skyldes ikke mindst, at han til en uhyre lav pris formår at levere en rigtig spændende vinoplevelse. Se bare ovenstående citat fra Mad & Monopolet. 

Læs mere om Markus Huber Terrassen Grüner Veltliner her 

Opalan og sushi

Champagne er den ultimative Sushi-ledsager

Champagne anses ofte for at være en luksuriøs aperitif eller et festligt glas til at skåle i kl. 24.00, men hvis du skal have sushi til nytårsmiddagen, så lad de fine bobler blive på bordet. Boblerne har en dejlig mundrensende effekt, der er særligt god når man spiser mange forskellige stykker sushi. De rene og frugtbetonede Blanc de Blancs-udgaver er sublime partnere til sushi, men det er en god idé holde sig til Brut-varianterne, der lige har en smule dósage til at matche sødmen i risene. 

I efteråret fik vi en ny og spændende Champagne-producent i vores sortiment, hvor alle flaskerne i porteføljen har taget anmelderne med storm. Laurent Godard er en lille Champagne-bonde, der blot ejer 4,16 hektar vinmarker i Marne-dalen. Hans Blanc de Blancs er en sprød og citrusmineralsk Champagne, der har modnet i hele 40 måneder på gærresterne, så du får den eftertragtede brødkrumme-komplekse smagsdybde, der gør Champagne så unikt. 

Se mere om Laurent Godars "Opalan" Blanc de Blancs Champagne her