/ 04-11-2019 15:16:23

  Vin til retter med and


  Af Malene Bach

  And kan serveres på mange måder. Men hvilke vine er gode til and? I dette indlæg vil der være forslag til, hvad du kan servere til de fedtdryppende confiterede andelår,  andestegen til jul og andre lækre anretninger med den 'tobenede fætter'. 

  Vin til confiteret andelår/Confit de Canard med salat

  Confiteret andelår indeholder en del fedt og er en kraftig spise. Derfor må vinen gerne have noget tilsvarende saft og kraft, der kan matche fedmen i retten. Confit de Canard serveres ofte med en frisk grøn salat og en syrlig dressing, så for at få puslespillet til at gå op, må vinen gerne have en vis friskhed over sig. En fadlagret Barbera fra Piemonte er et godt bud, da den både har syre og frugt til at stå op i mod retten. Dog må den gerne være i den fyldigere ende af skalaen. En vin fra det nordlige Rhône vil også tage sig godt ud sammen med Confit de Canard, da vine lavet på Syrah har den nødvendige frugt, fylde og syre til at fungere som modspillere til den fede and. Det samme gælder vine fra det sydlige Rhône, som ofte er lavet på et blend af Grenache, Syrah og Mourvedre. 

   

  En frisk, saftig og powerfuld Barbera fra Piemonte: Broccardo Barbera d'Alba La Martina 2017

  Det bedste fra Nord- og Sydrhône forenet i én vin: Xavier SM

   

  And

   

  Vin til andesteg med det hele

  Her er det en fordel at gå på jagt efter vine med høj alkoholprocent og masser af saft og kraft - evt. med lidt sødme - der kan matche rødkålen, som så ofte ledsager andestegen. Hvis du er til Amarone, er dette den oplagte lejlighed til at hive denne saftbombe frem fra gemmerne. Andre gode valg vil være en italiensk Primitivo eller oversøisk Zinfandel, der både har masser af frugt og sødme. Hvis du ikke er den store Amarone-fan, er der heldigvis også andre muligheder. Du kan for eksempel gå efter vinene fra Sydrhône såsom Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras etc. Er du til spansk vin, kan en Tempranillo uden for meget fadlagring også være et godt bud.

   

  Topanmeldt Amarone fra det berømte vinhus Zeni: Zeni Amarone Classico 2015

  Blød og lækker italiensk Primitivo: Masso Antico Primitivo 2017

  Og fra det franske hjørne: Xavier Vacqueyras 2015

  Frugtig Tempranillo med masser af fylde og elegance: Mio de M.O. Toro 2016

   

  Er du ikke bange for at eksperimentere lidt, kan du også servere kirsebærvin til din and. Det vil være oplagt, hvis der er kirsebærsauce på det veldækkede bord.

   

  Saftig og sød kirsebærvin fra danske Frederiksdal: Frederiksdal Vin af Kirsebær 2016

   

  andebryst

   

  Vin til Berberi-andebryst

  Andebryst, der er stegt ved lavere temperatur (mellem 55 og 65 grader), tåler vine med flere tanniner end confiteret og helstegt and, der typisk steges ved højere temperaturer, hvor kødet mister noget af sin evne til at 'tage i mod' tanninerne. Vine med et højt indhold af tannin kan derfor føles udtørrende, men dette er altså ikke tilfældet her. Du kan altså godt vælge de italienske mastodonter som Barolo og Barbaresco eller de franske Bordeaux-vine fra appellationerne Medoc, St. Estèphe, Margaux, St. Julien, Pomerol eller St. Emilion. Det er dog vigtigt at understrege, at sødt tilbehør hurtigt kan føre til døden for de nævnte vine, så hvis der er hjemmelavet rødkål på bordet, vil det være en god idé at holde sig til vinforslagene ovenfor.

   

  Vores bedste Barolo til prisen: Barolo Levoluzione 2012 Montalbera

  Vellavet og harmonisk Barbaresco: Casali del Barone Barbaresco 2015

  En Margaux fra topslottet Château Siran: Chateau Siran Margaux 2014

   

  and3

   

  Vin til and med appelsinsovs

  På grund af sødmen og syren fra appelsinerne, kræver denne tilberedning en vin, der både er lidt sød, fyldig og kompleks og med et tilpas niveau af syre til at matche appelsinernes syrlighed. Det kan være en Pinot Gris fra Alsace, der både har alkoholtyngden og en snert af sødme. Et andet spændende valg er Viognier, der med sin olierede tekstur og stærkt aromatiske profil vil kunne leve op til enhver And a L'Orange. Skal det være lidt mere fint, kan man også skylle anden ned med et glas dejlig sød Sauternes.

   

  Stor og klassisk Pinot Gris: Gustave Lorentz Pinot Gris Grand Cru Kanzlerberg 2010

  Lækkert og blødt Viognier-blend fra Rhône: Château d'Aigueville Côtes du Rhône Blanc 2017

  Og ikke at forglemme: Et godt glas Sauternes: Chateau Mauras Sauternes 2005

   

  Vin til and i rød thai-karry sauce

  I den klassiske servering laves saucen af kokosmælk, chili og en pasta bestående af en lang række krydderier. Det betyder, at retten har masser af fedme, sødme og eksotiske aromaer. Det klassiske valg vil være en Gewurztraminer, men en anden vin med lidt sødme kan også sagtens gå an. Hvis du ikke er til den stærkt aromatiske og lidt parfumerede smag af Gewurztraminer-druen, kan du evt. gå efter et blend, hvor druen er mindre fremtrædende.

   

  Fyldig, kompleks og eksotisk Gewurztraminer: Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2016

  Et blend lavet på Chardonnay, Gewurztraminer og Garganega: Amicone Bianco 2018

  Og en Albariño med et strejf af sødme: Martin Codax Albariño Marieta 2018

   

  and thai

   

  Vin til peking and

  Ligesom flere af de andre anretninger kræver denne krydrede servering en vin med lidt sødme, men dog behøver den ikke at have den samme fylde. Prøv gerne en oversøisk Pinot Noir eller en halvtør hvidvin.

   

  ''Bourgogne-killer'' fra Chile: Casa Marin Cartagena Pinot Noir 2016

  Frugtig hvidvin fremstillet efter Amarone-metoden: Galante Bianco 2017

   

  peking and

   

  Vin til anderilette

  Anderilette serveres typisk ovenpå et stykke rugbrød med sennep og surt som tilbehør. Derfor må vinen også gerne have en frisk syre og gerne lidt sødme. Prøv en Riesling fra Tyskland eller Alsace - dog ikke al for tør - eller en frugtig Pinot Gris fra Alsace eller Italien.

   

  Dejlig og frugtdomineret Pinot Gris fra New Zealand: Sacred Hill Pinot Gris 2016

   

  vin-1