Chili con carne. En dejlig chiliret, der er perfekt til at fyre op under kroppen på en kold dag. Ordet chili con carne betyder intet mindre end ''chili med kød''. Udover kød og det stærke chilikrydderi, som i nogle udgaver nærmest får munden til at spy flammer, indeholder retten typisk bønner, peberfrugt, løg og tomat. Vi har fundet syv hede forslag frem til dig, som du kan servere til din hjemmerørte chili con carne. Se flere forslag nedenfor.
Da chili con carne er en stærk ret, må den gerne mødes af en tilsvarende kraftig rødvin, der gerne må have en passende mængde solmoden frugt, afrundede tanniner og evt. lidt sødme på bagkanten. Gem din fineste Pinot Noir til en anden dag. Det samme gælder andre lettere og elegante eksemplarer, der kan risikere at blive slået hjem af chiliens flammende kraft og spicyness. På hvidvinssiden må vinen gerne være tilpas fyldig, fadlagret, fed og med en snert af sødme. Det kunne for eksempel være:
The Biker Zinfandel Paso Robles Four Vines 2018
En supersaftig og solmoden Zin, hvor der hverken er sparet på smag eller alkohol. En rigtig powerbombe med lun bamsefrugt og et dejligt fadkys, ladet med power og krudt til den helt store guldmedalje. Så er det op på cyklen, for her er masser af ekstra gear af både krydderi, frugtpower og blødhed, der tonser i mod smagssanserne. Det er næsten umuligt ikke at blive væltet af cyklen af dette eksemplar, der er den højst anmeldte Biker til dags dato. Vinene fra Four Vines betager nemt med deres dristige design og vanvittige velsmag.
Masca del Tacco Primitivo Riserva Li Filitti 2016
En solkysset Primitivo, der er tilpas krydret og bare oser af saftighed og storhed. Mandurien i Syditalien har et ry for deres Primitivoer, en drue, som de mestrer på masterclass-niveau i det solbagte område. Druerne, der finder vej fra vinmarken til Li Filitti, er høstet fra gamle, fritvoksende ''busk-vinstokke'', hvilket giver en overflod af fylde og smagskoncentration, som vinen så gavmildt deler ud af. Efterfølgende forkæles vinen med 24 måneders fadlagring, og resultatet er lig med en varm, krydret, let sødmefuld og kraftig Primitivo-oplevelse til topkarakter. Ja, når Primitivo er stort, er det rigtig stort. Her er et eksempel på samme.
Athenaeum Merlot Napa Valley 2016
En ''mesterlig Merlot'' kalder Flaskehalsen denne vin. Houlberg istemmer hyldesten og roser vinen for dens indsmigrende silkefrugt. Ligesom de andre er Athenaeum Merlot en kraftig bassemand, masser af smæk på smagen og frugten, fuld fart fremad og ''jeg-skal-komme-efter-dig'', en popularitetssikker powervin, der ikke kender til hastighedsgrænser eller fartstriber, men som bare kommer drønende derudad, så lækker blød bagtil og alligevel skarpt fokuseret, erotisk buttet og tætpakket med sødladen frugt. Et blend af 85 % Merlot, tilsat nogle dråber af en række andre druesorter, ligger til grund for denne mørke og stærkt velsmagende vin med drikkeglæde i kongesædet.
Buglioni Ripasso Il Bugiardo 2017
Buglionis bombastiske power-Ripasso ankommer her i den nye årgang 2017 - og hvilken mageløs entré! Skarpere tilslebet og mere krigerisk potent end nogensinde! En overdådighed af moden mørk frugt, akkompagneret af en tilpas frisk syre og et velanbragt tanninbid, blommet og rosinagtig, struktureret og massiv på samme tid, en Ripasso med udtalte Amarone-karakter - så meget, at selv anmelderne tager fejl, hvorfor vinen i sin tid blev døbt ''Il Bugiardo'', der betyder ''løgneren'' på italiensk. Også kvaliteten matcher den dyrere storebror, der næsten må blive misundelig på denne lillebror, der ikke stiller sig tilfreds med at ligne en Ripasso. Valpolicellavin på allerhøjeste plan!
Wirra Wirra Catapult Shiraz 2017
Den tidligere ejer af Wirra Wirra fantaserede om at bombe sine naboer med vin ved hjælp af en stor katapult. Drømmen blev desværre aldrig realiseret, men efterfølgerne anskaffede senere en ægte katapult og opkaldte en vin efter den for at ære forfaderen med den rige fantasi. Sådan fik dette eksemplar sit navn. En rig frugtbombe, der går målrettet i krig med og overvælder sanserne med sin solmodne Shiraz-saftighed og uimodståeligt bløde troldomsfrugt. 98 % Shiraz blandes med 2 % Viognier for ekstra aromatisk finesse - et ''masterblend'', man også bruger i stjerneappellationen Côte Rotie i det nordlige Rhône - og hermed frembringes en fortryllende vin, let krydret og kraftig, men samtidig blid ved gummerne og gabet.
Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2018
Troldmanden fra Alsace! Lorentz har tryllet igen. Den fingernemme producent har frembragt en hvidvin på den eksotisk parfumerede og ofte stærkt olierede Gewurztraminer-drue, en af de ædle sorter i ''Vosgeserlandet'', der ofte er ophav til krydrede og fyldige eksemplarer af slagsen. Indimellem kan det næsten kamme over, hvis der ikke er en knivskarp balance til at holde vinen i ave. Men det er ikke tilfældet her: Lorentz mestrer til fulde balancekunstens fine regler. Mango, lychee, honning, orangeblomst og litchi er blot nogle af de noter, der følger trop på rad og række efter hinanden i den elegante vin, hvor sløret løftes, skørtet trækkes op, for en oplevelse af Grand Cru-karakter.
Raeburn Chardonnay Russian River Valley 2018
Hvis du er til klassisk blød, cremet og fadlagret Chardonnay, skal du stige på Raeburns Chardonnay-tog, der vil skænke dig en himmerigsoplevelse. En premiumvin, en oplevelse i særklasse, der byder på lækkert vaniljekrydderi, en flødecremet mundfornemmelse og en sydlandsk tropecocktail af mango, pære, melon, banan mfl. Stadig med elegancen i behold, uden at det bliver uudholdeligt amerikaner-fedt, vulgært og klodset. Oplevelsen tager endnu en positiv drejning, da en herlig lemonbitterhed og et friskt, nærmest vægtløst syrepust entrerer for til sidst at forsvinde med manér. Ja, Raeburn har det hele. Mums og mere, tak!
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!