Måske kender du dem. Måske gør du ikke. I dette indlæg vil tage tråden op fra et tidligere indlæg om oversete druer. Det handlede nemlig kun om rødvinsdruer eller de såkaldte blå druer, som vi ofte ikke ser så meget til eller bemærker. I dette indlæg vil vi dykke ned i de oversete hvidvinsdruer - inden for vinverdenen også kaldet grønne druer. Hvad enten du har forelsket dig i fed og fadlagret Chardonnay eller er svært begejstret for slank og aromatisk Sauvignon Blanc, vil du forhåbentlig finde inspiration til din videre rejse ind i vinens verden og dens mangfoldighed af druesorter. Klik på billederne for at læse mere om vinene og se priser.
Part 2: Oversete hvidvinsdruer
Rkaciteli - druen med det umulige navn
Navnet er næsten ligeså umuligt at stave, som det er at udtale. Druen skulle minde om Sauvignon Blanc som ung, mens den med alderen kan antage Riesling-karakter. Det vrimler ikke ligefrem med information om denne - for de fleste - ganske ukendte drue, der dyrkes i Makedonien. Men hos Supervin skortede det ikke på lovord, da vi blev præsenteret for druen i form af en vellavet vin fra det nordmakedonske vinhus Stobi. Druen kan kendes på sine florale noter, der ofte eskorteres af citrus og limefrugt, samt hints af eksotisk frugt, der bryder igennem som solstråler. Vinene har en frisk syre og sprød karakter - akkurat ligesom en god Sauvignon Blanc eller Riesling, som vi kender og elsker dem! Rkaciteli kan prale af at være en af de ældste druesorter i verden, men blev dog først introduceret i Makedonien i 1950'erne. Særligt i Vardar River Valley regionen dyrkes denne aromabombe, der udgør over 1 % af beplantningen af alle druesorter i dette østland.
Garganega - Soaves stolte signaturdrue
Garganega er hoveddruen i hvidvinene fra Soave i det nordlige Italien. Og det er da heller ikke svært at forelske sig hovedkuls i denne spændstige charmør, der desværre også må opleve at være overset iblandt verdens druer. Det skyldes dog til dels, at druens navn som udgangspunkt ikke figurerer på vinene, som blot bærer navnet på området/vindistriktet. Det er en skam, for Garganega imponerer med sin aromatiske profil, der ofte byder på karakteristiske noter af fennikel og mandel. Garganega er som ung typisk let og frisk med klare toner af citrus, hvid fersken, æbler og honningmelon. Visse Soave-vine bliver ligefrem sammenlignet med Chablis - og der er da også visse ligheder mellem den sprøde ungdommelige italiener og frisk, purung Chablis med deres æblesaftighed. Der findes dog også de ældre eksemplarer af Soaves stolte signaturdrue, som kan antage en mere honningagtig karakter kombineret med lidt krydderi af safran, kørvel, og fennikel med tiden. Garganega egner sig også til at indgå i dessertvine såsom Recioto di Soave, hvor tørring af druerne bidrager til en lækker honningagtig sødme i vinene.
Fiano - sprød og lækker, men sart flanør
Fiano giver vine med herlige noter af honning og nødder. I Italien er den bedre kendt under navnet Fiano di Avellino, og særligt i det sydlige Italien har de taget druen til sig, hvor den især dyrkes i Campagna og på Sicilien. Fiano-vinene er typisk sprøde og friske i stilen, men druen er dog særligt modtagelig over for oxidering, så derfor skal den behandles med varsom hånd i vineriet, hvilket mange winemakere dog også er dygtige til. Fiano er den fødte flanør: sprød og lækker, men alligevel sart og elegant.
Albillo - Spaniens svar på Viognier?
Albillo er spansk hvidvinsdrue, der især findes i Ribera del Duero, hvor den typisk giver fyldige vine med lav syre og høj viskositet. Druen dyrkes dog også i Madrid og andre steder i Spanien. Derfor kan den minde lidt om Viognier ifølge nogens mening - og ligesom den franske pendant indimellem bruges i Côte Rotie rødvinene, har Albillo også været brugt til at tilføre blødhed og krop til nogle af rødvinene fra Meseta. Den kan kendes på sine florale og let parfumerede aromaer, der kommer til udtryk i de bedste af vinene, og druerne har en let gylden farve. Flere af vinene lavet på denne drue har også gemmepotentiale.
Grillo - folkeforføreren fra Sicilien
Grillo er en ukendt drue for de fleste, men ikke hos Supervins kunder, hvor vores Olli Grillo til stadighed bliver ved med at vække begejstring og få rosende ord med på vejen. Denne oversete sicilianske perle kan minde lidt om en frugtig Pinot Grigio eller en træfri Chardonnay. Den overbevisende folkeforfører kan have noter af eksotisk frugt, der kombineres med lidt citrus, hvide blomster og lidt honning. Ja, alle elsker bare Grillo - og det samme gør vi hos Supervin!
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!