• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Viden om vin / 13-09-2024 08:23:51

Guide til Spaniens hvidvine - del 2


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Vi fastholder spotlyset på de spanske hvidvine og ser i denne uge nærmere på, hvad Baskerlandet, Ribera del Duero og Valencia har at tilbyde. Selvom flere af disse områder er mest kendt for at lave rødvine, så er det alligevel her vi finder nogle af Spaniens og verdens bedste hvidvine. 

Baskerlandet vin

Baskerlandet er en af Spaniens mange selvstændige regioner. Faktisk er der hele 17 for at være helt præcis. Det ligger helt ud til Atlanterhavet og vi er ikke langt fra den franske grænse. Er du glad for mad og vin, så er Baskerlandet et sandt paradis. Ifølge den officielle Michelin-guide for 2024, så råder den nordspanske region over intet mindre end 33 stjerner fordelt på 23 restauranter. Med tanke på at Baskerlandet er 6 gange mindre en Danmark, så siger det lidt om, hvor vild koncentrationen af toprestauranter er på disse kanter. Har du muligheden, så besøg San Sebastian, der er en af de byer i verden med bedst udvalg af mad og vin.  

Vindyrkningen i Baskerlandet er naturligvis meget påvirket af Atlanterhavet - ligesom Rias Baixas - og du finder typisk friske lette hvidvine, der går fremragende til de utallige fisk- og skaldyrsretter, der dominerer madscenen i byerne her. 

Ligesom i mange andre spanske vinregioner, så er man i Baskerlandet meget begejstrede for at genrejse opmærksomheden omkring gamle druesorter, der måske har været på vej ud. Det sker i dén grad i den førende baskiske appellation, Txakoli, som blev etableret tilbage i 1994 og som dækker omkring 250 hektar vinmarker med godt 69 officielle producenter. Her i Supervin startede vi med at importere vine fra det absolut førende hus, Gorka Izagirre, der meget passende har hjemme i kælderen på den 3-stjernede Michelin-restaurant, Azurmendi. 

I 2005 tog Michelin-kokken Eneko Azurmendi en beslutning med sin onkel om at starte et pioner-projekt – både for baskisk gastronomi, men også for vindyrkning. Missionen var at booste dyrkningen af lokale druesorter og lave unikke terroir-vine fra de op til 30 % stejle marker lige uden for Bilbao by. Hovedrollen indtages især af den hvide drue med det tungevridende navn, Hondarrabi Zerratia, der minder lidt om en krydsning af Mosel Riesling og Loire Sauvignon Blanc. Hos Gorka Izagirre praktiserer man en ”low intervention”-filosofi,  hvor terroiret taler for sig selv. Alle vinene tilbringer mindst 4 måneder i kontakt med de fine gærrester og nogle endda helt op til 20 mdr. 

"Det burde blive det næste spanske hit på de danske breddegrader" - Rene Langdahl (Om vinene fra den baskiske appellation Txakoli)

Se alle vinene fra Gorka Izagirre her

Hvidvin RIbera

Danskerne sætter i disse år rekord i forbruget af rødvine fra Ribera del Duero og vi er det land i verden, udenfor Spanien, der drikker flest flasker målt pr. indbygger. Men sideløbende med Tempranillo-druens og Ribera del Dueros sejrsgang er der sket store fremskridt i regionens hvidvinsproduktion og i 2019 opnåede man endelig en officiel certificering - også kaldet D.O - for Ribera del Dueros hvidvine.

Der laves kun 3 % hvidvine i regionen ud af den samlede produktion, så her kan man vidst roligt tale om en specialitet. Kravet til Ribera del Dueros hvidvine er, at de minimum skal indeholde 75 % af druesorten Albillo Mayor, som mange ynder at sammenligne med Chardonnay takket være dens evne til at fadlagre og afspejle det terroir den dyrkes i. Alt afhængigt af, hvor meget fadlagring Albillo får, kan den gå fra at være frisk og mineralsk a la Chablis til nærmest at være smørblød og Meursault-fyldig. 

Her i Supervin fører vi Lopez Cristobals Albillo, der er en lille mikroproduktion på blot 5.000 flasker årligt. Den produceres på 50 år gamle vinstokke og gærer/modner i 3 måneder på helt nye egetræsfade. Her får man en smuk kombination af den mineralske finesse og elegance, der kendetegner Albillo fra Ribera del Duero og så det luksuriøse strejf af fadkrydderier. Et oplagt alternativ til hvid Bourgogne!

Hvis du vil prøve det ypperste fra Ribera del Duero, så har vi også Dominio del Águilas hvidvin, som netop er blevet hædret med 100 points hos Guía Peñin. Det er en hvidvin, der kan måle sig med de helt store ikoniske vine som Viña Tondonia og Ygay fra Marqués de Murrieta. Det er så ekstraordinært lækker en hvidvin med en fremstillingsproces, der næsten ubegribelig. Derfor har jeg tidligere skrevet et helt blogindlæg blot om denne vin. Det kan du læse her. 

Vi slutter vores rundtur igennem de store spanske vinregioner i.... Valencia?. De fleste forbinder nok Valencia mest med Paella, appelsiner og Costa del sol, men faktisk har der været produceret vin på disse kanter i flere tusinde år. Okay, Valencia bliver nok aldrig en lige så berømt en region som Rioja og Ribera del Duero, men mindre kan også gøre det og er du på udkig efter value for money, så finder du det her! 

Valencias vinregioner er opdelt i 3 forskellige områder: Valencia, Utiel-Requena og Alicante. Som du sikkert ved, at så er der varmt på disse kanter og solen skinner hele 2.7000 timer om året. Det er 1000 timer mere end eksempelvis Bourgogne og de mange solskinstimer er ikke kun værdsat af badegæsterne på strandene, men også af vinstokkene i området. Der laves enorme mængder af kødfulde og saftige rødvine på Monastrell (Mourvedre), men søger man op i Valencias bakkede højland, så ændrer klimaet sig drastisk og det bliver pludseligt muligt at lave langt mere elegante og finesserige vine. De grønne druer er som altid i klart undertal og dem du finder, er typisk Macabeo (Viura), Viognier, Malvasía eller Merseguera. Det er sidstnævnte drue vi hæfter os ved. Det er nemlig igen historien om en lokale ukendt drue, der er gået hen og blevet særdeles interessant. 

Stort set ingen udenfor Spanien kendte til druen, før vores producent Toni Sarron fra Bodegas Mustuguillo serverede den for den verdensberømte vinanmelder, Robert Parker... Kort efter blev Merseguera-hvidvinene skænket på verdens fineste Michelin-restauranter. Det var steder som El Bulli, Celler de Can Roca, The Dorcester og Fat Duck. 

Merseguera er særdeles tørke-resistent og egner sig derfor godt til de varme breddegrader omkring Valencia. Toni Sarron har nogle helt exceptionelle 100 år gamle, økologisk dyrkede buskvine, hvis dybe rodnet suger kalkmineraler op, hvilket giver vinene en helt uforlignelig sprød mineralitet. Hans topvin fra enkeltmarken Finca Calvestra i 940 meters højde bliver sågar fadlagret på små acaciefade, som er med til at give den friske vin langt mere dybde og kompleksitet. Anmelderne har gættet på alt lige fra stor hvid bourgogne til Alsace Grand Cru Riesling. Det her er vin so man skal opleve for at forstå. 

 Se alle vinene fra Toni Sarron og Bodegas Mustiguillo her