• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Viden om vin / 09-12-2022 09:30:59

Guide til lagring af portvin


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Vi oplever mange henvendelser fra kunder, der er i tvivl om, hvornår deres portvin er drikkemoden. Det afhænger naturligvis meget af hvilken type portvin, man har, og hvad ens præferencer er. I dette blogindlæg kommer vi med en guide til hvor længe du kan lagre dine forskellige portvine. 

Du finder hele vores udvalg af Portvine her

Et spørgsmål om smag

Når det kommer til lagring af vin, findes der ikke absolutte sandheder, da det langt hen ad vejen handler om individuel smag. Det gør sig især gældende for portvine. I modsætning til almindelig vin, hvor langt størstedelen drikkes mens det er under 5 år gammelt, så er Portvin i udgangspunktet skabt til at blive gammelt. En kvalitet som den har til fælles med andre de to andre forstærkede vinspecialiteter, Sherry og Madeira. Det skyldes især den høje alkoholprocent, tanninerne og sukkerindholdet, der tilsammen giver portvinen dens kæmpe lagringspotentiale. Lagringspotentialet varierer dog alt efter hvilken type portvin, der er i flasken. Vi forsøger her at give de mest gængse anbefalinger med udgangspunkt i ekspertudsagn og information fra vores egne producenter. Det ændrer dog ikke på, at det er et område med mange holdninger og der vil altid være nogle portvinsnydere, der nyder deres Vintage Port ung og frisk (særligt mange amerikanere), mens andre aldrig kunne drømme om at åbne en flaske før dens 30 år fødselsdag.  

Som Portvins-guruen Richard Mayson siger her: "Port never truly goes bad in bottle... Even a bottle of basic Ruby Port that isn’t meant to be aged won’t be vinegar if you keep it for 30 years. It just won’t be what it was intended to be when it was bottled – but you may find that you like that!".

4 portvine på en tønde

Hvordan opbevarer jeg portvin ideelt?

Inden vi går ned i detaljerne omkring lagring af forskellige portvine, ridser vi lige hurtigt vores anbefalinger op omkring, hvordan Portvin optimalt set bør opbevares, hvis man ønsker at gemme det i mange år.

  • Køligt i et rum, der ikke har direkte sollys - det kan være i et vinkøleskab, kælder eller klædeskab.
  • Temperaturstabilt omkring 12 grader. Temperaturen må helst ikke komme over 20 grader. 
  • Generelt er varme og store temperaturudsving de største fjender.
  • Et stabilt sted uden rystelser 

De forskellige typer portvin - Ruby og Tawny

Ruby-portvine er fremstillet på druer fra et bestemt år. De bliver typisk lagret mellem 1-3 år og har derfor en mørk og dyb kulør ved aftapning og smager dejligt af frisk frugt med både røde og mørke bær, blommer, svesker. Fadene er store og brugte, så de giver ikke en væsentlig krydring vinene. 


Vintage Port

Vintage Port er en luksuriøs Ruby-type, der kun fremstilles i særligt gode årgange. Derfor er det også den mest sjældne portvins-type og den udgør blot 1 % af det samlede portvinssalg. Det er op til den enkelte vingård at deklarere et vintageår, som dog skal godkendes af det officielle Portvinsinstitut. Du kan altså sagtens finde vintage port fra en producent i et år, som nabogården ikke har - nøjagtigt ligesom i Champagne. Vinene bliver som regel fremstillet på et blend af druer fra forskellige marker, mens de såkaldte "Single Quinta", eller enkeltmarksvine, vinder frem. Vintage Port modnes i 2 til 3 år på store brugte egetræsfade, hvorefter de flaskes, og beslutningen om det optimale åbningstidspunkt gives videre til forbrugeren.

Efter cirka 20 år er en Vintage Portvin afrundet og drikkemoden. Herefter og indtil cirka 40-50 år efter høståret vil portvinen nå sit topniveau i form af kompleksitet og længde i smagen. Det er umuligt at pinpointe præcis, hvornår en given Vintage Port er på sin højeste og selv på de store portvinssider vil man ikke lægge sig fast på noget eksakt tidspunkt. De fleste Vintage Ports bør kunne nydes i spændet mellem 20-50 år, men har man købt en særligt god flaske kan de uden problemer holde i 60-70 år og sågar op over 100 år. 

Med til historien hører også, at de Vintage Portvine, der blev fremstillet i gamle dage var så tanniske, robuste og voldsomme i smagen, at det var nødt til at blive modnet i 20 år, før de kunne drikkes. I nyere tid er man blevet meget bedre til at fremstille vine og derfor kan mange "nye" portvine drikkes efter 5-10 år med dekantering. Det er denne trend, som især har fanget an i USA, hvor mange nyder den friske bærsmag, der endnu ikke er blevet til tørret frugt. 


Er du på udkig efter en moden Vintage Port, så kan vi lige nu anbefale Delaforce årgang 1995, der med hastige skridt nærmer sig sin 30 års fødselsdag. Vil du prøve en ung Vintage, så prøv årgang 2018, der udråbes som en af de helt store årgange. Den er allerede blevet testvinder to gange og har scoret enorme 97 point. 
Delaforce Vintage Port 1995 - køb her

delaforce_corte_1995-1

Delaforce Vintage Port 2018 - køb her

delaforce_vp_2018

 

LBV (Late Bottled Vintage)
I modsætning til Vintage Port, der lagrer i 2 år på fade inden frigivelse, så er LBV modnet i mellem 4-6 år. Man fandt hurtigt ud af, at det var nødvendigt med et alternativ til Vintage Port, der var både billigere og som kunne drikkes inden, der var gået 25-30 år. LBV Portvin er skabt med henblik på at kunne drikkes ved frigivelse, men kan også udvikle sig positivt hen over 8-10 år. Har du fat i en ufiltreret LBV, også kaldet "Traditional", så kan den snildt ligge i kælderen op til 25 år. Du kan altid læse i vores produktbeskrivelser, om portvinen er filtreret eller ej. 

Se hele vores udvalg af LBV her

vintage port

Tawny, herunder Colheita

Tawny portvin kommer i to udgaver (udover Colheita) - med og uden aldersangivelse. En regulær Tawny er en relativt ung portvin, der har lagret på små egetræsfade - typisk mellem 3 og 7 år. Disse vine er drikkeklare ved aftapning og er ikke som sådan skabt til at blive lagret længere tid på flaske.

Den anden Tawny-kategori er stor og omfatter vine med aldersbetegnelse. Der findes 10, 20, 30, 40 og 50 års Tawny Port. 50 års Tawny er den seneste tilføjelse og er stadig ret sjældent at finde - vi har dog en Taylors 50 Year på lager som du kan købe her. Disse vine er blends, som det enkelte hus blander, og skal leve op til bestemte smagsstandarder, der afgøres af det officielle portvinsinstitut. Tawny portvin med angivelse af alder er altså ikke nødvendigvis en portvin med den alder, der står på flasken, men er et blend af vine fra forskellige årgange. 

Når først disse Tawny'er er aftappet, så vil de ifølge Richard Mayson ikke vinde ved yderligere kælderlagring.

Tawny Port with an Indication of Age is not intended to be aged in bottle and is usually best when consumed closer to the date of bottling.  Older Tawnies with age indication (30s and 40s) are already more oxidized than their younger siblings and so are more resistant to bottle age. Some aficionados believe that they start noticing change after 2-3 years, but most people will not notice any difference at all for a good 5-8 years, and for some brands much longer.

Selvom disse portvine ikke nødvendigvis forbedres med alderen kan du altså roligt gemme end 20 års Tawny i minimum 8 år uden at det vil påvirke smagen nævneværdigt.

Så længe Tawny ligger på producentens egetræsfade i kælderen, så modner og udvikler portvinen sig gennem den langsomme oxidering, der sker gennem porerne på fadene. Når portvinen først tappes og kommes på flaske bliver den lukket med en såkaldt T-prop af plastic, der er ilttæt, i modsætning til en korkprop. Derfor stopper udviklingen og portvinen vil altså ikke udvikle sig yderligere ved at blive lagt i kælderen. Med tiden vil den miste noget friskhed og det er derfor vigtigt at holde sig for øje, hvornår portvinen er aftappes på flaske. 

Vi modtog i starten af 2022 en sending friskaftappede Tawny portvine fra det traditionsrige hus, Royal Oporto. Hvis du har lyst til at smage essensen af god Tawny med alder, så prøv deres 20 års Tawny, som har scoret flotte anmeldelser både hos professionelle såvel som hos Vivino-brugerne.

Royal Oporto 20 Year Old Tawny Port Tawny - se mere her!

Tawny 20

Colheita 

Colheita hører også ind under den overordnede Tawny-type, men adskiller sig ved at være fremstillet på druer fra en særlig årgang. De bliver som minimum lagret i 7 år på små, neutrale egetræstønder, men kan lagres i adskillige år yderligere. Det er især de gamle Colheita-portvine, hvor det diskuteres, om de bliver bedre med alderen efter flaskning. Igen hælder Richard Mayson mest til et nej.

"There is great debate about Colheitas and whether or not they improve after being bottled. Some think they are at their best within a few years of bottling and some think they can age and improve in bottle. With the notable exception of Niepoort, most producers say that their Colheitas are not intended to be aged in bottle. However, we all have different tastes and likes so you’ll have to make up your own mind on that one. As a general rule of thumb, 2-3 years in bottle for every decade in wood should be fine. That’s what makes the bottling date on the back label very handy to have!

Vores topproducent, Real Companhia Velha, er helt enige i den betragtning. De fortæller selv, at alle portvine, der er lukket med T-prop er skabt til at blive drukket efter aftapning. Derfor aftapper de deres flasker "on demand". Det vil sige, at de eksempelvis kun aftapper det antal flasker af deres 1976 Colheita som skal sælges umiddelbart herefter. På denne måde får man den mest optimale og friske aftapning som Richard Mayson anbefaler. Om man så vil modne den yderligere i kælderen er op til en selv. 

Real Companhia Velha forklarer endvidere, at de indsender fadprøver hver 3. år på alle deres gamle Tawny og Colheitaer til det officielle portvinsinstitut, som sikrer at kvaliteten stadig lever op til standarden efter så mange år på fad.

Er du på udkig efter en fantastisk Colheita til prisen, så prøv Royal Oportos udgave fra 2010. Den har fadlagret i op til 11 år, selvom kravet egentlig kun er 7. Smooth som silke, komplekst krydret og med forbløffende frugtcharme i behold. 

Royal Oporto Colheita Port 2010