Vi er på det seneste stødt på flere vidunderlige hvidvine fra områder, hvor rødvinene som regel løber med al opmærksomheden. I dette blogindlæg dykker vi ned i kendte vinområder, hvor du måske aldrig har skænket hvidvinene en tanke. Her kommer 5 eksempler og vi tør godt love, at der er stor value for money at hente!
Kendte områder - ukendte druer
Barolo, Rioja og Ribera del Duero. Det er alle verdensberømte vinområder, hvor man nærmest per automatik tænker lækker rødvin, men nogle gange kan det godt betale sig at se, hvad husene laver af hvidvin. Der kan nemlig gemme sig særdeles overraskende vinoplevelser og der er ofte god value for money at hente, da hvidvinene ikke prioriteres lige så højt som rødvinene. Du kan roligt kaste dig ud i noget nyt hos Supervin - vi har unik smagegaranti, hvor du kan få alle pengene tilbage, hvis ikke vinene lever op til dine forventninger. Lad os så komme i gang!
Ribera del Duero
Danskerne sætter i disse år rekord i forbruget af rødvine fra Ribera del Duero og vi er det land i verden, udenfor Spanien, der drikker flest flasker målt pr. indbygger. Men sideløbende med Tempranillo-druens og Ribera del Dueros sejrsgang er der sket store fremskridt i regionens hvidvinsproduktion og i 2019 opnåede man endelig en officiel certificering - også kaldet D.O - for Ribera del Dueros hvidvine. Der laves kun 3 % hvidvine i regionen ud af den samlede produktion, så her kan man vidst roligt tale om en specialitet. Kravet til Ribera del Dueros hvidvine er, at de minimum skal indeholde 75 % af druesorten Albillo Mayor, som mange ynder at sammenligne med Chardonnay takket være dens evne til at fadlagre og afspejle det terroir den dyrkes i.
Lopez Cristobal laver en mikroproduktion af hans forrygende hvidvin på 100 % Albillo Mayor, der tilbringer 3 måneder på helt nye, franske egetræsfade, hvor den samtidig optager ekstra fedme og kompleksitet fra omrøring af de fine gærrester. Det hele er dog balanceret af en fuldstændig utrolig mineralsk nerve, der gør vinen helt fantastisk til fisk, skaldyr og sushi. Hvis man endelig skal sammenligne med Bourgogne, så er det her mere Puligny-Montrachet end Meursault.
"94 points. Best Albillo in Show" - Guía Vinos y Aceites
"94 point. Druen er Albillo, som vel bedst kan sammenlignes med Chardonnay... dybe noter af tropisk frugt, grillet citron, bagte hasselnødder, smør og et lille hint af lakrids" - Mad & Monopolet
Læs mere om Lopez Cristobals Albillo fra Ribera del Duero her!
Rioja
Vi bliver i Spanien og rykker 200 km nordøst til Rioja, der er landets mest respekterede og traditionsrige vinregion. Det er en vinregion, der har skabt deres popularitet på fadlagrede rødvine, men de forstår i dén grad også at lave spændende hvidvine. Her skal vi have fat i en af vores nyere producenter, Bodegas Amaren, der laver moderne vine fra meget gamle vinstokke. Til denne hvidvin bruger de Viura, Malvasía og hvid Tempranillo fra mere end 60 år gamle vinstokke, der står højt og køligt i hele 545 meters højde. Det særlige ved denne vin er at den bliver både gæret og modnet på franske egetræsfade, hvilket giver en smørblød tekstur til vinen samtidig med at fadkrydderierne bliver integreret bedre i smagen end hvis den var gæret på ståltanke.
Kun 10 % af al vin fra Rioja bliver til hvidvin og en forsvindende lille del når niveauet som denne vin fra Bodegas Amaren. Kåret til en af Spaniens 100 bedste vine og et fantastisk glas til prisen.
Læs mere om Bodegas Amaren Rioja Blanco Barrel Fermented 2019 her!
Vinen går snart udsolgt, men der er friske forsyninger på vej
Bordeaux
En vinverdenens helt store gåder for mig er, hvorfor Bordeaux ikke producerer mere hvidvin. Det smager fantastisk og udgør et skønt alternativ til stor, hvid bourgogne, men med en helt anderledes aromaprofil. Det enorme vindistrikt har ligesom de foregående skabt deres succes på rødvinene og det er fortsat her de fleste kræfter bliver brugt. Jeg har selv besøgt slotte i Bordeaux, hvor de bruger 98 % af tiden (og deres vinmarker) på rødvinene, mens de til sidst lige nævner deres hvidvin som en lille sidebemærkning.
Et af de huse, der tager deres hvidvin alvorligt, er Château Pape Clement. Sammen med Haut Brion er de det mest berømte Bordeaux-slot, når det kommer til hvidvin og deres topvin har flere gange scoret 100 points. Den kan købes her. Vi har imidlertid lige lavet en stor aftale med Bernard Magrez, der ejer Château Pape Clement, og fået en lang række nye tilføjelser til sortimentet fra hans portefølje af vine. En af dem er L’Âme de Pape Clément, der tager dig hele vejen rundt i Bordeaux' udvalg af grønne druer. Den er nemlig skabt på et imponerende blend af Sémillion, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris og Muscadelle. Vinen får ekstra kompleksitet fra gæring og modning på barriquefade, mens ”burgundisk” omrøring af de fine gærrester gør teksturen lækker cremet. "L’Âme" bringer dig, som navnet indikerer, ”sjælen” af Château Pape Clément... men til en brøkdel af prisen!
Læs mere om Bernard Magrez L'Âme de Pape Clément Graves Blanc 2019
Piemonte
Vi tager fra Bordeaux til Piemonte og Barolo-terroiret omkring Monforte d'Alba. Vi skal dog ikke have nebbiolo i glasset, men derimod "Rossese Bianco". Den sjældne druesort er oprindeligt indført fra Cinque Terre i Ligurien og selvom kvalitetspotentialet er i topklasse, er druesorten stort set forsvundet grundet sit forsvindende lave høstudbytte. I hele verden findes der sølle 2 hektar Rossese Bianco (fordelt på bare 5 vinhuse!). Alligevel er de flotte og gemmeværdige hvidvine siden 2012 blåstemplet med deres egen officielle appellation, DOC Langhe Rossese Bianco. Giovanni Manzone er kendt for at lave 97-points Barolo, men de har også arbejdet hårdt på at bringe Rossese Bianco tilbage i spotlyset og deres bestræbelser nåede et foreløbigt højdepunkt sidste år, da vinen med 96 points fra Decanter blev kåret som en af årets 100 bedste hvidvine. En fuldstændig vanvittig bedrift, når man ser på prisskiltet. Du har ikke oplevet Piemonte fuldt ud, før du har smagt denne sjældne hvidvin!
Læs mere om Manzone Langhe Bianco Rossese Bianco "Roserto" 2019 her
Bourgogne
Kan en Chardonnay fra Bourgogne være sjælden? Ja, det kan den faktisk godt, når den kommer fra det nordlige Côte de Nuits, der er kendt som epicentret for Grand Cru Pinot Noir. Det er derfor meget meget få producenter, der bruger de dyre kvadratmeter på at plante Chardonnay, men Marsannay er en helt særlig appellation. Det er eksempelvis det eneste sted i Bourgogne, hvor man producerer både rød-, hvid- og rosévin. Deres Chardonnay'er er en udsøgt specialitet og vi har skaffet et restparti fra Stephane Brocard - der netop har til huse i Marsanney - i den eftertragtede årgang 2017. Cremet og luksuriøst fadkrydret Chardonnay, der har tilbragt hele 15 mdr. på egetræsfade.
Læs mere om Stéphane Brocard Closerie des Alisiers Marsanney Blanc 2017 her!
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!