• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
/ 15-12-2023 11:46:46

Vin til oksemørbrad


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Nytårsaften er lig med oksekød. Sådan er det i hvert fald for flertallet af danskerne og tidligere undersøgelser har vist, at op mod 70 % serverer mørt oksekød til årets sidste festmåltid. I modsætning til den danske julemiddag, der kan være lidt mere udfordrende at sætte vin til, så er oksemørbrad noget af det mest rødvinsvenlige man kan forestille sig. Det bliver i højere grad et spørgsmål om at begrænse sig, da der findes ufatteligt mange lækre vine, der går godt til en saftig mørbradbøf. Jeg kommer her med en række område- og drueanbefalinger, men har også plukket nogle af mine favoritflasker ud som jeg selv skal have på bordet nytårsaften. 

 

Oksemørbrad kalder på store rødvine - og gerne med lidt tanniner

Når menuen står på oksemørbrad, tænker de fleste automatisk på rødvin og det er der en god grund til. De to ting går nemlig hånd i hånd. Rødvin indeholder som bekendt en vis mængde tanniner, som kommer fra drueskaller og evt. fadlagring (og stilke). Tanninerne føles i udgangspunktet tørre, men når de møder proteinerne i oksekødet opstår der en kemisk forbindelse, så de fremstår afrundede og behagelige i munden. Denne reaktion er desuden med til at frigive smagsstoffer i kødet, så tjenesten går begge veje. Kompliceret i teorien, men meget let af forstå i praksis! Derfor vil jeg anbefale vine i den højere end af tannin-spektret, da den udtørrende fornemmelse udlignes af det møre og saftige oksekød. 

Vælger du en vin fra nedenstående områder, så bør du være rimelig sikker på et godt match til oksemørbraden:

La magia nytår bøf

Brunello di Montalcino

Topvinene fra den toskanske region er hvert år blandt favoritterne, når der skal findes en god partner til oksemørbraden. Brunello har et relativt højt indhold af power og tanniner, som til dels stammer fra Sangiovese-druen samt den langvarige fadlagring, der minimum varer i 2 år. 

Er du på udkig efter det bedste af det bedste til den store nytårsmiddag, så vil jeg anbefale Fabian Schwarz' økologiske La Magia Brunello 2018. I flere år har det være en af vores mest efterspurgte Brunello'er  og i 2018 er niveau ekstremt højt med ratings på op til  96 point. 

 Stilen er det man kan kalde for semi-moderne. De traditionelle producenter modner udelukkende deres vin på gamle, smagsneutrale, slavonske egetræsfade, mens de moderne vælger små, franske egetræsbarriques med masser af krydderi. La Magia har fået 36 måneder på halvstore, franske egetræsfade, heraf 1/3 helt nye og resten 1 år gamle. Du får altså en anelse fadpræg, men ikke lige så meget som de helt moderne Brunello-producenter.  

Køb La Magia Brunello di Montalcino 2018 her

Caor

Tempranillo og Ribera del Duero er et sikkert hit til oksemørbard!

De Tempranillo-baserede vine fra Ribera del Duero er altid et godt valg, når du skal have oksemørbrad. Ribera del Duero-vinene er kendt for deres mørke frugtnoter som blommer og sorte kirsebær samt delikate krydderier fra den ofte lange fadlagring. Disse aromaer komplimenterer det saftige, karamelliserede stegeskorpe på bøffen og fremhæver dens dybe umami-smag.

Hvis du er til spansk vin og Ribera del Duero generelt, så må du ikke snyde dig selv for "Tierras de Cair", der er en meget berømt vin fra det populære vinområde. 100 % Tempranillo fra op til 100 år gamle vinstokke, der beriges med stor smagskompleksitet fra hele to års modning på nye franske egetræsfade. Lige nu kan du nyde den drikkemodne årgang 2015, der høster flotte anmeldelser på Vivino samt hos de professionelle vinjournalister. 

Køb Tierras de Cair 2015 her

 

"Napa Cab" fra kulthuset Beaulieu Vineyards - Skal du have 100 points vin eller verdens bedste value? 

Jeg kan ikke skrive et blogindlæg om vin til oksekød uden af fremhæve Napa Valley. Her er Cabernet Sauvignon kongedruen over dem alle og området er blevet kendt for at lave de bedste og mest luksuriøse udgaver. De er store i smagen og ofte modnet med gode portioner ny egetræ, så de kan nemt parres med grillbøfferne. Napa Valley er et af de få steder i verden, der lykkedes med at lave vine på 100 % Cabernet Sauvignon. Vi har for nyligt sikret os importen af vinene fra kulthuset Beaulieu Vineyards. I årgang 2019 har de både vundet prisen for årets bedste vin hos James Suckling med derse topvin George Latour. I samme succesårgang vandt de også prisen for årets bedste value. Vi har begge vine på lager lige nu og uanset, hvad du vælger er du sikker på at have en topvin til din nytårsbøf. 

Beaulieu

Bordeaux - både højre og venstrebred

I forlængelse af vinene fra Napa Valley skal vi naturligvis også slå et slag for Bordeaux. Generelt er den tanninrige Cabernet Sauvignon den vel nok mest bøfvenlige drue, der findes i verden. Der kan du sagtens kigge mod de kendte appellationer på både højre og venstrebred. Her vil jeg særligt fremhæve Margaux, Pauillac, St-Julien, Pessac-Leognan (i Graves) samt Pomerol og Saint-Emilion

 

Peber-krydret Syrah fra Nordrhône

Rigtig mange vinelskere sværger til Syrah, når de skal have rødt oksekød. Druen er især kendt fra Nord- og Sydrhône, hvor den med sin dybe farve, mørke bærnuancer og peberkrydrede smagsprofil er eminent til både oksekød og lam - især hvis du er generøs med peberkværnen. I Nordrhône er Syrah den eneste tilladte rødvins-druesort og de bedste vine kommer fra Cornas, Hermitage, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage og Côte-Rotie.

Vores producent Guy Farge laver vine fra flere af førnævnte appellationer og hører til blandt et af de mest spændende navne Norhrhône. Hans vin "Passion de Terrases" er lavet på Syrah fra 100 år gamle vinstokke, der får lov til at spontangære i hele klaser,  hvorefter vinen modner på gamle egetræsfade. Resultatet er en floral, kølig, mineralsk og kødfuld Syrah, der høster helt op til 97 points hos vinanmelderen Houlberg. Et brag af en vin til nytårsaften! 

Køb Guy Farge Passion de Terrasses her

st_joseph_rouge_passion_de_terrasses_md-1