• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
/ 15-12-2022 11:41:43

Find den bedste dessertvin til Risalamanden


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Den traditionsrige grøddessert med hakkede mandler og kirsebærsovs er hvert år genstand for lange diskussioner blandt vinentusiaster - for hvad er bedst at drikke til? Det forsøger vi at give svar på i dette blogindlæg, hvor vi anbefaler 4 forrygende flasker!

Præcis ligesom med vinen til andestegen er der hvert år lange meningsudvekslinger om, hvad der går bedst til Risalamanden. Er det Tawny, Vintage Port eller måske noget helt tredje? Hvis vi ser nærmere på desserten i sig selv, så er vaniljegrøden og de hakkede mangler umiddelbart noget, der kalder på Tawny, Colheita eller sågar den italienske mandellikør, marsala, som alle har et nøddeagtigt element i smagen. I alle mad og vinsammensætninger er det imidlertid tilbehøret, der svinger taktstokken og her er kirsebærsaucen en meget markant orkesterleder. Med den søde og kraftige kirsebærsauce ændrer smagsbilledet sig betragteligt og det er årsagen til at mange går efter de forskellige dybrøde Ruby-typer af portvine.  

jul og dessert

 

 

Delaforce Vintage Port 2000

Hvis du vil sætte juleaften i allerhøjeste gear, så er Vintage Port "the way to go". Til Risalamanden er vi ude efter en Vintage, der er drikkemoden - dvs. med godt 15-20 år i kælderen - men som stadig har noget friskhed i sig til at skære i gennem den fede dessert. De helt gamle portvine vil med al sandsynlighed blive overdøvet af den kraftige kirsebærsovs, så nyd dem til gaveudpakningen i stedet. Vi har netop fået mulighed for at opkøbe nogle få flasker Delaforce Vintage 2000, der blev nr. 3 i Decanters blindsmagning af Vintage Ports fra denne årgang - med hele 2 points ned til Taylors. Her er tale om en exceptionel portvin til prisen, der netop har bevæget sig ind i sin storhedstid. Farven har stadig dybrødlige nuancer, men er så småt ved skifte til den klassiske mørkebrune portvinsfarve. Intens bouquet af fed, mørk frugt med tydelig træ og tobak. Hvis du virkelig vil imponere familien, så er det denne flaske du hiver frem juleaften. Og bemærk, at vinen stadig har et stort gemmepotentiale, så du kan roligt lade et par flasker blive i kælderen.

Vintage port blog

Royal Oporto LBV 2017

Som nævnt indledningsvis, er Late Bottled Vintage hvert år blandt favoritterne til juledesserten. Stilen er meget drikkevenlig og tiltaler et bredt publikum, hvilket er en stor fordel juleaften. Samtidig er prisen markant lavere end en Vintage Port, men man får stadig noget af den samme power, struktur og frugtfylde. LBV er lavet på druer fra en enkelt årgang og i 2017 er der virkelig grund til at hamstre både LBV og Vintage Port. Vejrguderne sendte himmelske betingelser til portvinsbønderne og man taler allerede nu om, at det kan være en kopi af den legendariske årgang 1945. Hos Royal Oporto høster de samtidig deres druer fra nogle af Douro-dalens bedste marker med "Grade A"-klassificering. I kælderen står winemaker,  Jorge Moreira, der har lært portvinskunsten fra ingen ringere end den Dirk Niepoort - Portugals nok mest berømte vinmager. Med andre ord, så er alle betingelserne opfyldt for, at du kan få en fremragende LBV til Risalamanden! 

LBV Blog

Royal Oporto 10 year old Tawny port

Nu bevæger vi os over Tawny-lejren, hvor de udgaver med aldersindikation - altså 10, 20, 30, 40 og 50 års - består af blandede årgange af portvine som har ligget på små egetræsfade. Igennem den langsomme oxidering gennem fadene udvikler de både den karakteristiske ravgyldne-farve, men også nøddeagtige, karamelnoter samt en lidt mere krydret smagsprofil. I de yngre udgaver såsom 10 og 20 års finder man dog stadig masser af friskhed og frugt til at matche risalamanden og kirsebærsovsen. Et godt eksempel er Royal Oportos 10 års Tawny, der både har kompleksitet, tørrede frugter og rosinsødme, men samtidig en dejlig frisk frugtsmag, som i de lidt ældre udgaver falder lidt i baggrunden. Derfor er en 10 års Tawny et fremragende valg og en portvinstype, der også tiltaler den brede smag. 

Tawny blog

Zeni Recioto della Valpolicella

Du kender Amarone, men har du nogensinde smagt ægte Recioto? Denne delikate italienske dessertvin fra Valpolicella var i mange år anset for at være den fineste vin en vinbonde kunne lave i området. Processen er den samme som ved fremstilling af en Amarone, hvor druerne lægges til tørre i adskillige ugere. Recioto-druerne får dog til at ligge en måned længere end dem, der skal bruges til Amaronen. Gæringen afbrydes tidligt, hvilket sikrer, at der bliver rigeligt med restsukker tilbage til at frembringe en sød dessertvin. Der produceres kun en meget lille andel af vinen i forhold til den store produktion af Amarone - men kvaliteten er bestemt derefter. Recioto er som skræddersyet til risalamande med sin koncentrerede kirsebærfrugt og fortryllende rosinsødme, der balanceres af en herlig friskhed. Vi har netop haft besøg af Elena fra Cantina Zeni, hvor vi sluttede en store smagning af med deres Recioto og her kunne man høre et veltilfreds suk fra hele Supervin-teamet. Det her er en udsøgt specialitet, der er voldsomt undervurderet! 

Recioto blog