• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Druer / 10-05-2023 10:06:01

En hyldest til de ukendte druesorter


Af Thor Gottschalk Rasmussen

En af tidens hotteste vindtrends er genopdagelsen af lokale, og til tider helt ukendte, druesorter. I stedet for at række ud efter de sikre valg som Chardonnay og Cabernet Sauvignon vælger producenterne i stigende grad at give plads til druesorter som engang var et hit. Det betyder nye, spændende vinoplevelser til dig og vi ser i dette blogindlæg nærmere på et udvalg af vine, som på bedste vis illustrerer denne tendens. Mon der er en enkelt du allerede har hørt om?

 

13 druesorter leverer en tredjedel af al verdens vin

Der findes omkring 10.000 druesorter i verden. Ud af de 10.000 står sølle 13 af dem for en tredjedel af hele verdens beplantninger. Det siger lidt om, hvor smalt udbuddet af vin egentlig er, når man udelukkende kigger på druesorter og med de tal i baghovedet er det måske ikke så mærkeligt, at mange ender med at vælge en klassiker som Riesling eller Zinfandel, når der skal shoppes vin. Det er dog ikke kun marketing-arbejde, der har gjort, at ganske få druesorter står for så stor en andel af den samlede vinproduktion. Forklaringen skal også findes i noget så enkelt som udbytterne. Vi skal ikke særlig langt tilbage i historiebøgerne for at finde vinproducenter, der i højere grad prioriterede pålidelige druesorter med høj kvantitet frem for lavtydende og besværlige sorter, som måske gav en bedre kvalitet. En druesort som Cabernet Sauvignon er ekstremt alsidig og kan dyrkes mange forskellige steder med meget stabile udbytter og med relativt lav risiko for sygdomme takket være dens tykke drueskind. Det samme kan siges om Zinfandel, der i århundreder har kunnet passe sig selv som en fritstående ”bush vines”.

iStock-622924262

Måske skal dit næste vinkøb være en Godello fra Galicien eller Sagrantino fra Umbrien? 

Lokale druesorter er på vej frem – men hvad er det?

”Lokale druesorter” som begreb dækker egentlig bare over en druesort, der trives særligt godt i sit oprindelige terroir og som derfor producerer vine af helt særlig karakter. Det omtales som modsætning til de "Internationale druesorter", som eksmpelvis Merlot og Cabernet Sauvignon, der dyrkes overalt i hele verden.

Hvis du er på udkig efter nye og spændende vine på lokale druesorter, så skal du rette blikket mod Spanien og Italien. Sidstnævnte menes at have 400 registrerede "lokale druesorter" og kigger vi på vores eget sortiment er der er væld at spændende vine fra de to lande. Derfor fokuserer vi på 4 forskellige sorter, der både indbefatter to rød- og hvidvine.

Hondarrabi Zerratia fra Baskerlandet - Gorka Izagierre "G22" 2020

👉Til dig, der elsker Riesling og mineralske vine

Vi starter ud i Baskerlandet, nærmere bestemt 15 kilometer uden for Bilbao, der af mange er kendt som et sandt madmekka og koncentrationen af Michelin-restauranter er her blandt de højeste i verden målt pr. indbygger. Der skal naturligvis noget særdeles god vin på bordet til at matche de gastronomiske mesterværker og det vælger den 3-stjernede Michelin-restaurant "Azurmendi" selv at producere. 

I 2005 tog den nu 3-stjernede Michelin-kok, Eneko Azurmendi, en beslutning med sin onkel om at starte et pioner-projekt – både for baskisk gastronomi, men også for vindyrkning. Missionen var at booste dyrkningen af lokale druesorter og lave unikke terroir-vine fra de op til 30 % stejle marker som makkerparret råder over. Druesorten til deres hvidvin G22 hedder noget som mundret som "Hondarrabi Zerratia" og er meget sjælden. Den dyrkes stort set udelukkende i Baskerlandet, omend man også kan støde på den omkring Pyrenæerne i Frankrig. 

"G22" er en kultvinslignende mikroproduktion, som sammensættes af håndselekterede druer fra to unikke vinmarker, der blot bliver til to små tanke - deraf navnet G22. Vinstokkene bliver badet i Bilbaos morgensol og afkølet af Atlanterhavets kølige havbriser i løbet af aften- og nattetimerne. Det resulterer i en vin med mineralitet og aromatik som Sancerre. Frugtintensiteten minder om Mosel-Riesling og de delikate toaststrejf fra 8 måneders modning på de fine gærrester vækker associationer til Chablis. Det her er en vin, der SKAL opleves! 

G22 blog

Godello fra Galicien - Martin Codax "Mara" Martín Godello Monterrei D.O. 2021

👉Til dig, der elsker Chardonnay - særligt Chablis

Vi bliver i det nordspanske, men rykker en anelse mere vestpå mod Galicien, hvor Martin Codax har hjemme. Han producerer en lang række anmelderroste vine på Albariño, men har samtidig fået et gennembrud med Godello-druen. Druesorten var ganske tæt på at uddø omkring 1970'erne, hvor der kun var ganske få hundrede vinstokke tilbage, men en redningsaktion på daværende tidspunkt sikrede dens overlevelse - og gudskelov for det! Den rige, runde og bløde tekstur fra Godello-druen gør, at mange sammenligner den med Chardonnay, men der venter alligevel en meget anderledes smagsoplevelse i glasset og Godello fremstår mere aromatisk end end berømte Bourgogne-drue.

Mara er et af de vildeste value-køb du kan gøre og vinen høster 97 points hos Decanter. Som et kirsebær på toppen kårede Politiken også Mara som DK's bedste hvidvin under 75 kroner. 

Godello blog

Nerello Mascalese fra Sicilien - Alberelli di GIODO 2019

👉Til dig, der elsker Pinot Noir

Vi tager flyet til Sicilien, hvor vi skal møde en drue, der har oplevet et kæmpe popularitets-boost de seneste 10 år. Nerello Mascalese bliver hyldet som "Siciliens Pinot Noir" og den bliver i høj grad dyrket på Etnas skråninger, hvor den har en forunderlig evne til at frembringe lette og elegante vine - deraf sammenligningen med Pinot Noir. Derudover har den en parfumeret frugt, der også vil vække associationer til Barolo, dog uden at have de barske tanniner.

Nerello Mascalese findes i mange udgaver og her har vi valgt den måske bedste, der findes på Sicilien. Vinen er skabt af Carlo Ferrini, der mest er kendt for at lave 100 points Brunello i Montalcino, men han forelskede sig for mange år siden i det vulkanske terroir ved Etna og købte således en mikro-mark på bare 1 hektar med 80 år gamle buskvine. Vulkansk jordbund næsten 1000 meter over havet, hvor Nerello Mascalese opnår en mageløs mineralitet, koncentration og elegance. Et must try for alle, der elsker Bourgogne og Barolo.

"96 points. The best Giodo Alberelli ever produced. “” – WInesCritic.com
GIODO blog

Sagrantino fra Umbrien - Arnaldo Caprai Collepiano Montefalco Sagrantino DOCG 2018

👉Til dig, der elsker Barolo og Brunello

Nu nævnte jeg indledningsvis, at det i øjeblikket er en trend med opdagelsen af gamle lokale druesorter. Det kan man ikke ligefrem sige, det har været for Arnaldo Caprai, der har hjemme i Montefalco, Umbrien. De har nemlig været på en mission siden starten af 1970'erne med at bringe deres højtelskede "Sagrantino"-drue tilbage på verdensscenen - og man må sige at missionen er lykkedes! Arnaldo Caprai er i dag anerkendt som den absolut førende producent af vine på denne lokale drue, der har været dyrket i Montefalco i over 400 år. Druen er meget tykskindet og frembringer derfor vine med et tanninindhold, der matcher Barolo og Brunello. Det samme gør smagen og lagringspotentialet, der snildt kan runde 20-25 år.  

"Collepiano" er moderdyret fra Arnaldo Caprai, der første gang blev lavet i 1979, og som har været hovedårsagen til, at Sagrantino-vinene er blevet ophøjet til samme DOCG-liga som Barolo og Brunello. Det her er vinen for dig, der er til store italienske vine. Collepiano kombinerer Barolos florale elegance og struktur med 15,5 % power som i Brunello. Det hele afrundet og fadkrydret af verdens mest berømte vinmager, Michel Rolland, med 22 måneder på franske egetræsbarriques. 

Du finder alle vinene fra Arnaldo Caprai her. 

“It’s an exemplary producer in terms of quality and sustainability, fundamental for the rebirth of Sagrantino.” – Gambero Rosso

“Outstanding wines from the Arnaldo Caprai winery have created much interest in the Sagrantino variety…” – Jancis Robinson

“One of the greatest pleasures in my professional life over the past 15 years has been the discovery of the wines of Marco Caprai and, through him, the tremendous potential of Sagrantino.” 
Robert Parker 

Sagantino blog