• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 06-10-2021 08:04:47

Den globale opvarmnings betydning for vinindustrien


Af Malene Bach

Den globale opvarmning forårsager ændringer i klimaet overalt i verden. Polarisen smelter, vandet driver ned fra gletscherne, havene stiger, og ekstreme vejrfænomener som hedebølge og tørke bliver mere udbredte, mens flere dyrearter kæmper for at overleve. Effekterne er nøje beskrevet i videnskabsmændenes lange rapporter. Men hvordan påvirker den globale opvarmning og klimaforandringerne vinindustrien, der om nogen er forbundet med naturen?

 

iStock-182183614

 

Nye vinregioner dukker op på verdenskortet

Flere kølige regioner blev længe regnet for uegnede til vindyrkning. Den globale opvarmning har vendt op og ned på det billede. Vinproducenter er i stigende grad begyndt at orientere sig mod de nordligste og sydligste områder på verdenskortet. England er et eksempel. Før i tiden havde ingen hørt om mousserende vin fra England, en raritet, men i takt med det varmere klima er der nu dukket flere værdige champagnealternativer frem fra det gamle kongedømme. Jordbunden er heller ikke ulig Champagnes. Pommery og Taittinger har allerede opdaget landets lurende verdensklassespotentiale og har investeret i engelske vinmarker. Men England er ikke det eneste land, som drager fordel af klimaforandringerne (set i vinsammenhæng). Også Belgien, Norge, Sverige og selv lille DK eksperimenterer med druesorter, der trives under køligere forhold. På den sydlige halvkugle søger man mere og mere sydpå, og selv Patagonien i den allernederste del af Sydamerika er dukket op som vinområde på kortet.

Vinmagere søger op i højderne

Hvad ingen troede muligt før, er nu blevet en realitet flere steder. Vinmagere søger nu oftere højere op, når de skal plante deres vinstokke. Familien Torres har plantet vinstokke i 3000 til 4000 meter ved Pyrenæerne, en umulighed for blot 20 år siden, hvis man ville fremstille kvalitetsvin. Flere højtliggende terroirs i Bourgogne præsterer nu væsentligt bedre end før, hvor det kunne være en udfordring at få druerne til at modne tilstrækkeligt. Flere steder er man også begyndt at plante vinstokke på nordvendte skråninger i stedet for de sædvanelige sydvendte skråninger, fordi de har vist sig at performe bedre under de varmere forhold. Der er vendt op og ned på tingene.

 

iStock-175594122

 

Gamle kendinge truet, nye druesorter i fokus

Gennem mange årtier har man høstet Merlot-druer i Bordeaux, en drue, der nyder stor popularitet overalt i verden, en udpræget Bordeaux-klassiker, kendt og elsket for sine blommeagtige noter og  bløde fløjlsfrugt. Men Merlot vil få det hårdt og komme til at lide under klimaforandringerne ifølge flere eksperter. Modningen vil ske hurtigere, sukkerindholdet og alkoholindholdet vil blive øget, og syreindholdet reduceret, vinene vil blive mindre aromatiske, måske mindre spændende. Det vil i hvert fald ændre karakteren af vinene i Bordeaux, som vi kender dem i dag. Også Cabernet Sauvignon, en anden gammel Bordeaux-kending, er truet.

“Merlot is struggling in the face of climate change.”

- Jean-Marc Touzard, direktør for l’INRA, et fransk forskningsinstitut med fokus på landbrug.

 

iStock-1255382464

 

Der arbejdes ihærdigt på at finde løsninger. Er det muligt at forestille sig Bordeaux uden Cabernet Sauvignon og Merlot? Bourgogne uden Pinot Noir? Det kan være svært, men måske kommer vi en dag til at sige farvel til de gamle kendinge? Der forskes som en gal på laboratorierne for at finde nye druesorter, der har nemmere ved at trives under de ændrede forhold, senere modnende, mere tilpasningsdygtige og robuste arter.

Spanske Albariño fremhæves som et værdigt alternativ til Sauvignon Blanc, og portvinsdruen Touriga Nacional indgår også i eksperimenterne. Vi vil højst sandsynligt høre mere om udviklingen, og de nye druesorters præstationer i det fremmede terroir vil nøje blive overvåget, efter der er blevet åbnet op for, at de kan blive plantet i Bordeaux trods appellations strenge regler for tilladte druesorter. Også i Napa Valley, der ikke har de samme restriktioner, eksperimenteres der på livet løs.

 

iStock-1169660398 (1)

 

Et lunefuldt og uforudsigeligt vejr: Vinproducenter tager kampen op

I bund og grund bliver vejret mindre forudsigeligt, og selv garvede winemakere, der har oplevet lidt af hvert fra vejrets side, føler sig udfordrede. Rasende brande hærger i Australien, haglstorme i Bourgogne og tørke i Californien. Høsten foregår tidligere mange steder.

Klimaet ændrer sig. Mange vinproducenter tager dog kampen op og forsøger at reducere deres klimaaftryk og finde mere bæredygtige løsninger. Vinindustrien er særligt udsat, fordi så meget afhænger af naturens luner. Nye vinområder vil komme frem, andre vil opleve store udfordringer og tilbagegang pga. klimaforandringerne. Vi kommer med al sandsynlighed til at opleve en ændret vinindustri, der tilpasser sig de nye vilkår.