Guides & Områder / 18-06-2020 11:11:03

Mousserende vin fra England?


Af Malene Bach

De fleste kender Champagne. Færre ved måske, at der også laves mousserende vin i England. Vi skal helt ned til West Sussex i den sydlige del af landet, der ligger omtrent 100 mil nord for Reims i Champagne. Her i dette tidligere middelalderkongedømme finder man det engelske svar på de dyre dråber fra Frankrig. Kvaliteten er slående, og englænderne har bestemt lært noget af franskmændene, når det kommer til at fremstille premium-bobler, der udmanøvrerer Champagner i blindtest. Også Hampshire, fødestedet for forfatteren Charles Dickens, kan være med, når det gælder om at lave den bedste engelske ''Champagne''. Det samme er tilfældet for Kent.

ambriel-blanc-de-blancs-2010 (2)

 

Solen skinner på West Sussex

Gennemsnitstemperaturen i West Sussex er lavere end i Champagne, selv om området ellers kan bryste sig af at være det mest solrige i hele Storbritannien. West Sussex har i gennemsnit været begunstiget med hele 1902 timers solskin årligt igennem 29 år (målt i 2011). Det bidrager til en tilstrækkelig modning af druerne, selv om klimaet ellers er relativt køligt set i vinsammenhæng, og vi befinder os tæt på den øvre grænse for, hvor man kan dyrke druer med henblik på vinproduktion. Om vinteren kan temperaturen dale til omkring 3 grader i gennemsnit, mens den om sommeren i gennemsnit ligger på omkring 20 grader. Men som bekendt behøver det ikke være en hindring for at lave kvalitetsvin, som vi ser det i Champagne, hvis navn sidder som sømmet fast på alle bobleentusiasters læber.

 

sussex

 

Druesorter og metode: Mere end en efterligning af Champagne

De traditionelle ''Champagne-druer'' dyrkes og høstes her, før de ender i de engelske mousserende vine, hvoraf de fleste laves efter methode traditionelle, som man også sværger til i Champagne. Solen skinner også på en anden måde på vinbønderne i West Sussex, og i dag melder de engelske vinproducenter om øget efterspørgsel på deres mousserende vine - faktisk så meget, at de kan have svært ved at følge med. USA er det største eksportmarked for England skarpt efterfulgt af Norge. Selv golfbaner bliver inddraget og frugttræer rykket op for at skabe plads til dyrkningen af Pinot Noir og Chardonnay, de to dominerende druer i boblevinene herfra. Der dyrkes også Pinot Meunier, en tredje klassisk drue, der også kendes fra Champagne. Englænderne læner sig altså tæt op ad franskmændene, når det kommer til produktionsmetode og udvælgelsen af druer til deres bedste vine, men England er ikke blot en bleg efterligning af Champagne: Vinene kan også noget i sig selv og giver Champagne absolut værdig konkurrence. Men der er stadig meget uudforsket land, og der undersøges løbende nye terroirs. Som Ben Murray fra Henners siger:

 

''We’re only just scratching the surface’.'

- Ben Murray

 

chardonnay

 

Greensand: Spækket med mineraler

Jordbunden på de omtalte steder er rig på kalk - akkurat ligesom i Champagne - og de fleste vinmarker er plantet på kalkholdig jord eller på det såkaldte ''Greensand''. Havet dækkede engang det meste af kloden, men trak sig efterhånden mere og mere tilbage, efterladende sig flodsenge, hvor jorden var sprængfyldt med mineraler. Greensand er derfor  en type af jordbund, relativt løs og porøs sandsten, der er rig på næringsstoffer som jern, kalium og magnesium. Alle tre er vigtige for en plantes vækst og trivsel. Den grønne farve kommer af den tætte koncentration af mineraler i denne jordbundstype, der tilbyder god dræning af vandet og stimulerer stokkenes vækst. Det er med til at sætte et unikt, mineralsk aftryk på vinene.

 

klima

 

Klimaforandringer: Muligheder for nogen og udfordringer for andre

Det kølige klima i Sydengland skaber i visse år udfordringer for vinproducenterne, men i takt med klimaforandringerne, der ellers vækker bekymring hos bønderne i Champagne, kan forholdene ændre sig. Siden 1980'erne er det generelt set blevet varmere, druerne modnes hurtigere og opnår et højere alkoholniveau, og de seneste  årgange har generelt været gode, hvis man ser bort fra chokårgangen 2012, der er et år, som producenterne helst vil lægge i glemmebogen. Til gengæld bliver 2018 hyldet som en mirakelårgang, der var så tilpas varm, at druerne uden problemer opnåede et alkoholindhold på 10-12 %. Det er svært at sige noget generelt om stilen i de forskellige områder i Sydengland, hvor de laver bobler, for mange gange er vinene lavet på druer fra flere forskellige områder. Her går man således klogere i at skele til druesammensætning, årgang og producent, hvis man ønsker at have et mere sikkert pejlemærke, når man skal forsøge at finde sine favoritbobler fra England.

 

kvinder bobler

 

Fremidigt centrum for produktion af mousserende vin?

Måske ender England med at blive nyt centrum for produktion af mousserende vin, hvis forudsigelserne holder stik?  To store Champagne-huse, Taittinger og Pommery, har allerede set potentialet i det koldere nord og har lagt investeringer her. Andre nævneværdige producenter er Nyetimber, Redfold Vineyards LLP (Ambriel), Ridgeview, Chapel Down, Camel Valley and Denbies. Under alle omstændigheder er der lagt op til spændende vinoplevelser, når der er engelsk ''Champagne'' i glasset. Den glamourøse verden har i hvert fald taget englændernes boblende dråber til sig, og engelsk mousserende vin serveres på alt fra statsbanketter til fashionable restauranter.