• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Fund til prisen / 24-02-2021 17:13:26

De gode køb i Bordeaux (del 2)


Af Malene Bach

I sidste del af indlægget om de gode køb i Bordeaux havde vi stort set kun fokus på højrebredden. Men venstrebredden gemmer også på mange prisvenlige skatte for ''value-for-money''-jægeren. Her får du fem konkrete forslag til producenter, du kan udforske, hvis du går efter at få mest muligt for dine penge. Klik på billederne for at læse mere om vinene og se priser.

 

chateau_la_fleur_haut_carras_2016

 

Chateau La Fleur Haut Carras - Haut-Médoc 

Den lillebitte producent Albert Tiffon har siden 1982 skabt topvine fra sine blot 12 hektar, der skræver over grænsen mellem Pauillac og Haut-Médoc. Berømte naboer som Château Latour og Mouton Rothschild ville ellers gerne have fingrene i jorden. Presset er stort, men Albert er fast besluttet på ikke at sælge. Hans blot 4 hektar i Pauillac er ellers penge værd - hele 2 mio. euro pr. hektar - og Mouton Rothschild ville kunne tage mere end det tidobbelte for vinene, hvis de blev etikkeret under deres navn. Men Albert står fast. Stolt over at videreføre traditionen fra sine forældre laver han - som en af de sidste små producenter - fortsat vin under eget navn på sin beskedne ejendom. I dag ville det være umuligt for ham at købe jord, da priserne nu er svimlende høje. Men siden 1982 har han bygget sit foretagende op, skridt for skridt, og der skal ikke ændres på noget ifølge den dedikerede winemaker. Albert fortsætter i hvert fald indtil videre med at lave topvin til mere betalelige priser end sine langt dyrere naboer. Læs også denne artikel og se markplaceringerne.

 

beaumont

 

Château Beaumont - Haut Médoc

En ejendom med en omskiftelig tilværelse og hyppige ejerskift. Men det skal nu ikke ligge slottet til last, og slottet har faktisk formået at etablere sig et ganske pænt ry gennem tiden, siden de første vinstokke blev plantet i 1800-tallet. Ejendommen har samme ejere som 4. cru classé slottet, Château Beychevelle. Château Beaumont smager og lugter langt væk af cru classé! Markerne ligger i smørhullet mellem Margaux og St. Julien. Og med den berømte ønolog Eric Boissenot, der også er involveret i verdensklassesvine fra Latour, Lafite-Rothschild, Margaux, Mouton Rothschild, Palmer, Pichon Comtesse, Pichon Baron mfl. kan det næppe gå helt galt. Château Beaumont: Cru classé-kvalitet, men til en brøkdel af prisen!

 

chteau_tour_du_mont

 

Château Muret - Haut Médoc

Allerede i 1850 var slottet nævnt i Charles Cocks legendariske vinguide og Bordeaux-bibel. Slottet var ellers i en sørgelig tilstand, da det i 1985 blev overtaget af familien Boufflerds, der lagde billet ind på slottet på et tidspunkt, hvor det nærmest lå i ruiner. Men Boufflerds smøgede ærmerne op og gik i gang med arbejdet, og en fascinerende transformation fandt sted takket være et stort genplantnings- og restaureringsarbejde. Slottet står nu stærkere end nogensinde. Markerne ligger i den allernordligste del af Haut-Médoc lige op til St. Estèphe. St-Seurin-de-Cadourne er en af de mest anerkendte kommuner i det nordlige Haut-Médoc. Andenvinen til Château Muret hedder Château Tour du Mont og er bestemt pengene værd - og mere til!

 

bouteille_panigon_2016_004

 

Château de Panigon - Médoc

Også Château de Panigon har haft æren af at være nævnt som en af de første i Cocks vinguide, hvor slottet tildeles en førende rolle i Médoc. Slottets historie strækker sig helt tilbage til før den franske revolution, men det er nu nutiden, der er mest interessant. Slottet laver to vine: Château Amour og Château de Panigon (Cru Bourgeois). Flagskibet Château de Panigon høster 95 point af Decanter i årgang 2016, så man må sige, at slottet klarer sig fremragende. Her er ekstraordinær Médoc, der nærmer sig cru classé til en pris, hvor det er til at følge med. Hvad skyldes successen så? Jo, Eric Boissenot har igen haft en finger med i spillet ligesom ved så mange andre topproducenter. Dertil kommer et flot terroir og nærheden til Gironde-flodmundingen, der skaber ideelle betingelser for vindyrkning. Ja, dette er Bordeaux til menneskepenge, og Château de Panigon er din garanti for value-for-money!

 

chateau du retout

 

Château du Retout - Haut-Médoc

Et af de bedre køb i Bordeaux. Man finder Château du Retout i den sydlige del af Haut-Médoc. Kommunen Cussac-Fort-Médoc ligger gunstigt placeret mellem berømte Margaux og St-Julien! Det er Kopp-familien, der siden 1950 har været de stolte ejere af slottet, der tilbyder fuld valuta for pengene. Et af de mest spændende Bordeaux-køb. Slottet eksperimenterer også med at lave hvidvin på oversete druer som Gros Manseng, Sauvignon Gris, Savagnin og Mondeuse Blanc.

 

Ja, nogle gange skal man lede lidt efter de gode køb i Bordeaux. Andre gange bliver man præsenteret for dem af andre eller støder tilfældigt på dem. Forhåbentlig har du fundet lidt inspiration til, hvor du kan lede, i denne miniserie. God fornøjelse med dine fremtidige Bordeaux-køb!