• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Viden om vin / 20-08-2024 21:36:25

Dansk pionér-vineri hyldet med ny pris!


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Danmarks mest prisbelønnede vineri, Skærsøgaard, kan føje endnu en udmærkelse til samlingen. Det store internationale magasin "EU Business News" har netop kåret den danske pionér-vindgård til "Best Luxury Estate Winery 2024". Prisen er hovedsageligt givet som en anerkendelse af Sven Mosgaards og Skærsøgaards utrættelige arbejde for at sætte Danmark på det store globale vinkort og som følge heraf skabelsen af den første skandinaviske vinappellation, DONS. Dansk vin er ikke længere en joke og vinene er for alvor ved at vinde fodfæste blandt forbrugere såvel som vinkritikere. Bliv klogere på Skærsøgaard og deres fantastiske danske vine i denne uges blogindlæg.

Et smukt billede af vinstokkene ved Skærsøgaard, der ligger 10 kilometer uden for Kolding. I alt er der plantet 10.000 vinstokke, der fylder godt 10 hektar. 

Ny pris til Danmarks mest præmierede vingård

Vi dvæler lige lidt ved nyheden fra EU Business News, der netop er udkommet her i august. Den fornemme pris er givet til Skærsøgaard’s pionerarbejde, der har været kraftigt medvirkende til at få anerkendt Danmark som et vinland. Vi spurgte Sven Moesgaard om, hvad denne nye pris egentlig betyder for hans vingård. 

”Det er først og fremmest en anerkendelse udefra. Ligesom New Zeeland blev anerkendt af vinforbrugere worldwide oplever vi nu også at kvaliteterne ved "Cool Climate"-vine ses og anerkendes. Og derfor selvfølgelig skal prøves og smages,” fortæller Svend Moesgaard. 

Da Sven Moesgaard tilbage i 1998 plantede de første vinstokke ved landsbyen DONS lå det ikke i kortene, at det skulle blive navnet på Nordens første - og indtil videre eneste - officielle vinappellation. Det var dengang, hvor dansk vin mest af alt blev anset som en joke og et hobby-projekt, men i dag er DONS en 500 hektar stor klassificeret vinappellation. Sven har da også selv mærket, at man nu tager dansk vin meget mere seriøst end i begyndelsen. 

”Det er gået fra en sjov vits om noget surt til respekteret og officiel kvalitetsvin på bare 20 år. Egentlig en meget hurtig evolution i vinens verden. Klimaet har været med os og vi oplever en stor nysgerrighed om bæredygtig dansk vin af høj kvalitet. 

Det skal lige nævnes, at DONS-klassifikationen kun omfatter mousserende vin, der også er et af Skærsøgaards hele store trækplastre.

Skærsøgaard vine

Parker-blåstemplede bobler, der kan måle sig med Champagne

De mousserende vine fra Skærsøgaard har været produceret siden årgang 2001 og har i årenes løb modtaget medaljer ved intet mindre end 90 internationale konkurrencer. Mest imponerende er det, at DONS Cuvee Brut i årgang 2015 opnåede at blive topanmeldt ved Robert Parker's Wine Advocate. Det er en imponerende bedrift og man finder mange fremragende Champagner på dette niveau hos den verdensberømte vinanmelder. Det er med andre ord ikke en bedømmelse man kommer sovende til. 

Den mousserende danske topvin er fremstillet på en blanding af druesorterne Solaris, Orion, Cabernet Cortis og Zalas Perle, der alle trives i det danske terroir. Sven er meget kvalitetsbevidst i fremstillingen og vælger derfor at lade vinen andengære på flaske (lige som i Champagne), hvorved de fine bobler skabes. I alt modner vinen mellem 24-42 måneder på bærmen, der giver de karakteristiske noter af toast og ristede nødder, som man kender det fra de berømte franske mousserende vine. 

Sven Moesgaards evner som mousserende vinmager blev hyldet så sent som i efteråret 2023 ved Kinas største vin-konkurrence, hvor der i alt deltog vine fra hele 55 lande. Her blev Svend kåret som årets mousserende vinmager i en konkurrence, hvor alle vine i øvrigt smages blindt, så kvaliteten i glasset taler for sig selv. 

https://www.supervin.dk/producent/skarsogaard-vin

Efterspurgt i hele verden og blandt Michelin-restauranter

Med de mange internationale præmier og ratings til Sven Moesgaards vine er det ikke så mærkeligt, at han eksporterer til et væld af lande rundt om i verden. Også de gastronomiske fyrtårne i norden - også kendt som Michelin-restauranterne - er hyppige kunder hos Sven. Vinene serveres på et stort udvalg af michelin-restauranter i Skandinavien og Sven fortæller, at den 2-stjerenede Restaurant AOC nu også har taget hans vine i sortiment. 

Adspurgt omkring fremtidsambitionerne for Skærsøgaard svarer Sven: 

”Jeg ønsker, at Skærsøgaard og appellationen DONS vil blive et internationalt kendt vinområde. Stadig lille i omfang men med pointer til vinentusiaster globalt.”

Godt på vej mod deres 25 års jubilæum må man konstatere, at Sven Moesgaard har flyttet grænserne for, hvad man troede var muligt at producere i Danmark, når det kommer til vin. Naturligvis godt hjulpet på vej af klimaet, men der skal ikke herske nogen tvivl om, at Sven har været en revolutionerende faktor ift. at vinene op på så højt et kvalitetsniveau. Flot opsummeret her af EU Business News' begrundelse for at udnævne Skærsøgaard til "Best Luxury Estate Winery". 

"Having not only made Danish winemaking feasible, but also top quality and sustainable, the future is bright for Skærsøgaard Wine and its small but incredibly successful team. Producing cool wines in this, our warming world, we recognise Skærsøgaard Wine as the Best Luxury Estate Winery 2024 – Denmark. On the back of this, we encourage any of our wine-loving readers to sample wines from this region to see exactly what makes them, and this winery in particular, so special."