Vin og mad / 14-09-2020 13:42:24

6 forslag til hyggevine til efteråret


Af Malene Bach

Efteråret er på vej med taktfaste skridt. For mange betyder det, at der står rødvin på menuen. Gerne nogle tunge og kraftige af slagsen, der kan få varmen til at brede sig i kroppen og hyggen til at sprede sig i hjemmet. Her får du seks forslag til ''hyggevine'' til efteråret. Klik på billederne for at læse mere om vinene.

Xavier Côtes du Rhône Vielles Vignes 2015: Rhône-mesteren Xavier har lavet lidt af et detektivarbejde. Efter flere grundige laboratorieanalyser har Xavier fundet frem til 7 vinmarker med høj koncentration af mineralske salte. Netop disse marker har han udvalgt til perlen Vielles Vignes fra mirakelårgangen 2015, der er lavet på druerne fra op til 100 år gamle vinstokke for at give ekstra saftkoncentration og smag. Vinen er et blend af 60% Grenache, 25% Mourvèdre og 15% Syrah, der fremviser noter af viol, vilde brombær, jordbær og violer. Herbale elementer spiller med i den lange og tilpas bløde afslutning. Peber, lakrids og mokka viser sig i duften, og de bakkes op af let mineralske undertoner. 100-points ''wunder-winemakeren'' har endnu engang fremtryllet en potent og saftlækker vin, der passer perfekt til efterårets tunge retter!

 

xavier vielles vignes 2015 (3)

 

Xavier Arcane Le Fou: Denne vin fra Xavier er kulminationen på et tiårigt projekt fra topwinemakerens side. Xavier har fundet inspiration i Champagne og har blandet 5 topårgange i sin mesterlige powervin. Druerne kommer fra 10 terroirer, der primært befinder sig i det berømte Chateauneuf-du-Pape, som man normalt betaler prisen for. Selv om vinen er overkvalificeret til navnet, må den kun hedde ''Vin de France''.  4 druesorter, primært Grenache, lægger krop til Le Fou, der overrasker med sin utrolige intensitet, krydderinuancer og spillevende mørke frugt. Den eksperimenterende troldmand fra Rhône har også leget med forskellige fadtyper, der giver ekstra krydderi til denne mastodontiske frugtbombe, der vil stå sig godt til de fleste tunge simreretter. 

 

xavier_le_fou (3)

 

Abremundos Octava Bassa 2015: Malbec-vinene fra Argentina er kendt for deres kraftfulde, men samtidig silkebløde karakter, der adskiller dem fra deres mere tanniske pendanter i Frankrig. Octava Bassa er skabt af 100-points winemakeren og guitaristen Marcelo Pelleriti, der har taget sine erfaringer og teknikker fra Bordeaux med sig til sit hjemland. Druerne dyrkes i de svimlende højder i Uco Valley i Argentinas mest kendte vindistrikt Mendoza, ophav til mange topvine. Vinen byder på masser af tætpakkede mørke solbær og blommer i forening med lidt lakrids og velafstemt krydderi fra den 12-14 måneders lange fadlagring. En næsten sort og meget intens vin, der kulminerer i en fabelagtig frugteksplosion i munden efterfulgt af en bamseblød fornemmelse i munden. Den solkyssede Octava Bassa er den perfekte steakvin, der også vil stå sig glimrende til efterårets retter.

 

abremundos_octava_bassa (2)

 

Li Filitti Primitivo Riserva 2015 Masca del Tacco: Området Manduria er kendt som leverandør af Primitivo'er af høj kvalitet. Hvis du er vild med Ripasso og Amarone-stilen, bør du næsten unde dig selv at smage Li Filitti, der emmer af varm sødmefuld frugt og sydlandsk, solmoden frugtpower ''in your face'', der bliver spicet op af lidt kanel, kakao og vanilje fra den lange fadmodning. Ægte Riserva-kvalitet! Men Masca del Tacco mestrer balancen og har formået at udstyre vinen med både kant og karakter; et kendemærke ved de bedste Primitivo'er. Druerne stammer fra frit voksende ''buskvine'', der gror i det solbeskinnede Apulien i det sydlige Italien De lavtvoksende stokke forsyner vinen med en høj frugtkoncentration og stor smagsintensitet. En stor Primitivo, der kun vokser i glasset!

 

li_filitti_2013 (2)

 

Lopez Cristobal Ribera del Duero Crianza 2016: Kongen af Crianza er vendt tilbage i en ny topanmeldt årgang! 95 % Tempranillo og 5 % Merlot i en tæt sammenpakning udgør byggestenene til dette vældige murstensværk af en vin, der lover masser af modne og mørke bær i både duft og smag. Markerne ligger placeret i omkring 700 meter over havet i det berømte Ribera del Duero. Den velvalgte placering er med til at sikre finesse og elegance i vinen, der dermed ikke taber sit forfriskende syrebid. En saftig Ribera-klassiker lige efter bogen, som byder på noter af brombær og mørke kirsebær efterfulgt af strejf af pibetobak, kokos, lakrids og kakao fra fadet, der rundes af med en blød fornemmelse i ganen. 

 

ribera_lopez (2)

 

Wheelhouse Meritage Napa 2013: Et Bordeauxblend fra Napa County iklædt en forførende saftighed.  Mestensdels Merlot lægger krop til vinen, men bliver suppleret af lidt Petit Verdot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Malbec, der hver især yder deres bidrag til smagsoplevelsen. Den solmodne amerikaner spiller op til dans med sine noter af brombær, kirsebæressens, cassis og modne blommer. Masser af blød Merlot-karakter, der ledsages af let urtede strejf fra den ranke Cabernet Sauvignon-drue. Vinen kommer sikkert i mål med sine noter af cedertræ, mokka, vanilje og chokolade fra fadmodningen. Napa viser sig fra sin mest charmerende side i dette Meritage-blend, der vil stå sig godt til enhver saftig bøf eller simreret.

 

wheelhouse (2)