• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 09-05-2022 15:51:36

Tyskland: Kender du disse druer?


Af Malene Bach

Tyskland. Riesling-landet over dem alle. Mange råber på Mosel, og kaldet høres hos de tyske winemakere, der arbejder intensivt med de mineralske, friske og til tider sødmefulde vine fra området med de skiferholdige skråninger ned til floden med vandets troldspejl. Også Spätburgunder/Pinot Noir har forhekset mange tysklandsglade forbrugere og vies derfor en del opmærksomhed, den ''cool-climate egnede drue, der giver herligt friske og rødbærrede vine, tysk Pinot Noir-perfektion, når det virkelig spiller, og det gør det tit her. Mest elegant og til den slanke side, ofte til mere menneskelige priser end Bourgogne - sammenligningen lurer altid lige i baggrunden - men vinene er også charmerende i deres egen ret. Men hvad med alle de andre druesorter, der dyrkes i Tyskland? Hvad med Dornfelder? Hvad med Scheurebe? Hvad med en drue som Chasselas/Gutedel, stilistisk set en 'krydsning' mellem Chablis og Riesling (eller et eller andet sted derimellem)? Glemte, måske, men er der mon en renæssance, der presser sig på ansporeret af de 'oversete' kandidater? 

 

iStock-867330050

 

Dornfelder: Den robuste drue, der kan holde til 'lidt af hvert'

Württemberg, 1956. Dornfelder bliver 'født', en sen spiller på scenen bestemt til en skæbne som blandingskomponent i de lysere, mere sarte og knap så tanninholdige vine, men kommer også til at stå for sig selv i flere af vinene. August Herold krydser de to druer Helfensteiner og Heroldrebe, ligeledes krydsninger, men ind på scenen valser Dornfelder, der er mindre kendt i DK, men elsket af tyskerne, der sætter pris på deres nationale drueguld. Flæskede og mørke vine med fylde og til tider florale undertoner er ofte resultatet af de tyske winemakeres bestræbelser, når der er Dornfelder i gæringstanken. Rheinhessen og Nahe danner centrum for produktionen af den mørke drue, hvis popularitet dog  til gengæld tegner lys og lovende trods den sene fødsel, og druen er nu en af Tysklands mest plantede. En ny skat er fundet!

 

iStock-836611780

 

Chasselas/Gutedel: Nydt af overklassen på Zeppeliner-luftskibene

Charmerende Chasselas! Tidligere blev vinene nydt af overklassen på Zeppeliner-luftskibene under overfarten til New York til ligeså skyhøje flaskepriser, der antog ''Mouton-højder'' (læs: det eksklusive Château Mouton Rothschild iBordeaux, hvis vine er blandt de dyreste i verden). Men hvordan smager druen, der også kendes under navnet Gutedel i Tyskland? Vinene beskrives som frugtige, florale, friske og mineralske. De mere modne eksemplarer kan antage honningagtige noter ala. aldrende og gylden Pinot Gris. Tidligere teorier fandt, at druen skulle stamme fra Egypten eller Mellemøsten, men senere DNA-analyser tyder på en mindre ''eksotisk'' oprindelse: nemlig Geneve-søen. Andre teorier har også været i spil, såsom at druen skulle stamme fra den franske by Chasselas, hvilket har givet anledning til navngivningen. Chasselas/Gutedel er en drue med stort potentiale, hvis den ellers behandles rigtigt, og druen nyder en uhyre popularitet i nabolandet Schweiz, hvor den er den mest udbredte drue. Smag blot de frugtige og fortryllende vine og bliv forført af Chasselas-charmen.

 

iStock-1249804804 (1)

 

Scheurebe: Aromatisk som Sauvignon Blanc, frisk som Riesling

Måske svært at udtale, men ikke desto mindre nem at elske for de vinelskere, der er til de aromatiske og frugtfriske vine. Igen en krydsning ''begået'' af Georg Scheu 1916 i Rheinhessen. Manden var i den gode tro, at han parrede Riesling og Sylvaner, men senere viste det sig, at den anden sort i stedet for Sylvaner var Bukettraube, en fuldstændig ukendt druesort hos flertallet. Aromaerne beskrives som stikkelsbær, solbær og grapefrugt - her er det næsten en umulighed ikke at tænke på New Zealands mange aromamættede Sauvignon Blanc-vine. Friskheden minder om moderhavets, nemlig Riesling, som Scheurebe ikke ligger langt fra. Stilmæssigt set måske en krydsning mellem de to popularitetsriddere. I hvert fald en drue, der har en ben i begge lejre. Syren er høj, koncentrationen stor og aromaerne markante. Den ''terroirsensitive' drue er udbredt i Tyskland, især i Pfalz, Rheinhessen og Nahe, hvor den leverer mesterlige præstationer - især for de sødmeglade!

Fortjener at blive taget seriøst

Selv om Riesling måske er kongedruen i Tyskland og Spätburgunder/Pinot Noir følger lige efter, er der alligevel andre druesorter, hvis popularitet er vokset betragteligt og som fortjener at blive taget seriøst. Druerne kan hver især give anledning til nye og spændende vinoplevelser - og måske finder du en ny favoritdrue blandt mængden af aspiranter til stillingen!

 

iStock-1157310884

 

Se vores udvalg af vine fra Tyskland - klik her