Naturligvis er al nydelse individuel og afhængig af smag og behag. Får du mest ud af din vin ved at drikke den direkte fra flasken, varme den op til 30 grader eller hælde den gennem en dyr vinilter - så fortsæt endelig med det.
I dette indlæg kommer vi med råd og vejledning, som vi mener, gør vinoplevelsen bedre og giver vinen de sidste 5% - så du for fuld valuta for pengene!
Vælg den rigtige vin
Der findes intet værre end at drikke en god vin på det forkerte tidspunkt. Den helt store klassiker er champagnen nytårsaften. Rigtig mange mennesker åbner hvert år til årsskiftet en lækker brut (tør) champagne og drikker den sammen med kransekagen.
Det er en forfærdelig kombination og desværre skyld i, at mange ikke bryder sig om champagne.
Samme fejl kan laves med alle vine - stol på dine sanser, mærk efter hvad du har lyst til - og hav selvfølgelig in mente, hvad der bliver sat på bordet.
Dekantering
Stort set ALLE rødvine bliver bedre af en dekantering. Rådet her er simpelt - har du tid, så dekanter.
De fleste vine, du køber i dag, er drikkeklare vine, som ikke behøver dekantering. Vinens samarbejde med luften bør dog ikke undervurderes, og en god dekantering kan nemt løfte din vin.
Har du en 50 år gammel Bordeaux Superior liggende, skal du naturligvis være påpasselig med mængden af ilt, men ellers anbefaler jeg at ilte det meste.
Der findes i dag et hav af smarte vinskænkere, karafler og andet "legetøj", som ser vældig smart ud. De er alle fine og har sikkert også en god effekt - MEN, intet slår en stor margreteskål.
Find den bredeste skål i skabet, jo større en overflade jo bedre, og plask vinen frem og tilbage et par gange. Har du rigtig god tid og står med en ung og usleben Barolo, kan du også lade vinen stå i skålen et par timer - det betaler sig!
Husk at få hældt vinen tilbage på flasken før servering. Dine gæster vil gerne vide, hvad de drikker.
Det rigtige glas & mængden, vi hælder deri
Er du stor vinentusiast, har du et vinglas til hver enkel drue - er du super nørdet, har du måske et vinglas bare til et bestemt vinhus.
Er du vininteresseret, men stadig med fødderne på jorden, har du nogle fornuftige vinglas, du synes er behagelige at drikke af. Du har sikkert endda nogle til både mousserende, hvid- og rødvin. Et godt vinglas er let, tulipanformet og har en god stilk at holde ved.
Sørg for ikke at hælde for meget op i dine glas - hæld kun dertil hvor glasset er bredest, måske endda lidt under. Det er bedre at skænke en gang mere end at tabe halvdelen af vinen, når du skal slynge. Ydermere holder vinen bedre den optimale temperaturen nede i flasken.
Kig, duft, smag og vurder
For at få det bedste helhedsindtryk af vinen, skal du bruge alle dine sanser. Start med at beundre vinens farve. Er det rød, hvid eller rosé? Har vinen perler?
Er det en ældre rødvin, er der en brun eller måske helt orange kant. En helt ung hvidvin er grønlig i farven. Nogle rødvine er rubinrøde, andre næsten helt sorte. Læg godt mærke til vinens farve, for den afslører meget om, hvad du kan forvente af både duft og smag.
Før du løfter glasset til næsen, er det en god idé lige at "kaste" vinen rundt i glasset. Når du slynger løsrives utallige nuancer, hele bouqueten bliver tydligere, og vinen er meget nemmere at gennemskue.
Er du ny i "slynge-verdenen", så start med at holde glasset på bordet. Her er det væsentlig nemmere at kontrollere.
Vinens duft er mindst lige så vigtig som smagen. Prøv at finde dufte du kender - det kan være forskellige bærtyper, nyslået græs, træ, tobak. Der er ikke noget rigtigt og forkert, for ingen andre kan fortælle, hvad du forbinder med netop den duft, som du genkender.
Smagen er vinrejsens højdepunkt. Kan jeg lide vinen eller ej? Så simpelt er det. Når den beslutning er taget, kan du begynde at tænke over, hvad det er ved vinen, du godt kan lide.
Når du smager skal du tage en ordenlig slurk. Du kan ikke fornemme vinens struktur og balance, hvis du bare nipper til glasset.
Kør vinen rundt i munden og brug hele tungen. Din tunge er opdelt i forskellige smagszoner, sørg for at udnytte det hele. Et godt tip er at "slubre" vinen. Hiv stille og roligt ilt ind sammen med vinen, for det forstærker smagen præcis på samme måde, som det at "slynge" forstærkede duften.
Når du "slubrer", kan det være nemmere at sætte ord på, om du kan smage f.eks. jordbær, kirsebær eller lakrids, da alle smagsnuancerne bliver tydligere.
God fornøjelse med din næste vinoplevelse!
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!