Havemøblerne er sat frem og de første varme solskinsdage har for alvor sat gang i rosé-efterspørgslen her hos Supervin. Vi har i øjeblikket mere end 40 forskellige rosévine på lager, og i dette blogindlæg hiver vi nogle af vores (og jeres) favoritter frem, så du kan få fyldt roséhylden op i køleskabet. Desuden går vi i dybden med verdens bedste roséområde, Provence, hvor vi forsøger at give en god forklaring på, hvorfor deres rosévine er så populære år efter år.
SE HELE VORES UDSALG AF ROSEVINE HER
Rosévinens oprindelse
Selvom man umiddelbart ikke skulle tro det, så er rosévin faktisk en af de først kendte vintyper i verdenshistorien og det siges at de første blev produceret i oldtidens Grækenland og Romerriget. De tidligste rødvine havde dengang en farve, der mindede mere om det vi i dag vil opfatte som rosévin. Metoder som kort macerationstid (mostens kontakt med drueskallerne) og fodtrampning var de hyppigst anvendte metoder dengang, og de gav ikke et voldsomt stort udtræk af tannin og farve, som ellers er normalt i nutidens vinproduktion. Men det var i ligeså høj grad et præferencespørgsmål: Lysere typer af rødvin var generelt de mest foretrukne i antikken og op til middelalderen. Selv efter nye metoder kom til havde man svært ved at give slip på de gamle. De mørke vine med et højere indhold af tannin var for skarpe for de sarte romerske og græske ganer, der foretrak en lysere og mildere vin. Tænk på det næste gang nogen siger, at rosévin ikke er lige så "godt" eller "fint" som rødvin og hvidvin. Lad os se nærmere på, hvordan rosévin faktisk fremstilles.
Hvordan laves rosévin?
- Kort maceration
Den første og mest gængse fremstillingsmetode er kort maceration. Det sker ved, at man de blå druer, lader skindet være i kontakt med mosten i kort tid, hvorved der udtrækkkes farve og smag. Processen varer typisk mellem 2 til 20 timer alt afhængigt af, hvor meget farve og tannin, winemakeren ønsker, at der skal være i hans vin.
- Saignée
Når en producent ønsker at lave en mere koncentreret og intens rødvin, kan han benytte sig af en metode, der kaldes for Saignée, hvor han fjerner den lyserøde juice tidligt i processen, som så kan fermenteres separat og blive til rosévin. Denne type er naturligt nok meget dybere og mere intens i smagen.
- Blending
En tredje metode går ud på at blande rødvin og hvidvin. Denne metode er dog ikke specielt velset og er faktisk ikke tilladt ifølge europæisk lovgivning. Der findes dog en meget berømt undtagelse, nemlig Rosé-champagnen, hvor det er helt inden for skiven af tilsætte ompkring 5-7 % Pinot Noir eller Pinot Meunier-rødvin til den hvide Champagne.
Smag og stil varierer enormt
Det er meget forskelligt, hvad vinelskere leder efter i en flaske rosévin. Nogle forbinder det med noget let, tørt og læskende, mens andre ønsker det sødt og smagsintenst. Stilarterne og druesorterne varierer meget fra land til land og vi forsøger efter bedste evne at guide dig igennem smagen på den pågældende rosé via vores grundige produktbeskrivelser. I det næste afsnit vil jeg vise dig tre rosévine fra tre forskellige lande med hver sit unikke særpræg.
Økologisk østrigsk rosé med 7 forskellige druesorter
Her har vi et godt eksempel på, at vinmagere virkelig tager deres rosévin seriøst. 100 points-producenten, Markus Huber, løfter rosévin til et nyt niveau med sin special-cuvee, "Moments". Skabt på intet mindre end 7 forskellige druesorter fra sit kølige og kalkholdige terroir i Traisental. Et frugtigt festfyrværkeri sammensat af Bourgogne-druen, Pinot Noir, og Bordeaux-favoritterne, Merlot og Cabernet Sauvignon samt mange flere. Vinen tilføres et hidtil uhørt flot niveau af kompleksitet og smagsdybde fra delvis fadmodning på små og store egetræsfade. Og så gør det heller ikke noget, at flasken er ekstremt smuk!
Se den spændende rosé "Moments" her
Monster-hit fra Spanien på Pinot Noir
Lad dig ikke snyde af prisen... Det her er pivlækker rosé på Pinot Noir, der normalt er forbeholdt meget dyrere vine, men hos spanske Torre Oria vil man det anderledes. De bruger de kostbare druer til deres rosévin og resultatet slår alle andre konkurrenter i prislejet. Mare Meura var sidste år et af de største rosé-hits overhovedet og vi kan allerede nu konstatere, at efterspørgslen er endnu større dette forår.
En virkelig læskende rosé med spandevis af vandmelon, jordbær og friskplukkede ferskner. I eftersmagen har den en lille smule sødme, så er du ikke til de helt tørre varianter, så er Mare Meua lige noget for dig. Til trods for den meget lave pris, så høster rosévinen 93 points og er netop blevet kåret som TESTVINDER i flaske halsens rosésmagning. Med Mare Meua i glasset får du smagen af sol, sommer og havfrisk mineralitet...
Nu skal vi til en af de rosévine, der virkelig har fået meget omtale. Både fra vinentusiaster, men også fra de tyske vinmyndigheder. Den Parker-roste vinmager, Weingut Neiss, har nemlig lavet en "ulovlig" rosévin med 97 % Riesling, der blandes med 2,99 % Pinot Noir rødvin. Som tidligere nævnt, så er det ikke tilladt at lave rosé på denne måde, hvilket de tyske myndigheder også pænt påpegede. For at tilfredsstille de tyske vinmyndigheder tilsætter Axel Neiss 0,01% vand, svarende til én dråbe, så vinen kan sælges som en såkaldt "wine drink" og ikke en rosé. Det lyder vanvittigt, bogstaveligt talt, men ikke desto mindre er vinen helt fremragende. Med diskret jordbærsødme og knitrende mineralsk nerve forener Neiss de bedste kvaliteter fra Riesling og Pinot Noir.
Se den "forbudte" rosévin her!
Provence-rosé: hvorfor er det så populært?
Nu skal det handle om det, som mange forbinder med "ægte" rosé - Provence. De laksefarvede, elegante og mineralske rosévine er anset som verdens bedste og interessen er hvert år kæmpe stor for rosévine fra lige netop Côte de Provence. Og det er langt fra en tilfældighed, at kvaliteten er så høj.
Provence har et varmt og tørt klima, som er ideelt til dyrkning af druer til rosévin. De solrige og varme somre giver druerne mulighed for at modne optimalt og udvikle den rigtige balance mellem sukker og syre, der er afgørende for at opnå den ønskede smag og aroma. Dette bliver også særligt hjulpet på vej af de kølende havbriser fra middelhavet. Dernæst er terroiret i Provence begunstiget af en unik jordbund, der består af kalksten, skiffer og sand. Jordbunden bidrager til druernes komplekse karakter og tilføjer den arketypiske mineralitet og friskhed til den færdige vin.
I Provence har de en lang og stolt tradition for produktion af rosévin. Faktisk går den flere århundreder tilbage og det er således blevet en del af kulturarven at producere de fine, laksefarvede vine. Det har også haft sin indvirkning på det provencalske køkken, der går hånd i hånd med vinene. Provence-rosé har ofte et touch af middelhavskrydderier, der går perfekt med kylling, grillet fisk og skaldyr, ratatouille samt mange af de andre lokale retter.
To nyheder til dig, der elsker Provence-rosé
Vi lægger ud hos Château Terrebonne, der må tage prisen for årets bedste Provence-køb på det danske marked. Det er meget sjældent at vi ser Provence-rosé i det her prisleje og da slet ikke i en udgave, der har scoret topanmeldelser hos James Suckling. Vinen er høstet fra marker mellem Aix-en-Procence og St. Tropez og er skabt på et helt klassisk sydfransk blend af Grenache, Cinsault og Syrah. En perfekt provence-rosé, der kombinerer sprød og læskende frisk mineralitet med en overflod af modne sommerbær, der nærmest springer ud af glasset.
Læs mere om Château Terrebonne Côtes de Provence Rosé her
Så læskende, at naboen kan høre dig slubre og kommer over på din terrasse... og bliver der" - Houlberg
Vi har meget få flasker tilbage af Tantation, så hvis du skal opleve denne rosé til sommer, så skal du være hurtig.
Læs alt om Bernard Magrez Côtes de Provence Muraires Douce Vie Tentation 2022
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere! Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.
Fortæl os gerne hvad du vil vide mere om, ved at udfylde formularen herunder.
Bliv klogere på vin, mad og spiritus og alt det der gør livet sjovere!