• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
/ 05-07-2024 23:15:33

Rosé til sommeren 2024 - her er flaskerne du skal have på køl!


Af Thor Gottschalk Rasmussen

Hvis du elsker rosé, så skal du læse med i dette blogindlæg. Her gør vi dig klogere på, hvordan rosévin fremstilles og giver dig samtidig de bedste tips til, hvilke flasker du skal købe til sommeren. Vi kan lige så godt afsløre med det samme, at vi har hentet rigtig stor Provence-rosé hjem til en helt ufatteligt lav pris. 

SE HELE VORES UDSALG AF ROSEVINE HER

Rosévinens oprindelse

Selvom man umiddelbart ikke skulle tro det, så er rosévin faktisk en af de først kendte vintyper i verdenshistorien og det siges at de første blev produceret i oldtidens Grækenland og Romerriget. De tidligste rødvine havde dengang en farve, der mindede mere om det vi i dag vil opfatte som rosévin. Metoder som kort macerationstid (mostens kontakt med drueskallerne) og fodtrampning var de hyppigst anvendte metoder dengang, og de gav ikke et voldsomt stort udtræk af tannin og farve, som ellers er normalt i nutidens vinproduktion. Men det var i ligeså høj grad et præferencespørgsmål: Lysere typer af rødvin var generelt de mest foretrukne i antikken og op til middelalderen. Selv efter nye metoder kom til, havde man svært ved at give slip på de gamle. De mørke vine med et højere indhold af tannin var for skarpe for de sarte romerske og græske ganer, der foretrak en lysere og mildere vin. Tænk på det næste gang nogen siger, at rosévin ikke er lige så "godt" eller "fint" som rødvin og hvidvin. Lad os se nærmere på, hvordan rosévin faktisk fremstilles. 

iStock-1321221416

Her ser du forskellige metoder til at lave rosévin? 

- Kort maceration

Den første og mest gængse fremstillingsmetode er kort maceration. Det sker ved, at man de blå druer, lader skindet være i kontakt med mosten i kort tid, hvorved der udtrækkkes farve og smag. Processen varer typisk mellem 2 til 20 timer alt afhængigt af, hvor meget farve og tannin, winemakeren ønsker, at der skal være i hans vin.

- Saignée

Når en producent ønsker at lave en mere koncentreret og intens rødvin, kan han benytte sig af en metode, der kaldes for Saignée, hvor han fjerner den lyserøde juice tidligt i processen, som så kan fermenteres separat og blive til rosévin. Denne type er naturligt nok meget dybere og mere intens i smagen. 

- Blending

En tredje metode går ud på at blande rødvin og hvidvin. Denne metode er dog ikke specielt velset og er faktisk ikke tilladt ifølge europæisk lovgivning. Der findes dog en meget berømt undtagelse, nemlig Rosé-champagnen, hvor det er helt inden for skiven af tilsætte ompkring 5-7 % Pinot Noir eller Pinot Meunier-rødvin til den hvide Champagne.

Cezanne rose blog

Provence-rosé: hvorfor er det så populært?
Man kan ikke sige rosé uden også at sige Provence. De laksefarvede, elegante og mineralske rosévine er anset som verdens bedste og interessen er hvert år kæmpe stor for rosévine fra lige netop Côte de Provence. Og det er langt fra en tilfældighed, at kvaliteten er så høj.

Provence har et varmt og tørt klima, som er ideelt til dyrkning af druer til rosévin. De solrige og varme somre giver druerne mulighed for at modne optimalt og udvikle den rigtige balance mellem sukker og syre, der er afgørende for at opnå den ønskede smag og aroma. Dette bliver også særligt hjulpet på vej af de kølende havbriser fra middelhavet. Dernæst er terroiret i Provence begunstiget af en unik jordbund, der består af kalksten, skiffer og sand. Jordbunden bidrager til druernes komplekse karakter og tilføjer den arketypiske mineralitet og friskhed til den færdige vin.

I Provence har de en lang og stolt tradition for produktion af rosévin. Faktisk går den flere århundreder tilbage og det er således blevet en del af kulturarven at producere de fine, laksefarvede vine. Det har også haft sin indvirkning på det provencalske køkken, der går hånd i hånd med vinene. Provence-rosé har ofte et touch af middelhavskrydderier, der går perfekt med kylling, grillet fisk og skaldyr, ratatouille samt mange af de andre lokale retter. 

👉Årets Provence-kup - "Les Cigales" Cuvée Cezanne

Cuvée Cezanne er en laksefarvet lækkerbisken, der kommer fra vinmarker ved den berømte kalkstensformation Montagne Sainte Victoire. Du smager det lige så snart vinen lander på tungen… Den blide og cremede frugtsmag af skovjordbær og hvide ferskner. Det karakteristiske touch af provence-krydderier og den geniale salte mineralitet. Vi har forhandlet os til en hovedrystende lav pris på denne perle og du kan roligt ryde en hylde eller to i køleskabet til "Les Cigales". 

Du kan købe vinen her

Mare Meua blog

Monster-hit fra Spanien på Pinot Noir

Lad dig ikke snyde af prisen... Det her er pivlækker rosé på Pinot Noir, der normalt er forbeholdt meget dyrere vine, men hos spanske Torre Oria vil man det anderledes. De bruger de kostbare druer til deres rosévin og resultatet slår alle andre konkurrenter i prislejet. Mare Meura var sidste år det helt store rosé-hit, hvor den blev kåret til TESTVINDER i Flaskehalsens store rosésmagning. 

En virkelig læskende rosé med spandevis af vandmelon, jordbær og friskplukkede ferskner. I eftersmagen har den en lille smule sødme, så er du ikke til de helt tørre varianter, så er Mare Meua lige noget for dig. Med Mare Meua i glasset får du smagen af sol, sommer og havfrisk mineralitet... 

Køb Mare Meua i dugfriske årgang 2023 her

Tysk rosé på Champagne-druen Pinot Meunier

Pastell rose

Elegant Provence-farvet med indsmigrende jordbær-rabarber-frugt og frisk citrusmineralitet. Rosévinen er lavet på Champagnedruen Meunier, der performer nærmest hjemmevant med rødderne dybt begravet i Pfalz’ mineralrige kalkjord. Den tyske testvinder er tilbage!

Den tyske vinmager Rudi Rüttger vælger at flaske roséen med en smule kulsyre for at gøre den ekstra sprød og lækker. Det passer jo perfekt med Champagnedruen!

Køb Rudi Rüttgers Pastell Rosé her

 

 

Peñas Aladas Rose blog

Rosevinenes hellige gral
Nu hvor vi er ved rosévinene, så er det umuligt ikke at runde den nyhed, som lander på vores lager om ganske kort tid (ultimo april). Den verdensberømte kultproducent fra Ribera del Duero, Dominio del Aguila, har netop sendt denne utrolige rosévin på markedet. Skabt på druer fra samme mark, der for nyligt udløste
perfekte 100 point til rødvinspendanten Peñas Aladas Gran Reserva 2016. Det her bliver rosévinenes hellige gral.

Der er produceret 1471 flasker samt 87 magnumflasker, hvoraf vi er tildelt en brøkdel... Lad os sige det med det samme. Det her er ikke nogen almindelig rosé.

Druerne er håndplukket fra vinstokke, der er over 100 år gamle og står 870 til 890 meter over havet. Omkring halvdelen er Tempranillo, som grundet vinstokkenes ekstreme alder står samplantet med andre blå og grønne druesorter såsom Albillo Mayor, Bruñal, Garnacha, Bobal og Carignan.

I respekt for traditionen og Peñas Aladas’ unikke terroir laver Jorge Monzón sin rosé som en klassisk Clarete, hvor hvor grønne og blå druer gærer sammen, inden vinen fuldendes med 30 måneder lang modning på mestendels franske egetræsfade.

Hvor vild kan en rosévin blive - det får du svaret på her. 

Læs hele historien om Dominio del Aguilas Peñas Aladas Clarete 2020 her