• Der er ingen forslag, da søgefeltet er tomt.
Guides & Områder / 13-10-2020 10:04:51

Økologisk vin trender: Fra druer til færdig vin


Af Malene Bach

Økologi er blevet trendy. Den øgede miljøbevidsthed har for alvor sat sit aftryk på efterspørgslen inden for vin, og forbrugerne er blevet mere interesserede i, hvordan druerne behandles på markerne og i processen hen i mod den færdige vin. De stigende krav betyder, at mange winemakere sætter fuld fokus på økologi, bæredygtighed og respekt for naturen i deres arbejde - mange efter eget ønske. I dette indlæg ser vi på, hvad det betyder, at en vin er økologisk certificeret inden for EU, og vi vil forsøge at besvare nogle spørgsmål, som naturligt melder sig. Er økologisk vin helt uden tilsætningsstoffer? Sprøjtes der på markerne? Er økologisk vin bedre end konventionel vin?

jord-1

 

Økologi handler om gensidighed

Vi vil fokusere på økologisk vin, sådan som det er defineret inden for EU-lovgivningen, som den danske lovgivning følger. Økologisk vin er defineret ved at være vin, der bærer økologicertifikatet. Det siger dog ikke meget om økologi som fænomen i sig selv. Økologi handler i videnskabelig forstand om samspillet mellem mennesker, dyr og naturen og den gensidige påvirkning. Mange mennesker forstår dog økologi som et ideal om ''naturlighed'' og renhed. At produktet skal være så naturligt som muligt. At det skal være så rent og uspoleret som muligt. At der skal være så få skadelige stoffer i vinen som muligt. Gerne helt ingen. Nogle forbinder det også med mindst mulig påvirkning fra menneskers side. Man kan diskutere, hvad man skal forstå ved begrebet økologi, men inden for EU handler det især om at tage hensyn til miljø, naturen og dyrene og respektere biodiversiteten, når man dyrker og høster markerne og laver sin vin.

Økologisk vin kan godt indeholde tilsætningsstoffer - men langt færre

Der kan herske visse misforståelser, når talen falder på økologisk vin. Mange tror, at vinene er helt uden tilsætningsstoffer. Det er dog ikke tilfældet. Selv om der i dag stilles strengere krav til vinene, der er certificerede økologiske, og de indeholder færre tilsætningsstoffer end de konventionelle, er de ikke helt fri for tilsætningsstoffer. Det er således tilladt at tilsætte sulfitter/svovl til økologisk vin. Sulfitter konserverer vinen, hindrer mængden af skadelige bakterier og mindsker risikoen for oxidering, så sulfitter tjener også en funktion. Mængderne er dog stadig markant mindre i økologisk vin end i konventionel vin. Producenterne af konventionel vin har dog ikke fuldstændig frie tøjler. Der stilles også krav fra EU's side til dem, men kravene er naturligt nok strengere til økologisk vin. 

 

pænkvinde

 

Ingen ''økologisk vin'' op til 2012

Indtil 2012 var der reelt set ikke tale om økologisk vin, da EU-reglerne kun omfattede dyrkningen af druerne. Det var altså kun druerne, der var økologiske/økologisk dyrket, og ikke selve vinen. Det indebar, at der ikke måtte sprøjtes med hverken kunstgødning eller pesticider mod ukrudt og insekter. Det var dog til gengæld tilladt at sprøjte med svovl og den såkaldte Bordeauxvæske bestående af kobber, kalk og vand mod svampesygdomme. Resten af processen kunne altså på daværende tidspunkt forløbe på samme vis som inden for konventionel vin. 

Pres fra økologisk bevægelse

Noget af dette ændrede sig i 2012, hvor EU-kommissionen efter forhandlinger med IFOAM (International Federation of Organic Agriculture), en paraplyorganisation for den økologiske bevægelse, besluttede at indføre flere regler, der omfattede en række tekniske krav til produktionsmetoden. Kravene omfatter bla. reguleringer af varmebehandlingen og forbud mod at korrigere alkoholindholdet. Vi vil ikke dykke ned i de tekniske detaljer her, men blot nøjes med at konstatere, at kravene er langt skrappere til økologisk vin end til konventionel vin. For at få det økologiske certifikat, må en vin altså leve op til disse krav og være lavet på økologisk dyrkede druer, dvs. druer, der er dyrket uden brug af herbicider, pesticider og uden brug af GMO. Det tager noget tid, før en vin kan få lov til at bære certifikatet - marken skal omlægges først - og først efter 36 måneder kan vinen få lov til at opnå det eftertragtede mærke.

 

grapes2

 

Er økologisk vin bedre end konventionel vin?

Det kan der selvfølgelig være flere meninger om. I dette indlæg vælger vi at tage diplomathatten på og svare følgende, uden at vi vil forkaste alle konventionelle vine: I nogle tilfælde, ja. Der er ingen tvivl om, at nogle af verdens mest præmierede vine, er økologiske/dyrket ud fra økologiske principper og med mest mulig hensyntagen til naturen. Under alle omstændigheder kan der være gode grunde til at gå efter økologisk vin. Hvis man foretrækker, at ens vin er lavet på en måde med fokus på respekt for natur og miljø, giver det altså god mening at gå efter vine med økologicertifikatet eller producenter, som man ved, har økologi som en kerneværdi. Det skal nævnes, at det heller ikke er alle, der er certificerede, da det i visse lande kan være både dyrt og bureaukratisk, hvorfor nogle fravælger det. Det gælder om at kende sin producent - og ikke mindst sin vin.